Desery na ciepło. Pomysły na jesienne słodkości

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© iStock.com

Kiedy za oknem szaro i chłodno, chętnie sięgamy po rozgrzewające napoje i dania. Na ciepło możemy przygotować również desery. Sezonowe owoce, miód oraz korzenne przyprawy to idealne połączenie na jesień. Zapraszamy do galerii.

Crumble to owoce zapiekane pod kruszonką. Jest to fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Przygotowując kruszonkę, możemy wykorzystać klasyczny przepis z mąką pszenną i białym cukrem. Warto jednak dać się ponieść i wzbogacić ją mielonymi migdałami. Śliwki płuczemy, usuwamy pestki, oprószamy brązowym cukrem i cynamonem. Potem układamy je na dnie naczynia żaroodpornego lub w kokilkach, wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy z kulką lodów waniliowych.

Zobacz wideo: Ciastka na deszczowe wieczory

/ 5Pieczone jabłko

Obraz
© iStock.com

Pieczone jabłko z miodem, orzechami i cynamonem to ekspresowy deser. Na dodatek ma niewiele kalorii, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia. No i ten zapach… Nie ma nic lepszego w chłodny dzień, niż aromat korzennych przypraw roznoszący się po domu. Wystarczy odciąć górną część owoców, wydrążyć je i nafaszerować posiekanymi włoskimi orzechami, wymieszanymi z miodem i cynamonem. Jabłka ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut. Pycha!

/ 5Budyń jaglany

Obraz
© iStock.com

Kasza wielu osobom kojarzy się jako mniej lubiany zamiennik ziemniaków. Choć jest bogactwem składników odżywczych, ma tylu samo zwolenników co przeciwników. Zapewniamy jednak, że budyń z jaglanki zachwyci nawet największych łasuchów. Pamiętajmy, by wcześniej przepłukać kaszę na sicie. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Następnie gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem mleka, laski wanilii i cukru. Po ugotowaniu bledujemy ją na gładki krem, dodajemy łyżkę oleju kokosowego i polewamy syropem klonowym. Wierzch można także posypać rodzynkami, pokruszoną czekoladą lub posiekanymi orzechami.

/ 5Czekoladowy suflet

Obraz
© iStock.com

Ten deser pokochają miłośnicy czekolady. Idealny suflet musi być miękki i puszysty, pięknie wyrośnięty ponad obręcz kokilki, lecz być wilgotny (płynny) w środku. Niesłusznie uchodzi za trudny do zrobienia. Przyrządza się go z utartych żółtek i ubitej piany z białek. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do ubitych z cukrem żółtek. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy składniki. Masę nakładamy do kokilek i pieczemy ok. 15 min w średnio nagrzanym piekarniku. Doskonałym uzupełnieniem będzie gałka waniliowych bądź śmietankowych lodów i listek mięty.

/ 5Bananowe pankejki

Obraz
© iStock.com

Te placuszki można jeść zarówno na słodki podwieczorek, jak i na śniadanie. Są mięciutkie i słodkie. Do ich przygotowania warto użyć bardzo dojrzałych bananów. Do tego jajka, cukier, mąką, cynamon i wiórki kokosowe. Składniki miksujemy na gładką masę. Placuszki nakładamy na patelnię małymi partiami i smażymy z obu stron, aż staną się złociste. Podajemy od razu z ulubionym dżemem.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika