Trwa ładowanie...
d2nh79p
oprac. Katarzyna Gileta
08-09-2020 11:29

Dorsz z patelni. Genialny patent na smażoną rybkę

Przepis

Dorsz to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Warto więc sięgać po niego jak najczęściej. Dorsz smażony w delikatnym cieście z białek jest wyjątkowo pyszny. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

d2nh79p
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 400 g fileta z dorsza bałtyckiego
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • szczypta imbiru
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta cukru
  • olej rzepakowy do smażenia
Przepis
  • Rybę pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli masz mrożone filety, musisz je najpierw rozmrozić).
  • Białka roztrzepać na lekką pianę (ale nie na sztywną).
  • Mąkę wymieszać z przyprawami, a następnie stopniowo dodawać ją do białek, aż powstanie puszyste i jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnim ogniu po ok. 4 minuty z każdej strony, tak aby panierka zrobiła się złota.
  • Po zdjęciu ryby z patelni osączyć ją z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
  • Podawać ze świeżą cytryną.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Dorsz z patelni. Genialny patent na smażoną rybkę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2nh79p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nh79p
d2nh79p
d2nh79p
d2nh79p
Więcej tematów
d2nh79p