Deser legumina z malinami. Przepis, który warto zapamiętać
Legumina to idealny deser na upalne dni. Idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do kawy, jak i słodka przekąska po obiedzie. Legumina występuje w różnych wariantach, ale jedną na najpopularniejszych wersji jest ta z malinami.
Deser legumia gościł na stołach naszych babć, ale od kilku lat znowu wrócił do łask. Łatwy przepis sprawia, że deser wyjdzie nawet osobom, które rzadko eksperymentują w kuchni.
Sezon na maliny zbliża się wielkimi krokami, dlatego malinowa wersja leguminy będzie idealnym rozwiązaniem.
Składniki:
- 5 jajek (sparzyć wrzątkiem)
- 1 kostka masła
- 1 szklanki cukru
- ½ l. mleka
- 6 łyżeczek żelatyny
- ½ kg malin
- galaretka np owoce leśne
- cukier waniliowy
- biszkopty do wyłożenia tortownicy
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy ukręcić masło z cukrem i dodać żółtka. Później zagotować mleko, połowę odlać, przestudzić i rozpuścić w nim żelatynę. Potem wlać pozostałe mleko i połączyć z pozostałą masą. Następnie ubić pianę z białek połączyć z masą.
Gotową masę podzielić na pół. Pierwszą wylać do tortownicy wyłożonej biszkoptami, potem ułożyć maliny i wylać drugą pozostałą porcję masy. Tak gotowe ciasto należy chwilę schłodzić w lodówce, a następnie udekorować owocami i znowu włożyć do lodówki. Tym razem na trzy godziny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl