Domowy budyń krok po kroku. Prosty w przygotowaniu, kremowy i pyszny

Budyń z 2 proc. mlekiem jest najmniej kaloryczny. Z mlekiem roślinnym, bezglutenową czekoladą i bez cukru będzie idealnym deserem dla cukrzyków i wegan.

budyńDomowy budyń to doskonały pomysł na deser
Źródło zdjęć: © 123RF

Budyń – kalorie i właściwości

Aby budyń był jak najmniej kaloryczny, najlepiej przygotowywać go z 2 proc. mlekiem. 100 gramowa porcja gotowego budyniu ma wówczas jedynie od 95 do 101 kalorii. Budyń jest źródłem węglowodanów oraz cukrów prostych. Jedzenie go powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, co sprzyja odkładaniu się tłuszczu, podwyższonemu ryzyku cukrzycy oraz apetytowi na podjadanie niezdrowych przekąsek.

Budyń domowy

Warto robić budyń samemu, aby skutecznie regulować ilość zjadanych kalorii oraz cukru. Uniknie się wówczas również dodatku wzmacniaczy smaku, aromatów, barwników i substancji chemicznych o nieznanych nazwach, pochodzeniu i działaniu. Domowy budyń powinien bazować na skrobi ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej, mleku, kakao, cukrze. Jedną dużą porcję domowego budyniu przygotowuje się z zagotowanego mleka, oraz mleka zmiksowanego na przykład z bananem, żółtkiem oraz mąka ziemniaczaną. Po połączeniu składników w garnku budyń gotuje się przez kilka minut na niewielkim ogniu, ciągle mieszając.

Budyń jaglany

Najzdrowszym znanym budyniem jest budyń jaglany. Do jego przygotowania wykorzystuje się kaszę jaglaną, najlepiej zmieloną w młynku. Osoby z nietolerancją laktozy oraz weganie mogą zastąpić mleko krowie mlekiem roślinnym, chociażby sojowym bądź kokosowym. Do smaku przyda się syrop z agawy i olej kokosowy. Budyń jaglany smakuje wyśmienicie na gorąco, z kleksem domowej konfitury, dżemu bądź bitej śmietany. Gdy ostygnie, bardzo gęstnieje i zamienia się w dość sztywny pudding. Konsystencję budyniu jaglanego można regulować, zmieniając użyte proporcje kaszy jaglanej (przykładowo zmniejszając jej ilość dla osiągnięcia bardziej wodnistej konsystencji).

Czekoladowy budyń bezglutenowy

Kaszę jaglaną można użyć również do zrobienia pysznego budyniu czekoladowego w wersji bezglutenowej. Wystarczy wybrać czekoladę, która nie zawiera glutenu (np. z przekreślonym kłosem). Poza mlekiem przyda się ponadto garść suszonych, wypestkowanych daktyli, odrobina kakao oraz sproszkowane chilli i cynamon do doprawienia budyniu czekoladowego. Można zmiksować go ręcznym blenderem, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Jako dekoracja sprawdzą się siekane orzechy i szczypta soli morskiej.

Kokosowy budyń chia

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej lub argentyńskiej) są supermodne. To bogate źródło kwasów Omega-3, Omega-6, magnezu, wapnia, żelaza, selenu i błonnika. Można z nich również przyrządzić wyśmienity budyń chia, co jest możliwe dzięki absorpcji wody przez włókna nasion chia. Składniki deseru (m.in. mleko, kakao, czekoladę, wiórki kokosowe, miód lub dowolną substancję słodzącą) miksuje się w naczyniu i zostawia na noc w lodówce. Nie ma potrzeby gotowania budyniu chia. Na wierzchu naczynia z budyniem będą wspaniale wyglądać drobne owoce jagodowe oraz maliny.

Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw