Dyniowe pankejki. Smaczne i proste w przygotowaniu
Dyniowe pankejki z powodzeniem sprawdzą się na śniadanie. Podajemy je tradycyjnie z syropem klonowym lub twarożkiem i owocami.
Sezon na dynie rozpoczęty. Uniwersalność tego warzywa wciąż jest niedoceniona. Z dyni przygotować możemy słone zupy, kluski i placki, ale także i desery. My proponujemy dyniowe pankejki. Świetnie sprawdzą się zarówno na słodkie śniadanie, jak i smaczny posiłek w ciągu dnia.
*Składniki: *
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka zblendowanej dynii
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie łączymy je w jedną masę, którą pozostawiamy na 30 minut. Pankejki smażymy na rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotego koloru. Podajemy z bitą śmietaną, twarożkiem lub owocami.