Domowy burger na bogato. Jak go zrobić?
Chrupiąca bułka, soczysty kotlet i ulubione dodatki. To przepis na burgera idealnego. Jak przygotować go w domu? To proste. Sekretem jest dodanie do mięsa wody. Dzięki temu burger stanie się wyjątkowo soczysty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 500 g wołowiny
- 4 bułki do burgerów (można zatąpić kajzerkami)
- 1 łyżka musztardy Dijon
- świeżo mielony pieprz
- 3-5 łyżek zimnej wody
Dodatki:
- sałata
- ogórek konserwowy
- czerwona cebula
- bekon
- majonez, keczup
- Mięso zmielić sitku średniej grubości. Dodać musztardę, pieprz i wodę. Dokładnie wyrobić.
- Uformować 4 kotlety. Rozgrzać patelnię (najlepsza będzie patelnia żeliwna) i lekko natłuścić ją olejem. Kotlety smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, lekko dociskając łopatką.
- Bułki przekroić i opiec w piekarniku lub na patelni.
- Dolną część posmarować musztardą, położyć sałatę, plastry ogórka i cebuli. Ułożyć kotlet, posmarować go keczupem, dodać boczek i nakryć drugą połówką bułki.
- Podawać solo lub z domowymi frytkami i surówką coleslaw.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze