Dojrzewający piernik krok po kroku. Symbol świąt

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta

/ 5Polski klasyk

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Niewiele wypieków kojarzy się z Bożym Narodzeniem tak, jak piernik. Miękki, słodki od miodu, pachnący korzennymi przyprawami, przełożony śliwkowymi powidłami króluje na naszych stołach. Tradycyjny piernik zagniatamy na około 6 tygodni przed wigilią i pieczemy kilka dni przed świętami.

/ 5Pachnący i słodki

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Pamiętacie, jak jeszcze w listopadzie przygotowaliśmy ciasto na piernik? Od tamtej pory odpoczywało w lodówce w szklanym naczyniu przykrytym lnianym ściereczką. Od czasu do czasu do niego zaglądaliśmy, sprawdzając, czy wszystko jest w porządku. Ciasto dojrzewało. Na początku było bardzo rzadkie i kleiło się do rąk, jednak po upływie 4 tygodni zgęstniało. To już ostatni dzwonek, by je upiec.

/ 5Pieczemy piernik

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Na kilka godzin przed wstawieniem do piekarnika wyciągamy ciasto z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. Tradycyjnie pieczemy trzy osobne blaty w keksówkach. Jednak jeśli nie masz tylu foremek, możesz upiec piernik w dużej blaszce, a następnie przekroić go na 3 części. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

/ 5Czym przekładamy?

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Po upieczeniu piernik powinien być pulchny i dość miękki. Ciasto wyciągamy z formy, jak już całkowicie wystygnie. Ostudzone blaty nasączamy likierem lub wódką i przekładamy lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi lub kremem budyniowym. Owijamy ciasto folią aluminiową i odstawiamy na noc w chłodne miejsce, by skruszało. Warto je również obciążyć dużą książką lub deską do krojenia.

/ 5Polewa czekoladowa

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Ostatnim krokiem jest polanie piernika polewa czekoladowa lub lukrem. Jak przygotować polewę? Podgrzewamy w garnuszku 100 ml śmietanki 30 proc., dodajemy 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, a następnie równomiernie pokrywany piernik warstwą polewy. Wierzch można posypać cukrowymi perełkami, gwiazdami lub posiekanymi włoskimi orzechami.
Zobacz też: Jak przechowywać pierniczki? Do świąt będą idealnie miękkie

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik