Edamame – zielona soja

Niedojrzałe strączki soi to bardzo popularny produkt w kuchni azjatyckiej. Mogą być pyszną przekąską lub dodatkiem do rozmaitych smażonych potraw czy sałatek. Edamame ma jeszcze jedną zaletę – dostarcza dużej dawki cennych składników odżywczych.

EdamameEdamame
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Starp Estudi

Soja, czyli bliski krewniak bobu, soczewicy, grochu i fasoli, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – ślady jej plantacji odkryto w wykopaliskach pochodzących sprzed 7 tysięcy lat. Oczywiście w Chinach, ponieważ Daleki Wschód jest kolebką tego niezwykłego produktu, do dziś stanowiącego ważny składnik diety mieszkańców Azji. Soja zajmuje szczególne miejsce w kuchni chińskiej, japońskiej czy koreańskiej.

Bardzo chętnie jada się tam również niedojrzałe strąki tej rośliny, zwane z japońska edamame (co oznacza "gałązka fasoli"). Najstarszym zachowanym dokumentem, w którym pojawił się ten termin jest pochodząca z 1275 roku notatka sporządzona przez Nichirena. Słynny mnich, myśliciel i reformator buddyzmu dziękował w niej jednemu z wiernych za dostarczenie zielonej soi do świątyni położonej na zboczach góry Fuji.

Do dziś edmame jest zwykle zbierane ręcznie, co zapobiega uszkodzeniu łodyg i liści rośliny. Dzięki temu, że strąki są pozyskiwane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, charakteryzują się delikatnością i lekko słodkim smakiem, co sprawia, że są nie tylko atrakcyjną przekąską, ale również wartościowym dodatkiem do licznych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Niestety, w Polsce trudno jest kupić świeże edamame. Łatwiej zdobyć zieloną soję w postaci mrożonej, na szczęście w tej formie nie traci walorów kulinarnych i odżywczych. Interesującym produktem są też zakonserwowane ziarna w puszce, jednak decydując się na ich zakup warto wcześniej przeczytać skład. Najlepiej, gdyby ograniczał się tylko do edamame, wody i soli.

Edamame – wartości odżywcze

Podobnie jak dojrzała soja edamame posiada dużo wartości odżywczych. Jest skarbnicą wartościowego i łatwo trawionego przez organizm białka, które charakteryzuje się korzystnym układem aminokwasów, zbliżonym do mięsa. Dostarcza m.in. dużej dawki lizyny, niezmiernie rzadko występującej w pożywieniu roślinnym.

Dodatkowym walorem sojowego białka jest uwalnianie się z niego podczas trawienia w przewodzie pokarmowym biologicznie czynnych peptydów, chroniących przed otyłością i nadciśnieniem oraz wykazujących działanie przeciwutleniające i antynowotworowe.

Edamame to bardzo skuteczny pogromca "złego" cholesterolu LDL, co jest zasługą wysokiego stężenia lecytyny oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiegających tworzeniu się jego zapasów w wątrobie i blokowaniu naczyń krwionośnych.

Edamame
Edamame © Adobe Stock

Pozytywny wpływ na nasze zdrowie ma także wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości, a także spowalnia wchłanianie cukrów, co jest bardzo istotne dla diabetyków.

Edamame, jak wszystkie produkty sojowe, stanowi bogate źródło potrzebnych witamin z grupy B oraz składników mineralnych, przede wszystkim azotu, potasu, magnezu, żelaza, wapnia czy fosforu.

Zawarte w roślinie związki, np. genisteina, wykazują działanie podobne do ludzkich estrogenów. Badania naukowe wykazały, że mogą zapobiegać niektórym objawom związanym z przekwitaniem, chociażby uderzeniom gorąca. Prawdopodobnie dlatego Azjatki, które spożywają dużo produktów sojowych, łagodniej przechodzą menopauzę.

Edamame – jak to jeść?

To bardzo uniwersalny produkt spożywczy. Młode strąki lub same ziarna soi mogą być pyszną przekąską – wystarczy obgotować je w osolonej wodzie przez 5 minut. Przyrządzimy z nich wówczas także smaczną pastę kanapkową, blendując z wcześniej posiekaną i podsmażoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i doprawiając solą, pieprzem oraz wędzoną papryką.

Podobnie jak bób edamame możemy podać z masełkiem i tartą bułką. Innym pomysłem jest dodanie go do sałatki, np. ze świeżym jarmużem, ugotowanym na twardo jajkiem, pomidorkami koktajlowymi oraz prostym dressingiem z oliwy, soku cytrynowego i syropu klonowego.

Młodą soję warto dodawać do zup, potraw typu curry czy gulaszów. Świetnie smakuje z mięsem lub warzywami smażonymi w technice stir-fry (edamame dokładamy pod koniec obróbki, dzięki czemu zachowa ładny kolor). Dobrze komponuje się z ryżem oraz wszelkimi azjatyckimi makaronami.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne