Domowy burger na bogato. Jak go zrobić?

Chrupiąca bułka, soczysty kotlet i ulubione dodatki. To przepis na burgera idealnego. Jak przygotować go w domu? To proste. Sekretem jest dodanie do mięsa wody. Dzięki temu burger stanie się wyjątkowo soczysty.

Domowy burger na bogato. Jak go zrobić?Domowy burger na bogato. Jak go zrobić?
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • 4 bułki do burgerów (można zatąpić kajzerkami)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • świeżo mielony pieprz
  • 3-5 łyżek zimnej wody

Dodatki:

  • sałata
  • ogórek konserwowy
  • czerwona cebula
  • bekon
  • majonez, keczup

Przepis

  • Mięso zmielić sitku średniej grubości. Dodać musztardę, pieprz i wodę. Dokładnie wyrobić.
  • Uformować 4 kotlety. Rozgrzać patelnię (najlepsza będzie patelnia żeliwna) i lekko natłuścić ją olejem. Kotlety smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, lekko dociskając łopatką.
  • Bułki przekroić i opiec w piekarniku lub na patelni.
  • Dolną część posmarować musztardą, położyć sałatę, plastry ogórka i cebuli. Ułożyć kotlet, posmarować go keczupem, dodać boczek i nakryć drugą połówką bułki.
  • Podawać solo lub z domowymi frytkami i surówką coleslaw.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się