Dorsz z patelni. Genialny patent na smażoną rybkę
Dorsz to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Warto więc sięgać po niego jak najczęściej. Dorsz smażony w delikatnym cieście z białek jest wyjątkowo pyszny. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g fileta z dorsza bałtyckiego
- 3 białka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- szczypta imbiru
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta cukru
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis
- Rybę pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli masz mrożone filety, musisz je najpierw rozmrozić).
- Białka roztrzepać na lekką pianę (ale nie na sztywną).
- Mąkę wymieszać z przyprawami, a następnie stopniowo dodawać ją do białek, aż powstanie puszyste i jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnim ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony, tak aby panierka zrobiła się złota.
- Po zdjęciu ryby z patelni osączyć ją z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
- Podawać ze świeżą cytryną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl