Do czego służy skórka z jabłka?

Trend zero waste, popularny od jakiegoś czasu w kuchni, wkroczył również do przemysłu konfekcyjnego. Choć trudno sobie wyobrazić kurtki i buty uszyte z materiału wytworzonego ze skóry jabłek, takie rewolucyjne pomysły właśnie doczekały się realizacji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Architektki Aleksandra Kantor i Katarzyna Szpicmacher od dawna interesowały się zrównoważonym rozwojem i gospodarką odpadami. Inspiracją dla nich była włoska firma Vegea, która wykorzystując wytłoczyny z winogron – a tych we Włoszech raczej nie brakuje – produkuje całkowicie naturalny i biodegradowalny materiał, z powodzeniem stosowany w wielu gałęziach gospodarki.

Zobacz też: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

W Polsce 90 proc. odpadów przetwórstwa owocowo-warzywnego stanowią wytłoczyny z jabłek – odpad w 100 proc. organiczny, darmowy, w sezonie wytwarzany w ilości około 500 ton na dobę. Architektki wpadły na pomysł, aby z jabłkowych wytłoczyn stworzyć coś w rodzaju syntetycznej skóry. Do projektu zaprosiły profesora Artura Bartkowiaka, na co dzień dyrektora Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, który pomógł im w opracowaniu technologii. Z czasem znalazły również partnerów finansowych, co umożliwiło przeprowadzenie prac w laboratorium i dalszy rozwój przedsięwzięcia. Tak powstał projekt Bio 2 Materials.

Model biznesowy i proces produkcyjny opierają się na gospodarce obiegu zamkniętego. Produkcja przypomina schemat wytwarzania skóry syntetycznej, z tą różnicą, że produkt końcowy jest całkowicie wegański, organiczny i biodegradowalny. W skrócie wygląda to tak: z przetwórni pobierane są wytłoki, które podlegają specjalnie opracowanemu procesowi rozdrobnienia, tak zwanej homogenizacji. Do masy dodaje się substancje organiczne, na przykład na bazie żywic. Taką pastą powleka się materiał, po czym całość się suszy. – Nie ma jeszcze mowy o skali przemysłowej, ale jesteśmy na bardzo zaawansowanym etapie – mówi Katarzyna Szpicmacher. – Mamy zgłoszenie patentowe i w skali laboratoryjnej produkt jest już osiągalny. Testujemy prototypy. Działamy w nurcie zrównoważonego rozwoju, dlatego postanowiłyśmy nie tworzyć własnej marki. Uważamy, że jest ich na świecie za dużo, dlatego materiał będziemy oferować innym producentom. Na początku będzie to sektor galanterii skórzanej, później obuwniczy, meblarski i samochodowy, czyli wszędzie tam, gdzie nasz materiał może być alternatywą dla skóry syntetycznej i naturalnej.

Olbrzymim atutem materiału wytworzonego z wytłoków jabłkowych jest to, że zarówno z wyglądu, jak i pod względem funkcjonalności bardziej przypomina skórę prawdziwą niż syntetyczną. Ponieważ jest produktem naturalnym, cechuje się większą zdolnością do przepuszczania powietrza, to znaczy oddycha podobnie jak skóra naturalna. Chociaż dostępna będzie dosyć szeroka gama kolorystyczna, oparta na naturalnych barwnikach, to preferowane są odcienie brązu – od jasnego do ciemnego. Pierwszy portfel uszyty z "jabłkowej skórki" trafi do sprzedaży prawdopodobnie pod koniec 2019 roku. A kiedy się zniszczy, będzie można poddać go recyklingowi i przerobić na nowszy.

Tekst: Aneta Kołaszewska

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce