Dieta odkwaszająca organizm
Zakwaszenie organizmu ma fatalny wpływ na nasze samopoczucie. Skutecznie obniża nastrój, powoduje przewlekłe zmęczenie i osłabienie. Dlatego tak ważne jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sprawdźcie, jakie produkty włączyć do diety, by skutecznie odkwasić organizm.
Równowaga kwasowo-zasadowa
Zakwaszenie organizmu ma fatalny wpływ na nasze samopoczucie. Skutecznie obniża nastrój, powoduje przewlekłe zmęczenie i osłabienie. Dlatego tak ważne jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sprawdźcie, jakie produkty włączyć do diety, by skutecznie odkwasić organizm. Stres, kawa i nieodpowiednia dieta - to wszystko może przyczynić się do zakwaszenia organizmu, które ma fatalny wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie. Nie tylko skutecznie obniża nastrój, powoduje rozdrażnienie, ale też przewlekłe zmęczenie czy osłabienie. Brak równowagi kwasowo-zasadowej może być również przyczyną trudności w odchudzaniu i powodować napady głodu na słodkie produkty. Ponadto jej zachowanie jest szczególnie ważne ze względu na to, że reguluje ona prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych, a w rezultacie pozwala cieszyć się zdrowiem na dłużej.
Zajrzyjcie do galerii i zobaczcie, jakie produkty pomogą skutecznie odkwasić organizm!
Zasadotwórcza kasza jaglana
Wygląda bardzo niepozornie, a ma wspaniały wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wspomagaprzemianę materii, oczyszcza i jako jedna z niewielu kasz ma właściwości alkalizujące. Dzięki temu znakomicie sobie radzi z zakwaszonym organizmem. Dodatkowo można ją jadać na rozmaite sposoby. Na śniadanie świetnie spisze się z jabłkiem i cynamonem w roli jaglanki, w porze obiadowej zastąpi ziemniaki, a na deser można z niej przygotować rewelacyjne mini serniczki.
Grejpfruty i melony
Z owoców najskuteczniejsze w radzeniu sobie z zakwaszonym organizmem są grejpfruty i melony kantalupa. Mają pH równe 8,5, co czyni z nich znakomity produkt alkaliczny, który pozwoli zneutralizować zbytnią kwasowość organizmu. Koktajle na ich bazie będą nie tylko znakomicie smakować, ale też wspomogą procesy detoksykacji oraz doskonale oczyszczą wątrobę, nerki i jelita. Pomogą również w walce z wolnymi rodnikami i pozytywnie wpłyną na układ hormonalny.
Zielone warzywa
Najlepszą recepta na odzyskanie równowagi kwasowo-zasadowej jest wprowadzenie do swojego jadłospisu jak największej ilości zielonych warzyw. Warto przekonać się do sałaty, szpinaku, natki pietruszki, selera naciowego, ogórka, cukinii i szparagów. Można przemycić je niemal do każdego posiłku, a żeby nam się nie znudziły, eksperymentować z nimi w kuchni. Koktajl na bazie szpinaku z ulubionymi owocami, pietruszkowa lemoniada czy wiosenna sałatka będzie nie tylko świetnie smakować, ale też da solidną dawkę witamin.
Nasiona, orzechy i suszone owoce
Jeżeli lubimy podjadać między posiłkami, słodkie przekąski warto zastąpić garścią ulubionych orzechów czy nasion. Pestki dyni, słonecznik, a także orzechy i suszone owoce dostarczą nie tylko witamin i minerałów, ale też pomogą w utrzymaniu równowagi w organizmie. Do produktów wysoko zasadotwórczych należą w szczególności daktyle, figi i rodzynki.
Burak w każdej postaci
Pieczone, gotowane, w postaci zakwasu czy soku warzywnego - buraki w każdej odsłonie będą doskonałe na odkwaszenie organizmu. Dlatego warto je podawać do wszelkich potraw mięsnych czy wypijać witaminowy koktajl z ich dodatkiem po dużej dawce słodyczy. Skutecznie przywrócą równowagę zasadową w żołądku, a co więcej wzmocnią układ krwionośny i zmniejszą ryzyko nowotworów. Ponadto buraki łagodzą także skutki nadużywania alkoholu. To zdecydowanie nasze ulubione warzywo.
Woda z octem jabłkowym
W trakcie odkwaszania ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Warto w tym czasie zrezygnować z porannej kawy czy mocnej herbaty i zastąpić je wodą z octem jabłkowym. W ten sposób zaserwujemy sobie silnie odkwaszający poranek, ponieważ taka mikstura ma działanie znacznie bardziej alkalizujące niż np. sok z cytryny. Dodatkowo warto zadbać o wypijanie minimum 8 szklanek dobrych i zdrowych płynów. Pomocne w odkwaszeniu będą również wszelkie ziołowe herbatki oraz świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe.
ow/mp/WP Kuchnia