WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Egzotyczna papaja w kuchni. Jak ją jeść?

Papaja jest egzotycznym owocem, który można dodać do deserów. Ma również właściwości zdrowotne, które poprawiają pracę całego organizmu. Papaja zawiera składniki odżywcze pomagające zwalczać choroby serca oraz komórki nowotworowe. Zarówno liście, jak i owoce papai są wykorzystywane w medycynie naturalnej.

PapajaWłaściwości zdrowotne papai są bardzo liczne
Źródło zdjęć: © 123RF

Papaja – charakterystyka ogólna

Papaja, nazywana również melonowcem właściwym, jest gatunkiem rośliny, który pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i rejonów Ameryki Północnej (Floryda, Meksyk). Obecnie papaja uprawiana jest krajach tropikalnych i subtropikalnych. Melonowiec właściwy ma białe kwiaty oraz podłużne liście umieszczone na wierzchołku. Owoce papai są podłużne, osiągają wielkość do 45 cm. Kolor papai zmienia się w zależności od stopnia dojrzałości owocu. Niedojrzałe papaje są zielone, natomiast dojrzałe – ciemnożółte lub pomarańczowe. Wewnątrz owocu znajduje się miąższ, który okrywa ciemnobrązowe nasiona.

Papaja – wartości odżywcze

Świeża papaja jest niskokaloryczna, zawiera 41 kcal w 100 g. Melonowiec właściwy jest również cennym źródłem witaminy A i C, niacyny oraz kwasu foliowego. Papaja zawiera również kwas pantotenowy, który wspomaga pracę serca i chroni organizm przed infekcjami. Poza tym, pomaga rozkładać białka, cukry oraz tłuszcze. W składzie owocu można także znaleźć dużą ilość soli mineralnych: potasu, żelaza, sodu, cynku, fosforu, magnezu i wapnia. Enzym papainy, który jest zawarty w papai, ma działanie antyzapalne w stosunku do żołądka oraz wspomaga proces trawienia. Poza tym, papaja posiada również antyoksydanty, flawonoidy, karotenoidy i organiczne aminokwasy.

Papaja – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne papai są bardzo liczne. Melonowiec właściwy chroni serce i zapobiega odkładaniu się tłuszczu w żyłach. Wpływa również pozytywnie na układ trawienny, odbudowując ściany jelit, a także likwidując zapalenie w obrębie poszczególnych odcinków układu. Papaja usuwa również z organizmu zalegające resztki oraz toksyny. Ze względu na dużą ilość kartenoidów, w tym lipokenu, usuwającego wolne rodniki, które mogą doprowadzić do stresu oksydacyjnego, a następnie rozwijania się chorób nowotworowych. Wysoka zawartość lipokenu zmniejsza liczbę zachorowań na raka prostaty, szyjki macicy, piersi, płuc oraz trzustki. Natomiast luteina zapobiega powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej, które często dotyka osoby starsze.

Papaja – jak jeść?

Przed obraniem papaję należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Przepołowioną papaję obiera się nożem. Nasiona papai, tak samo jak liście, są wykorzystywane w medycynie naturalnej, ponieważ pomagają zwalczać zapalenia, bóle, a także malarię i dengę. Osoby, które chcą schudnąć również powinny sięgać po papaję, która przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dzięki papai można się również skutecznie pozbyć wzdęć i zaparć.

Papaja – zastosowanie w kuchni

Miąższ papai warto pokroić w kostkę, skropić cytryną i zjeść na surowo. Można również zrobić smoothie z papają i bananem lub dodać owoce do przygotowanych w domu lodów. Papaję dodaje się również do sałatek owocowych. Dobrym pomysłem jest również zrobienie pikantnego sosu z dodatkiem papai lub nadzianie papai polędwicą wołową z dodatkiem parmezanu.

Niedoceniany agrest. Pyszny i bardzo zdrowy

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości