WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Nalewka z głogu

Wykonanie nalewki nie powinno przysporzyć trudności, więc warto poświęcić trochę czasu, by cieszyć się zdrowotnymi właściwościami głogu zamkniętymi w karafce. Nalewka z głogu świetnie sprawdzi się w sezonie zimowym jako naturalna pomoc we wspieraniu odporności.

Nalewka z głoguNalewka z głogu
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg owoców głogu
  • 1 l spirytusu
  • 50 dag cukru
  • przyprawy: 6 goździków, kawałek kory cynamonu (ok. 10 cm), pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 l przegotowanej wody

Przepis

  • Wybierając owoce głogu na nalewkę, należy kierować się tym, by były soczyste. Umyć je i przesypać do słoja lub gąsiora.
  • Spirytus wymieszać z 250 ml wody, zalać mieszanką owoce i szczelnie zakryć naczynie.
  • Odstawić na około 2 tygodnie – codziennie należy potrząsać gąsiorem.
  • Po upływie tego czasu zagotować resztę wody (750 ml) z przyprawami, skórką z cytryny i cukrem. Odstawić z palnika, wymieszać dokładnie i zdjąć osadzoną na powierzchni pianę.
  • Spirytus zlać z gąsiora i wlać do przygotowanego syropu. Wymieszać.
  • Wlać ponownie do słoja z owocami i odstawić na 3 dni.
  • Po tym czasie miksturę przefiltrować, rozlać do butelek.

Przepis

Nalewkę należy odstawić na okres kilku miesięcy – nawet do roku. W tym czasie będzie dojrzewać, nabierając mocy oraz smaku i aromatu.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru