Trwa ładowanie...
d3jax4g
14-06-2008 20:59

Dewolajki z piersi kurczaka i pieczarkami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3jax4g
Składniki
  • Składniki dla: 2 osób
    • 1 pierś z kurczaka [duża]
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz, olej
Przepis

Krok 1. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę [ cebulę drobniejszą od pieczarek]

Krok 2. Na patelnię dajemy łyżkę masła: zeszklić cebulę następnie dodać pieczarki i często mieszając podsmażyć, aż pieczarki będą miękkie.

Krok 3. W tym czasie filet z kurczaka opłukać i rozkroić na dwie porcje, następnie stłuc młotkiem na bardzo cienkie fileciki - oprószyć solą i pieprzem.

Krok 4. Mięciutkie pieczarki ostudzić. Filety rozkładamy na desce następnie układamy na nich cienką warstwę pieczarek i zawijamy w rulon, na łączeniach bocznych spinamy wykałaczką oraz na górnych.

Krok 5. Dewolajka obtaczamy w jajku następnie w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu przewracając tak często, aby równomiernie był usmażony z każdej strony - na ciemno złoty kolor.

Podawać z ryżem na żółtko i buraczkami z chrzanem.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jax4g
d3jax4g
d3jax4g
Więcej tematów
d3jax4g