Domowy chlebek pszenny bez zakwasu
Domowy pszenny chlebek bez zakwasu to idealna propozycja dla osób, które lubią smak domowego pieczywa, ale nie czują się najlepiej w robieniu zakwasów. Przepis jest prosty, dzięki czemu możesz codziennie cieszyć się świeżym wypiekiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. W osobnym naczyniu mieszamy drożdże z wodą. Odstawiamy na chwilę, a potem wlewamy do miski z mąką. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na noc do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę, aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze