Trwa ładowanie...
d3z5ski

Deser legumina z malinami. Przepis, który warto zapamiętać

Legumina to idealny deser na upalne dni. Idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do kawy, jak i słodka przekąska po obiedzie. Legumina występuje w różnych wariantach, ale jedną na najpopularniejszych wersji jest ta z malinami.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Legumina z malinami prawie zawsze się udaje (Getty Images)
d3z5ski

Deser legumia gościł na stołach naszych babć, ale od kilku lat znowu wrócił do łask. Łatwy przepis sprawia, że deser wyjdzie nawet osobom, które rzadko eksperymentują w kuchni.

Sezon na maliny zbliża się wielkimi krokami, dlatego malinowa wersja leguminy będzie idealnym rozwiązaniem.

Składniki:
- 5 jajek (sparzyć wrzątkiem)
- 1 kostka masła
- 1 szklanki cukru
- ½ l. mleka
- 6 łyżeczek żelatyny
- ½ kg malin
- galaretka np owoce leśne
- cukier waniliowy
- biszkopty do wyłożenia tortownicy

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy ukręcić masło z cukrem i dodać żółtka. Później zagotować mleko, połowę odlać, przestudzić i rozpuścić w nim żelatynę. Potem wlać pozostałe mleko i połączyć z pozostałą masą. Następnie ubić pianę z białek połączyć z masą.

Gotową masę podzielić na pół. Pierwszą wylać do tortownicy wyłożonej biszkoptami, potem ułożyć maliny i wylać drugą pozostałą porcję masy. Tak gotowe ciasto należy chwilę schłodzić w lodówce, a następnie udekorować owocami i znowu włożyć do lodówki. Tym razem na trzy godziny.

d3z5ski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3z5ski

Podziel się opinią

Share

d3z5ski

d3z5ski