Domowy budyń krok po kroku. Prosty w przygotowaniu, kremowy i pyszny
Budyń z 2 proc. mlekiem jest najmniej kaloryczny. Z mlekiem roślinnym, bezglutenową czekoladą i bez cukru będzie idealnym deserem dla cukrzyków i wegan.
Budyń – kalorie i właściwości
Aby budyń był jak najmniej kaloryczny, najlepiej przygotowywać go z 2 proc. mlekiem. 100 gramowa porcja gotowego budyniu ma wówczas jedynie od 95 do 101 kalorii. Budyń jest źródłem węglowodanów oraz cukrów prostych. Jedzenie go powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, co sprzyja odkładaniu się tłuszczu, podwyższonemu ryzyku cukrzycy oraz apetytowi na podjadanie niezdrowych przekąsek.
Budyń domowy
Warto robić budyń samemu, aby skutecznie regulować ilość zjadanych kalorii oraz cukru. Uniknie się wówczas również dodatku wzmacniaczy smaku, aromatów, barwników i substancji chemicznych o nieznanych nazwach, pochodzeniu i działaniu. Domowy budyń powinien bazować na skrobi ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej, mleku, kakao, cukrze. Jedną dużą porcję domowego budyniu przygotowuje się z zagotowanego mleka, oraz mleka zmiksowanego na przykład z bananem, żółtkiem oraz mąka ziemniaczaną. Po połączeniu składników w garnku budyń gotuje się przez kilka minut na niewielkim ogniu, ciągle mieszając.
Budyń jaglany
Najzdrowszym znanym budyniem jest budyń jaglany. Do jego przygotowania wykorzystuje się kaszę jaglaną, najlepiej zmieloną w młynku. Osoby z nietolerancją laktozy oraz weganie mogą zastąpić mleko krowie mlekiem roślinnym, chociażby sojowym bądź kokosowym. Do smaku przyda się syrop z agawy i olej kokosowy. Budyń jaglany smakuje wyśmienicie na gorąco, z kleksem domowej konfitury, dżemu bądź bitej śmietany. Gdy ostygnie, bardzo gęstnieje i zamienia się w dość sztywny pudding. Konsystencję budyniu jaglanego można regulować, zmieniając użyte proporcje kaszy jaglanej (przykładowo zmniejszając jej ilość dla osiągnięcia bardziej wodnistej konsystencji).
Czekoladowy budyń bezglutenowy
Kaszę jaglaną można użyć również do zrobienia pysznego budyniu czekoladowego w wersji bezglutenowej. Wystarczy wybrać czekoladę, która nie zawiera glutenu (np. z przekreślonym kłosem). Poza mlekiem przyda się ponadto garść suszonych, wypestkowanych daktyli, odrobina kakao oraz sproszkowane chilli i cynamon do doprawienia budyniu czekoladowego. Można zmiksować go ręcznym blenderem, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Jako dekoracja sprawdzą się siekane orzechy i szczypta soli morskiej.
Kokosowy budyń chia
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej lub argentyńskiej) są supermodne. To bogate źródło kwasów Omega-3, Omega-6, magnezu, wapnia, żelaza, selenu i błonnika. Można z nich również przyrządzić wyśmienity budyń chia, co jest możliwe dzięki absorpcji wody przez włókna nasion chia. Składniki deseru (m.in. mleko, kakao, czekoladę, wiórki kokosowe, miód lub dowolną substancję słodzącą) miksuje się w naczyniu i zostawia na noc w lodówce. Nie ma potrzeby gotowania budyniu chia. Na wierzchu naczynia z budyniem będą wspaniale wyglądać drobne owoce jagodowe oraz maliny.