Domowy burger z konfiturą z cebuli

Domowy burger z konfiturą z cebuliDomowy burger z konfiturą z cebuli

Składniki

  • pół kg mięsa wołowego, najlepiej zmielonego samodzielnie
  • garść kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula

Konfitura z cebuli

  • 350 g cebuli czerwonej
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 3-4 średniej wielkości buraki upieczone w folii (czas pieczenia 1 godzin; temperatura 200 stopni C)
  • kiełki np. słonecznika
  • rukola
  • ketchup, najlepiej domowy
  • bułki do burgerów
  • olej rzepakowy do smażenia mięsa

Przepis

Mięso mielone doprawiamy solą pieprzem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zarumienioną na oleju bądź maśle drobno pokrojoną cebulkę, łyżkę sosu sojowego. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie formujemy kotlety na burgery. Smażymy przed samym podaniem na oleju rzepakowym.

Przepis

Cebulę czerwoną obieramy kroimy w cienkie piórka. Na 1 łyżce oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy szczyptę soli, miód. Cały czas mieszamy. Dodajemy ocet winny, pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy całość około 40 minut.

Przepis

Pieczonego buraka obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki.

Przepis

Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy mięso w zależności od oczekiwanych efektów (w przypadku 1,5-2 cm grubości kotleta wystarczy 60 sekund z każdej strony). W tym samym czasie na patelni grillowej smażymy z obu stron po minucie z każdej strony plastry sera haloumi.

Przepis

Teraz wystarczy złożyć burgera. Bułkę kroimy, jej części smarujemy ketchupem. Na spód bułki nakładamy rukolę, kotleta, ser, kilka plasterków buraka konfiturę, kiełki. Przykrywamy górą bułki.
Zobacz także: drożdżowe kulki serowe z czarnuszką

Wybrane dla Ciebie

Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją