Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką. Sezonowy przebój

Puszyste drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Trudno się mu oprzeć. Cudownie smakuje ze szklanką zimnego mleka lub popołudniową kawą. Przepis jest prosty i szybki. Warto go wypróbować, zanim skończy się sezon na rabarbar.

Placek z rabarbarem to pomysł na udane popołudnie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Potrzebne są: szklanka mleka, szklanka cukru, kostka masła, trzy jajka, cztery szklanki mąki pszennej, pół opakowania drożdży świeżych, szklanka cukru i kilogram rabarbaru.

Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier i masło. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, przelewamy do miski i miksujemy z jajkami. Do ciepłej jeszcze mieszaniny dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Dodajemy mąkę i wyrabiamy. Potem przekładamy do natłuszczonej formy. Na ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Można dodać cynamon.

Aby uzyskać doskonałą kruszonkę, potrzebujemy jednej porcji masła, jednej porcji cukru i dwóch porcji mąki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy posiekane masło (koniecznie zimne tak jak do kruchego ciasta). Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Kruszonkę wysypujemy na ciasto drożdżowe i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na lekko złoty kolor przez ok. godzinę. Przygotowując kruszonkę, warto dać się ponieść wyobraźni i mąkę pszenną zastąpić migdałową, orkiszową czy pełnoziarnistą, a biały cukier trzcinowym. Kruszonkę możemy także wzbogacić mielonymi orzechami, płatkami migdałowymi, pestkami czy płatkami owsianymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇