Dojrzewający piernik krok po kroku. Symbol świąt

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta

/ 5Polski klasyk

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Niewiele wypieków kojarzy się z Bożym Narodzeniem tak, jak piernik. Miękki, słodki od miodu, pachnący korzennymi przyprawami, przełożony śliwkowymi powidłami króluje na naszych stołach. Tradycyjny piernik zagniatamy na około 6 tygodni przed wigilią i pieczemy kilka dni przed świętami.

/ 5Pachnący i słodki

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Pamiętacie, jak jeszcze w listopadzie przygotowaliśmy ciasto na piernik? Od tamtej pory odpoczywało w lodówce w szklanym naczyniu przykrytym lnianym ściereczką. Od czasu do czasu do niego zaglądaliśmy, sprawdzając, czy wszystko jest w porządku. Ciasto dojrzewało. Na początku było bardzo rzadkie i kleiło się do rąk, jednak po upływie 4 tygodni zgęstniało. To już ostatni dzwonek, by je upiec.

/ 5Pieczemy piernik

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Na kilka godzin przed wstawieniem do piekarnika wyciągamy ciasto z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. Tradycyjnie pieczemy trzy osobne blaty w keksówkach. Jednak jeśli nie masz tylu foremek, możesz upiec piernik w dużej blaszce, a następnie przekroić go na 3 części. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

/ 5Czym przekładamy?

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Po upieczeniu piernik powinien być pulchny i dość miękki. Ciasto wyciągamy z formy, jak już całkowicie wystygnie. Ostudzone blaty nasączamy likierem lub wódką i przekładamy lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi lub kremem budyniowym. Owijamy ciasto folią aluminiową i odstawiamy na noc w chłodne miejsce, by skruszało. Warto je również obciążyć dużą książką lub deską do krojenia.

/ 5Polewa czekoladowa

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Ostatnim krokiem jest polanie piernika polewa czekoladowa lub lukrem. Jak przygotować polewę? Podgrzewamy w garnuszku 100 ml śmietanki 30 proc., dodajemy 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, a następnie równomiernie pokrywany piernik warstwą polewy. Wierzch można posypać cukrowymi perełkami, gwiazdami lub posiekanymi włoskimi orzechami.
Zobacz też: Jak przechowywać pierniczki? Do świąt będą idealnie miękkie

Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem