Dojrzewający piernik krok po kroku. Symbol świąt

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta

/ 5Polski klasyk

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Niewiele wypieków kojarzy się z Bożym Narodzeniem tak, jak piernik. Miękki, słodki od miodu, pachnący korzennymi przyprawami, przełożony śliwkowymi powidłami króluje na naszych stołach. Tradycyjny piernik zagniatamy na około 6 tygodni przed wigilią i pieczemy kilka dni przed świętami.

/ 5Pachnący i słodki

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Pamiętacie, jak jeszcze w listopadzie przygotowaliśmy ciasto na piernik? Od tamtej pory odpoczywało w lodówce w szklanym naczyniu przykrytym lnianym ściereczką. Od czasu do czasu do niego zaglądaliśmy, sprawdzając, czy wszystko jest w porządku. Ciasto dojrzewało. Na początku było bardzo rzadkie i kleiło się do rąk, jednak po upływie 4 tygodni zgęstniało. To już ostatni dzwonek, by je upiec.

/ 5Pieczemy piernik

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Na kilka godzin przed wstawieniem do piekarnika wyciągamy ciasto z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. Tradycyjnie pieczemy trzy osobne blaty w keksówkach. Jednak jeśli nie masz tylu foremek, możesz upiec piernik w dużej blaszce, a następnie przekroić go na 3 części. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

/ 5Czym przekładamy?

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Po upieczeniu piernik powinien być pulchny i dość miękki. Ciasto wyciągamy z formy, jak już całkowicie wystygnie. Ostudzone blaty nasączamy likierem lub wódką i przekładamy lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi lub kremem budyniowym. Owijamy ciasto folią aluminiową i odstawiamy na noc w chłodne miejsce, by skruszało. Warto je również obciążyć dużą książką lub deską do krojenia.

/ 5Polewa czekoladowa

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Ostatnim krokiem jest polanie piernika polewa czekoladowa lub lukrem. Jak przygotować polewę? Podgrzewamy w garnuszku 100 ml śmietanki 30 proc., dodajemy 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, a następnie równomiernie pokrywany piernik warstwą polewy. Wierzch można posypać cukrowymi perełkami, gwiazdami lub posiekanymi włoskimi orzechami.
Zobacz też: Jak przechowywać pierniczki? Do świąt będą idealnie miękkie

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty