WAŻNE
TERAZ

Zmiany w planie pokojowym. Jest komentarz Trumpa

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką. Sezonowy przebój

Puszyste drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Trudno się mu oprzeć. Cudownie smakuje ze szklanką zimnego mleka lub popołudniową kawą. Przepis jest prosty i szybki. Warto go wypróbować, zanim skończy się sezon na rabarbar.

Placek z rabarbarem to pomysł na udane popołudnie
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Potrzebne są: szklanka mleka, szklanka cukru, kostka masła, trzy jajka, cztery szklanki mąki pszennej, pół opakowania drożdży świeżych, szklanka cukru i kilogram rabarbaru.

Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier i masło. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, przelewamy do miski i miksujemy z jajkami. Do ciepłej jeszcze mieszaniny dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Dodajemy mąkę i wyrabiamy. Potem przekładamy do natłuszczonej formy. Na ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Można dodać cynamon.

Aby uzyskać doskonałą kruszonkę, potrzebujemy jednej porcji masła, jednej porcji cukru i dwóch porcji mąki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy posiekane masło (koniecznie zimne tak jak do kruchego ciasta). Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Kruszonkę wysypujemy na ciasto drożdżowe i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na lekko złoty kolor przez ok. godzinę. Przygotowując kruszonkę, warto dać się ponieść wyobraźni i mąkę pszenną zastąpić migdałową, orkiszową czy pełnoziarnistą, a biały cukier trzcinowym. Kruszonkę możemy także wzbogacić mielonymi orzechami, płatkami migdałowymi, pestkami czy płatkami owsianymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀