Dieta odkwaszająca organizm

Zakwaszenie organizmu ma fatalny wpływ na nasze samopoczucie. Skutecznie obniża nastrój, powoduje przewlekłe zmęczenie i osłabienie. Dlatego tak ważne jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sprawdźcie, jakie produkty włączyć do diety, by skutecznie odkwasić organizm.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Równowaga kwasowo-zasadowa

Obraz
© 123RF.COM

Zakwaszenie organizmu ma fatalny wpływ na nasze samopoczucie. Skutecznie obniża nastrój, powoduje przewlekłe zmęczenie i osłabienie. Dlatego tak ważne jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sprawdźcie, jakie produkty włączyć do diety, by skutecznie odkwasić organizm. Stres, kawa i nieodpowiednia dieta - to wszystko może przyczynić się do zakwaszenia organizmu, które ma fatalny wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie. Nie tylko skutecznie obniża nastrój, powoduje rozdrażnienie, ale też przewlekłe zmęczenie czy osłabienie. Brak równowagi kwasowo-zasadowej może być również przyczyną trudności w odchudzaniu i powodować napady głodu na słodkie produkty. Ponadto jej zachowanie jest szczególnie ważne ze względu na to, że reguluje ona prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych, a w rezultacie pozwala cieszyć się zdrowiem na dłużej.
Zajrzyjcie do galerii i zobaczcie, jakie produkty pomogą skutecznie odkwasić organizm!

/ 7Zasadotwórcza kasza jaglana

Obraz
© 123RF.COM

Wygląda bardzo niepozornie, a ma wspaniały wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wspomagaprzemianę materii, oczyszcza i jako jedna z niewielu kasz ma właściwości alkalizujące. Dzięki temu znakomicie sobie radzi z zakwaszonym organizmem. Dodatkowo można ją jadać na rozmaite sposoby. Na śniadanie świetnie spisze się z jabłkiem i cynamonem w roli jaglanki, w porze obiadowej zastąpi ziemniaki, a na deser można z niej przygotować rewelacyjne mini serniczki.

/ 7Grejpfruty i melony

Obraz
© 123RF.COM

Z owoców najskuteczniejsze w radzeniu sobie z zakwaszonym organizmem są grejpfruty i melony kantalupa. Mają pH równe 8,5, co czyni z nich znakomity produkt alkaliczny, który pozwoli zneutralizować zbytnią kwasowość organizmu. Koktajle na ich bazie będą nie tylko znakomicie smakować, ale też wspomogą procesy detoksykacji oraz doskonale oczyszczą wątrobę, nerki i jelita. Pomogą również w walce z wolnymi rodnikami i pozytywnie wpłyną na układ hormonalny.

/ 7Zielone warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Najlepszą recepta na odzyskanie równowagi kwasowo-zasadowej jest wprowadzenie do swojego jadłospisu jak największej ilości zielonych warzyw. Warto przekonać się do sałaty, szpinaku, natki pietruszki, selera naciowego, ogórka, cukinii i szparagów. Można przemycić je niemal do każdego posiłku, a żeby nam się nie znudziły, eksperymentować z nimi w kuchni. Koktajl na bazie szpinaku z ulubionymi owocami, pietruszkowa lemoniada czy wiosenna sałatka będzie nie tylko świetnie smakować, ale też da solidną dawkę witamin.

/ 7Nasiona, orzechy i suszone owoce

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli lubimy podjadać między posiłkami, słodkie przekąski warto zastąpić garścią ulubionych orzechów czy nasion. Pestki dyni, słonecznik, a także orzechy i suszone owoce dostarczą nie tylko witamin i minerałów, ale też pomogą w utrzymaniu równowagi w organizmie. Do produktów wysoko zasadotwórczych należą w szczególności daktyle, figi i rodzynki.

/ 7Burak w każdej postaci

Obraz
© 123RF.COM

Pieczone, gotowane, w postaci zakwasu czy soku warzywnego - buraki w każdej odsłonie będą doskonałe na odkwaszenie organizmu. Dlatego warto je podawać do wszelkich potraw mięsnych czy wypijać witaminowy koktajl z ich dodatkiem po dużej dawce słodyczy. Skutecznie przywrócą równowagę zasadową w żołądku, a co więcej wzmocnią układ krwionośny i zmniejszą ryzyko nowotworów. Ponadto buraki łagodzą także skutki nadużywania alkoholu. To zdecydowanie nasze ulubione warzywo.

/ 7Woda z octem jabłkowym

Obraz
© 123RF.COM

W trakcie odkwaszania ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Warto w tym czasie zrezygnować z porannej kawy czy mocnej herbaty i zastąpić je wodą z octem jabłkowym. W ten sposób zaserwujemy sobie silnie odkwaszający poranek, ponieważ taka mikstura ma działanie znacznie bardziej alkalizujące niż np. sok z cytryny. Dodatkowo warto zadbać o wypijanie minimum 8 szklanek dobrych i zdrowych płynów. Pomocne w odkwaszeniu będą również wszelkie ziołowe herbatki oraz świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe.

ow/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja