Do czego służy skórka z jabłka?

Trend zero waste, popularny od jakiegoś czasu w kuchni, wkroczył również do przemysłu konfekcyjnego. Choć trudno sobie wyobrazić kurtki i buty uszyte z materiału wytworzonego ze skóry jabłek, takie rewolucyjne pomysły właśnie doczekały się realizacji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Architektki Aleksandra Kantor i Katarzyna Szpicmacher od dawna interesowały się zrównoważonym rozwojem i gospodarką odpadami. Inspiracją dla nich była włoska firma Vegea, która wykorzystując wytłoczyny z winogron – a tych we Włoszech raczej nie brakuje – produkuje całkowicie naturalny i biodegradowalny materiał, z powodzeniem stosowany w wielu gałęziach gospodarki.

Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

W Polsce 90 proc. odpadów przetwórstwa owocowo-warzywnego stanowią wytłoczyny z jabłek – odpad w 100 proc. organiczny, darmowy, w sezonie wytwarzany w ilości około 500 ton na dobę. Architektki wpadły na pomysł, aby z jabłkowych wytłoczyn stworzyć coś w rodzaju syntetycznej skóry. Do projektu zaprosiły profesora Artura Bartkowiaka, na co dzień dyrektora Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, który pomógł im w opracowaniu technologii. Z czasem znalazły również partnerów finansowych, co umożliwiło przeprowadzenie prac w laboratorium i dalszy rozwój przedsięwzięcia. Tak powstał projekt Bio 2 Materials.

Model biznesowy i proces produkcyjny opierają się na gospodarce obiegu zamkniętego. Produkcja przypomina schemat wytwarzania skóry syntetycznej, z tą różnicą, że produkt końcowy jest całkowicie wegański, organiczny i biodegradowalny. W skrócie wygląda to tak: z przetwórni pobierane są wytłoki, które podlegają specjalnie opracowanemu procesowi rozdrobnienia, tak zwanej homogenizacji. Do masy dodaje się substancje organiczne, na przykład na bazie żywic. Taką pastą powleka się materiał, po czym całość się suszy. – Nie ma jeszcze mowy o skali przemysłowej, ale jesteśmy na bardzo zaawansowanym etapie – mówi Katarzyna Szpicmacher. – Mamy zgłoszenie patentowe i w skali laboratoryjnej produkt jest już osiągalny. Testujemy prototypy. Działamy w nurcie zrównoważonego rozwoju, dlatego postanowiłyśmy nie tworzyć własnej marki. Uważamy, że jest ich na świecie za dużo, dlatego materiał będziemy oferować innym producentom. Na początku będzie to sektor galanterii skórzanej, później obuwniczy, meblarski i samochodowy, czyli wszędzie tam, gdzie nasz materiał może być alternatywą dla skóry syntetycznej i naturalnej.

Olbrzymim atutem materiału wytworzonego z wytłoków jabłkowych jest to, że zarówno z wyglądu, jak i pod względem funkcjonalności bardziej przypomina skórę prawdziwą niż syntetyczną. Ponieważ jest produktem naturalnym, cechuje się większą zdolnością do przepuszczania powietrza, to znaczy oddycha podobnie jak skóra naturalna. Chociaż dostępna będzie dosyć szeroka gama kolorystyczna, oparta na naturalnych barwnikach, to preferowane są odcienie brązu – od jasnego do ciemnego. Pierwszy portfel uszyty z "jabłkowej skórki" trafi do sprzedaży prawdopodobnie pod koniec 2019 roku. A kiedy się zniszczy, będzie można poddać go recyklingowi i przerobić na nowszy.

Tekst: Aneta Kołaszewska

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany