Trwa ładowanie...

Dzika róża. Czas na zbiory

Owoce dzikiej róży to wyjątkowo cenny produkt spożywczy. Przede wszystkim zawierają one bardzo dużo witaminy C, która jak wiadomo, jest jednym z podstawowych mikroskładników zdrowej i zbilansowanej diety. Wywar i nalewka z dzikiej róży to znany od wieków sposób na jesienną chandrę. Różane owoce wykazują bowiem właściwości pobudzające i poprawiające nastrój. Warto więc jeść je pod wszystkimi postaciami, a teraz jest czas na zbiory tego smacznego owocu.

Dzika róża. Czas na zbioryŹródło: Shutterstock.com
d245mi9
d245mi9

Owoce róży zbieramy, kiedy są dobrze wybarwione i jędrne. Nie ma co się spieszyć i zbierać niedojrzałych, ale też nie wolno odkładać tego zbyt długo, by nie stały się pomarszczone. Owoce powinny mieć pomarańczowo lub czerwony odcień i gładką, napiętą skórkę.

Najlepiej je zebrać przed przymrozkami, by nie ryzykować utraty części witamin. A gdy koszyki są już pełne, czas pomyśleć o tym, jak te dary natury przechować.

Najbardziej popularnym sposobem przechowywania dzikiej róży jest jej suszenie. Najlepiej robić to przy pomocy specjalnej suszarki do owoców i grzybów. Możemy również suszyć je, rozłożone na papierze w piekarniku nagrzanym do 80 stopni C. Wyższa temperatura spowoduje, że owoce się upieką, a nie wysuszą. Przed suszeniem nie powinniśmy myć owoców. Szypułki również usuwamy dopiero po wysuszeniu. Suszone róże przechowujemy w naczyniach z dostępem powietrza. Najlepsze są lniane woreczki, ale jeśli używamy słojów czy puszek, nie zamykajmy ich szczelnie, a jedynie zabezpieczmy gazą. Pojemnik z owocami należy umieścić w suchym i ciemnym miejscu, aby witamina C nie została zniszczona przez słońce. W takich warunkach dzika róża zachowuje swoją wartość przez nawet przez dwa lata.

Zobacz też: Niezwykłe właściwości dzikiej róży

Owoce możemy również mrozić. W ten sposób wytrzymają około roku. Przed mrożeniem owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy je na pół i usuwamy nasiona. Możemy następnie posiekać je drobno. Umieszczamy je w woreczkach lub w plastikowych pojemnikach i od razu mrozimy. Dobrze jest podzielić owoce na takie porcje, by można było zużyć całość za jednym razem.

d245mi9

Innym popularnym sposobem zachowywania dzikiej róży jest jej smażenie z cukrem. W ten sposób uzyskamy bardzo smaczne dżemy lub konfitury. Te przetwory mają bardzo delikatny smak, a używać ich możemy nie tylko jako dodatku na kanapki, ale również do naleśników, czy do herbaty. Konfitura z róży to również świetny dodatek do pieczonego mięsa, zwłaszcza do drobiu lub dziczyzny, ale równie dobrze smakuje np. z pieczenią wieprzową. Z dzikiej róży wychodzi również bardzo smaczna galaretka, którą wykorzystamy np. przygotowując ciasta.

Dzika róża to również znakomity materiał na soki. Do jego zrobienia w domu potrzebna nam będzie jednak sokowirówka o sporej mocy, bo wyciśnięcie soku z owoców jest dość trudne. Sok konserwujemy cukrem, podgrzewając go, a następnie wlewamy do butelek i szczelnie zakręcamy.

Nie zapominajmy o nalewkach. Oczyszczone owoce róży zasypane cukrem i zalane mocnym alkoholem już po kilkunastu tygodniach przekażą do nalewki swój smak i aromat. Taki napój polecany jest osobom, które mają problemy z układem oddechowym, pomagają również w walce z infekcjami.

No i na koniec – wino. Dzika róża, w mieszance z takimi owocami jak jabłka, gruszki czy winogrona, nadaje domowemu winu dodatkowy, bardzo charakterystyczny smak. Warto to wykorzystać!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d245mi9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d245mi9
Więcej tematów