Domowy kociołek z kartoflami. Sycący i prosty obiad
Sycące danie z ziemniakami w roli głównej. Duża porcja pyszności na obiad lub kolację. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
2 kg kartofli
300 g cukinii
300 g pieczarek
300 g dyni
3 ząbki czosnku
300 g mięsa mielonego
1 łyżka gęstego jogurtu
puszka pomidorów krojonych
olej
sól, pieprz
szczypta chilli
kilka listków świeżej bazylii
pęczek natki pietruszki
kilka liści kapusty pekińskiej
Kartofle obieramy i kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem - łyżka wystarczy i posypujemy solą, wstawiamy do piekarnika (grzanie góra-dół, temperatura 200 stopni, czas 10 minut). Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cukinię także kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kartofli i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy blaszkę i przekładamy warzywa do miski.
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku, jogurt i formujemy małe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy kotleciki. Dodajemy je do miski z warzywami. Pieczarki kroimy na kawałki i również je podsmażamy na patelni i dodajemy do kartofli. Wszystkie składniki w misce mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy opcjonalnie chilli - ilość zależy od waszych upodobań smakowych. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę oleju, ponownie mieszamy.
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Wykładamy kartofle z warzywami i klopsami, a na wierzchu rozkładamy pomidory z puszki. Posypujemy porwanymi listkami świeżej bazylii. Wstawiamy do piekarnika (temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół). Po 40 minutach danie jest gotowe.
Zobacz także: placki ziemniaczane z kiełbasą
src="https://d.wpimg.pl/100681634-474870518/opa.jpg"/>
Zobacz także: Portugalska sałatka z tuńczykiem. Na lunch lub dodatek do obiadu
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze