Domowy chlebek pszenny bez zakwasu
Domowy pszenny chlebek bez zakwasu to idealna propozycja dla osób, które lubią smak domowego pieczywa, ale nie czują się najlepiej w robieniu zakwasów. Przepis jest prosty, dzięki czemu możesz codziennie cieszyć się świeżym wypiekiem.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
Przepis
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. W osobnym naczyniu mieszamy drożdże z wodą. Odstawiamy na chwilę, a potem wlewamy do miski z mąką. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na noc do wyrośnięcia.
Przepis
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę, aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl