Trwa ładowanie...
Dlaczego warto jeść mięso indyka?
x-news
kuchenne nowości

Dlaczego warto jeść mięso indyka?

Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Mowa oczywiście o indyku. Amerykanie od kilku dni kupują indyki i zapraszają rodziny oraz znajomych na czwartkowy obiad. A wszystko z okazji święta dziękczynienienia. Jednak polskie gospodynie domowe nie przepadają za tego rodzaju ptactwa. Indyk długo się piecze i trudno uchwycić moment kiedy wyciągać go z piekarnika, aby mięso nie było zbyt suche.
Share
d2mxo0g

Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Mowa oczywiście o indyku. Amerykanie od kilku dni kupują indyki i zapraszają rodziny oraz znajomych na czwartkowy obiad. A wszystko z okazji Święta Dziękczynienia. Jednak polskie gospodynie domowe nie przepadają za tego rodzaju mięsem. Indyk długo się piecze i trudno uchwycić moment kiedy wyciągać go z piekarnika, aby mięso nie było zbyt suche.

Mięso z indyka zawiera niewiele tłuszczu, mało cholesterolu i ma najwięcej pełnowartościowego białka ze wszystkich mięs. W najchudszych partiach indyka znajduje się zero gramów tłuszczu. Dla porównania - 4 kilogramy indyka zawierają tyle samo tłuszczu, co kilogram kurczaka. Indyk jest prawdziwą skarbnicą związków mineralnych. Znajdziemy w nim potas, cynk, magnez i żelazo. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. To sprawia, że likwiduje napięcia nerwowe czy przeciwdziała zmęczeniu. Jaki kolor powinien mieć świeży indyk?

d2mxo0g

*Burgery z indyka z pomidorową salsą *

Czy warto jeść podroby? Dietetyk obala mity

Co siedzi w parówkach?

d2mxo0g

Podziel się opinią

Share
d2mxo0g
d2mxo0g
Więcej tematów