Trwa ładowanie...
d3uekuz
d3uekuz

Domowy chlebek pszenny bez zakwasu

Przepis

Domowy pszenny chlebek bez zakwasu to idealna propozycja dla osób, które lubią smak domowego pieczywa, ale nie czują się najlepiej w robieniu zakwasów. Przepis jest prosty, dzięki czemu możesz codziennie cieszyć się świeżym wypiekiem.

3.9
(11 głosów)
Oceń:
d3uekuz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Domowy chlebek pszenny bez zakwasu
Getty Images
Domowy chlebek pszenny bez zakwasu
Składniki
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
Przepis

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. W osobnym naczyniu mieszamy drożdże z wodą. Odstawiamy na chwilę, a potem wlewamy do miski z mąką. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na noc do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę, aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

d3uekuz
Domowy chlebek pszenny bez zakwasu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3uekuz
d3uekuz

d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz