Egzotyczna papaja w kuchni. Jak ją jeść?
Papaja jest egzotycznym owocem, który można dodać do deserów. Ma również właściwości zdrowotne, które poprawiają pracę całego organizmu. Papaja zawiera składniki odżywcze pomagające zwalczać choroby serca oraz komórki nowotworowe. Zarówno liście, jak i owoce papai są wykorzystywane w medycynie naturalnej.
Papaja – charakterystyka ogólna
Papaja, nazywana również melonowcem właściwym, jest gatunkiem rośliny, który pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i rejonów Ameryki Północnej (Floryda, Meksyk). Obecnie papaja uprawiana jest krajach tropikalnych i subtropikalnych. Melonowiec właściwy ma białe kwiaty oraz podłużne liście umieszczone na wierzchołku. Owoce papai są podłużne, osiągają wielkość do 45 cm. Kolor papai zmienia się w zależności od stopnia dojrzałości owocu. Niedojrzałe papaje są zielone, natomiast dojrzałe – ciemnożółte lub pomarańczowe. Wewnątrz owocu znajduje się miąższ, który okrywa ciemnobrązowe nasiona.
Papaja – wartości odżywcze
Świeża papaja jest niskokaloryczna, zawiera 41 kcal w 100 g. Melonowiec właściwy jest również cennym źródłem witaminy A i C, niacyny oraz kwasu foliowego. Papaja zawiera również kwas pantotenowy, który wspomaga pracę serca i chroni organizm przed infekcjami. Poza tym, pomaga rozkładać białka, cukry oraz tłuszcze. W składzie owocu można także znaleźć dużą ilość soli mineralnych: potasu, żelaza, sodu, cynku, fosforu, magnezu i wapnia. Enzym papainy, który jest zawarty w papai, ma działanie antyzapalne w stosunku do żołądka oraz wspomaga proces trawienia. Poza tym, papaja posiada również antyoksydanty, flawonoidy, karotenoidy i organiczne aminokwasy.
Papaja – właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne papai są bardzo liczne. Melonowiec właściwy chroni serce i zapobiega odkładaniu się tłuszczu w żyłach. Wpływa również pozytywnie na układ trawienny, odbudowując ściany jelit, a także likwidując zapalenie w obrębie poszczególnych odcinków układu. Papaja usuwa również z organizmu zalegające resztki oraz toksyny. Ze względu na dużą ilość kartenoidów, w tym lipokenu, usuwającego wolne rodniki, które mogą doprowadzić do stresu oksydacyjnego, a następnie rozwijania się chorób nowotworowych. Wysoka zawartość lipokenu zmniejsza liczbę zachorowań na raka prostaty, szyjki macicy, piersi, płuc oraz trzustki. Natomiast luteina zapobiega powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej, które często dotyka osoby starsze.
Papaja – jak jeść?
Przed obraniem papaję należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Przepołowioną papaję obiera się nożem. Nasiona papai, tak samo jak liście, są wykorzystywane w medycynie naturalnej, ponieważ pomagają zwalczać zapalenia, bóle, a także malarię i dengę. Osoby, które chcą schudnąć również powinny sięgać po papaję, która przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dzięki papai można się również skutecznie pozbyć wzdęć i zaparć.
Papaja – zastosowanie w kuchni
Miąższ papai warto pokroić w kostkę, skropić cytryną i zjeść na surowo. Można również zrobić smoothie z papają i bananem lub dodać owoce do przygotowanych w domu lodów. Papaję dodaje się również do sałatek owocowych. Dobrym pomysłem jest również zrobienie pikantnego sosu z dodatkiem papai lub nadzianie papai polędwicą wołową z dodatkiem parmezanu.