Trwa ładowanie...
d3ue3st
03-03-2018 13:13

Domowy kociołek z kartoflami. Sycący i prosty obiad

Przepis

Sycące danie z ziemniakami w roli głównej. Duża porcja pyszności na obiad lub kolację. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".

d3ue3st
4.5
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kulinarnamaniusia.pl
Źródło: www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki

2 kg kartofli
300 g cukinii
300 g pieczarek
300 g dyni
3 ząbki czosnku
300 g mięsa mielonego
1 łyżka gęstego jogurtu
puszka pomidorów krojonych
olej
sól, pieprz
szczypta chilli
kilka listków świeżej bazylii
pęczek natki pietruszki
kilka liści kapusty pekińskiej

Przepis

Kartofle obieramy i kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem - łyżka wystarczy i posypujemy solą, wstawiamy do piekarnika (grzanie góra-dół, temperatura 200 stopni, czas 10 minut). Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cukinię także kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kartofli i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy blaszkę i przekładamy warzywa do miski.

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku, jogurt i formujemy małe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy kotleciki. Dodajemy je do miski z warzywami. Pieczarki kroimy na kawałki i również je podsmażamy na patelni i dodajemy do kartofli. Wszystkie składniki w misce mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy opcjonalnie chilli - ilość zależy od waszych upodobań smakowych. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę oleju, ponownie mieszamy.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Wykładamy kartofle z warzywami i klopsami, a na wierzchu rozkładamy pomidory z puszki. Posypujemy porwanymi listkami świeżej bazylii. Wstawiamy do piekarnika (temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół). Po 40 minutach danie jest gotowe.
Zobacz także: placki ziemniaczane z kiełbasą
src="https://d.wpimg.pl/100681634-474870518/opa.jpg"/>

Zobacz także: Portugalska sałatka z tuńczykiem. Na lunch lub dodatek do obiadu

Domowy kociołek z kartoflami. Sycący i prosty obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ue3st
d3ue3st
d3ue3st
d3ue3st
Więcej tematów
d3ue3st

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj