Dlaczego nie warto rezygnować ze zbóż na diecie? Ekspert wyjaśnia

Przekonanie o tym, że zboża nie tylko uniemożliwiają osiągnięcie szczupłej sylwetki, ale także szkodą, to popularny mit związany ze zdrowym odżywianiem. Zdaniem specjalistów zboża i żywność z nich powstała powinny stanowić ważny element naszej codziennej diety.

Coraz więcej Polaków rezygnuje z jedzenia produktów zbożowych. Powodem części z nich jest choroba, ale zdecydowana większość ulega mitom i chwilowej modzie.
Źródło zdjęć: © Materaoły prasowe Soligrano
Karolina Wójciga

Odchudzamy się przed wakacjami, ślubem, spotkaniem klasowym po latach, po Nowym Roku i na wiosnę – bo to nowy początek. Walka ze zbędnymi kilogramami to niekończąca się historia, stały trend i bolączka kobiet, które dążą do idealnej figury. Odchudzaniem interesują się coraz częściej także mężczyźni, którzy chcą być smukli i boją się przemiany w pana z wystającym brzuszkiem.

Zboża to przyjaciel czy wróg?

Internet pełen jest porad osób, które szybko zrzuciły wagę, poddając się restrykcyjnym ograniczeniom, niestety osłabiając swój organizm lub wręcz wyjaławiając go z wartości odżywczych, co może prowadzić do poważnych chorób. Jedną ze "złotych wskazówek" jest rezygnacja z produktów zbożowych, najlepiej na stałe.
- Wiele modnych diet skłania do rezygnacji z produktów zbożowych takich jak makaron, pieczywo, kasze i ryż. Rzeczywiście szybko można zaobserwować spadek wagi, ale konsekwencją są często: gorsze samopoczucie, problemy zdrowotne i napady głodu, które prowadzą do osłabienia woli odchudzania. W dalszej perspektywie zazwyczaj kończy się to efektem jo-jo, czyli tym, czego najbardziej obawiają się osoby będące na diecie - komentuje Magda Heba, dietetyk i ekspert Soligrano.

Zdaniem eksperta...

Zboża zyskały jakiś czas temu złą opinię, która szybko została spopularyzowana. Niestety, nie wszystko, co jest na czasie, jest zdrowe i nam służy. W przypadku zbóż także warto mieć to na uwadze.

- Zboża to grupa produktów, która powinna stanowić stały element codziennej diety – także tej ukierunkowanej na utratę zbędnych kilogramów. To podstawa kaloryczna naszych posiłków, paliwo, z którego czerpiemy energię na długie godziny aktywności fizycznej i umysłowej. W piramidach zdrowego odżywiania zboża i pseudozboża (np. gryka, komosa czy amarantus) stanowią podstawę, czyli powinny być spożywane często, praktycznie w każdym posiłku. Oczywiście najlepiej wybierać pełne ziarna zbóż, gdyż są one bogate w minerały i witamin - dodaje dietetyczka.

Zboża w nowej odsłonie

Na rynku pojawia się coraz więcej nowych propozycji wykorzystania zbóż, dzięki którym można nie tylko zadbać o swoją dietę, ale także urozmaicić codzienne posiłki. Na uwagę zasługują między innymi zboża ekspandowane. Wśród produktów z tej grupy znajdziemy amarantus, jagły, komosę ryżową, owies, grykę i orkisz. Są to produkty ekologiczne, posiadające certyfikaty potwierdzające wysoką jakość. Warto zaznaczyć, że groźnie brzmiące "ekspandowanie" to proces całkowicie bezpieczny, który polega na użyciu pary wodnej i odbywa się bez dodatków sztucznych.

- Produkty z pełnych ziaren zbóż to produkty naturalne, roślinne, a co się z tym wiąże, bogate m.in. w błonnik, który świetnie reguluje pracę układu pokarmowego i odżywia współpracujące z nami bakterie jelitowe. Dzięki niemu nasz metabolizm się poprawia, organizm na bieżąco pozbywa się toksyn i nadmiaru złego cholesterolu, a my czujemy się znacznie lepiej. Zboża sprawiają, że jesteśmy syci przez 3 do 4 godzin i nie musimy podjadać między posiłkami. Oczywiście nie można ograniczać się tylko do produktów zbożowych, ale całkowita ich eliminacja nie jest wskazana - podsumowuje Magda Heba.

Zobacz także wideo: Fakty i mity o pieczywie z ciasta mrożonego

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥