Kulinarne inspiracje
Kiedy za oknem szaro i chłodno, chętnie sięgamy po rozgrzewające napoje i dania. Na ciepło możemy przygotować również desery. Sezonowe owoce, miód oraz korzenne przyprawy to idealne połączenie na jesień. Zapraszamy do galerii.
Crumble to owoce zapiekane pod kruszonką. Jest to fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Przygotowując kruszonkę, możemy wykorzystać klasyczny przepis z mąką pszenną i białym cukrem. Warto jednak dać się ponieść i wzbogacić ją mielonymi migdałami. Śliwki płuczemy, usuwamy pestki, oprószamy brązowym cukrem i cynamonem. Potem układamy je na dnie naczynia żaroodpornego lub w kokilkach, wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy z kulką lodów waniliowych.
Zobacz wideo: Ciastka na deszczowe wieczory
Pieczone jabłko
Pieczone jabłko z miodem, orzechami i cynamonem to ekspresowy deser. Na dodatek ma niewiele kalorii, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia. No i ten zapach… Nie ma nic lepszego w chłodny dzień, niż aromat korzennych przypraw roznoszący się po domu. Wystarczy odciąć górną część owoców, wydrążyć je i nafaszerować posiekanymi włoskimi orzechami, wymieszanymi z miodem i cynamonem. Jabłka ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut. Pycha!
Budyń jaglany
Kasza wielu osobom kojarzy się jako mniej lubiany zamiennik ziemniaków. Choć jest bogactwem składników odżywczych, ma tylu samo zwolenników co przeciwników. Zapewniamy jednak, że budyń z jaglanki zachwyci nawet największych łasuchów. Pamiętajmy, by wcześniej przepłukać kaszę na sicie. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Następnie gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem mleka, laski wanilii i cukru. Po ugotowaniu bledujemy ją na gładki krem, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i polewamy syropem klonowym. Wierzch można także posypać rodzynkami, pokruszoną czekoladą lub posiekanymi orzechami.
Czekoladowy suflet
Ten deser pokochają miłośnicy czekolady. Idealny suflet musi być miękki i puszysty, pięknie wyrośnięty ponad obręcz kokilki, lecz być wilgotny (płynny) w środku. Niesłusznie uchodzi za trudny do zrobienia. Przyrządza się go z utartych żółtek i ubitej piany z białek. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do ubitych z cukrem żółtek. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy składniki. Masę nakładamy do kokilek i pieczemy ok. 15 min w średnio nagrzanym piekarniku. Doskonałym uzupełnieniem będzie gałka waniliowych bądź śmietankowych lodów i listek mięty.
Bananowe pankejki
Te placuszki można jeść zarówno na słodki podwieczorek, jak i na śniadanie. Są mięciutkie i słodkie. Do ich przygotowania warto użyć bardzo dojrzałych bananów. Do tego jajka, cukier, mąką, cynamon i wiórki kokosowe. Składniki miksujemy na gładką masę. Placuszki nakładamy na patelnię małymi partiami i smażymy z obu stron, aż staną się złociste. Podajemy od razu z ulubionym dżemem.