Deser legumina z malinami. Przepis, który warto zapamiętać

Legumina to idealny deser na upalne dni. Idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do kawy, jak i słodka przekąska po obiedzie. Legumina występuje w różnych wariantach, ale jedną na najpopularniejszych wersji jest ta z malinami.

Legumina z malinami prawie zawsze się udaje
Źródło zdjęć: © Getty Images

Deser legumia gościł na stołach naszych babć, ale od kilku lat znowu wrócił do łask. Łatwy przepis sprawia, że deser wyjdzie nawet osobom, które rzadko eksperymentują w kuchni.

Sezon na maliny zbliża się wielkimi krokami, dlatego malinowa wersja leguminy będzie idealnym rozwiązaniem.

Składniki:
- 5 jajek (sparzyć wrzątkiem)
- 1 kostka masła
- 1 szklanki cukru
- ½ l. mleka
- 6 łyżeczek żelatyny
- ½ kg malin
- galaretka np owoce leśne
- cukier waniliowy
- biszkopty do wyłożenia tortownicy

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy ukręcić masło z cukrem i dodać żółtka. Później zagotować mleko, połowę odlać, przestudzić i rozpuścić w nim żelatynę. Potem wlać pozostałe mleko i połączyć z pozostałą masą. Następnie ubić pianę z białek połączyć z masą.

Gotową masę podzielić na pół. Pierwszą wylać do tortownicy wyłożonej biszkoptami, potem ułożyć maliny i wylać drugą pozostałą porcję masy. Tak gotowe ciasto należy chwilę schłodzić w lodówce, a następnie udekorować owocami i znowu włożyć do lodówki. Tym razem na trzy godziny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja