Trwa ładowanie...
d1jlj3m

Dyniowe pankejki. Smaczne i proste w przygotowaniu

Dyniowe pankejki z powodzeniem sprawdzą się na śniadanie. Podajemy je tradycyjnie z syropem klonowym lub twarożkiem i owocami.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dyniowe pankejki z owocami
Dyniowe pankejki z owocami (123RF)
d1jlj3m

Sezon na dynie rozpoczęty. Uniwersalność tego warzywa wciąż jest niedoceniona. Z dyni przygotować możemy słone zupy, kluski i placki, ale także i desery. My proponujemy dyniowe pankejki. Świetnie sprawdzą się zarówno na słodkie śniadanie, jak i smaczny posiłek w ciągu dnia.

*Składniki: *

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zblendowanej dynii
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie łączymy je w jedną masę, którą pozostawiamy na 30 minut. Pankejki smażymy na rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotego koloru. Podajemy z bitą śmietaną, twarożkiem lub owocami.

d1jlj3m

Podziel się opinią

Share

d1jlj3m

d1jlj3m