Dlaczego warto jeść mięso indyka?

Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Mowa oczywiście o indyku. Amerykanie od kilku dni kupują indyki i zapraszają rodziny oraz znajomych na czwartkowy obiad. A wszystko z okazji święta dziękczynienienia. Jednak polskie gospodynie domowe nie przepadają za tego rodzaju ptactwa. Indyk długo się piecze i trudno uchwycić moment kiedy wyciągać go z piekarnika, aby mięso nie było zbyt suche.

Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Mowa oczywiście o indyku. Amerykanie od kilku dni kupują indyki i zapraszają rodziny oraz znajomych na czwartkowy obiad. A wszystko z okazji Święta Dziękczynienia. Jednak polskie gospodynie domowe nie przepadają za tego rodzaju mięsem. Indyk długo się piecze i trudno uchwycić moment kiedy wyciągać go z piekarnika, aby mięso nie było zbyt suche.

Mięso z indyka zawiera niewiele tłuszczu, mało cholesterolu i ma najwięcej pełnowartościowego białka ze wszystkich mięs. W najchudszych partiach indyka znajduje się zero gramów tłuszczu. Dla porównania - 4 kilogramy indyka zawierają tyle samo tłuszczu, co kilogram kurczaka. Indyk jest prawdziwą skarbnicą związków mineralnych. Znajdziemy w nim potas, cynk, magnez i żelazo. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. To sprawia, że likwiduje napięcia nerwowe czy przeciwdziała zmęczeniu. Jaki kolor powinien mieć świeży indyk?

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja