Dania z dwóch składników

Czy można przygotować smaczną przekąskę lub deser, gdy do dyspozycji mamy tylko dwa produkty? Oto 12 propozycji na takie właśnie dania

Obraz

/ 12Prosto i szybko

Obraz
© Thinkstock

Składniki: 4 duże jajka, 240 g Nutelli

Sposób przygotowania:
Smarujemy tłuszczem tortownicę o średnicy 15 - 18 cm. Dno i boki wykładamy pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy jajka mikserem - starannie, tak by trzykrotnie powiększyły objętość (ok. 6 minut). Nutellę w szklanej misce wkładamy do mikrofalówki na ok. 20 sekund, by zmiękła. Następnie dodajemy do niej 1/3 ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż składniki się połączą. Czynność powtarzamy dwukrotnie, dodając każdorazowo po 1/3 ubitych jajek. Powstałą masę wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 - 25 minut.

/ 12Dojrzały banan + masło orzechowe = lody

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
4 duże, bardzo dojrzałe banany
2 łyżki stołowe masła orzechowego

Sposób przygotowania:
Obieramy banany, kroimy je na centymetrowe plasterki i układamy jedną warstwę na dużym talerzu lub blasze. Wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Następnie zmrożone plasterki wrzucamy do malaksera lub blendera i miksujemy na puree - powinno być kremowe i gładkie. Dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy. Deser możemy podać natychmiast po przyrządzeniu lub włożyć jeszcze do zamrażarki na kilka godzin. Jeśli nie udaje się nam uzyskać gładkiej, jednolitej masy, do bananów dodajmy 1-2 łyżki mleka.

/ 12Wiórki kokosowe + zagęszczone mleko słodzone = błyskawiczne kokosanki

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
100 - 150 g wiórków kokosowych
400 g zagęszczonego mleka słodzonego

Sposób przygotowania:
Wlewamy do miski skondensowane mleko, dodajemy 100 g wiórków i mieszamy do uzyskania gęstej masy, którą będziemy mogli nakładać łyżką. Jeśli jest zbyt "luźna", wrzucamy jeszcze wiórki, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Blachę wykładamy papierem i formujemy ciastka (1 łyżka na 1 kokosankę). Pieczemy przez 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.

/ 12Jajka + syrop klonowy = suflet

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
2 jajka
1/3 szklanki syropu klonowego

Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 205 stopni. Oddzielamy żółtka od białek i w małej misce dokładnie mieszamy dwa żółtka z syropem klonowym. W naczyniu ze stali nierdzewnej ubijamy białka na dość sztywną pianę. Następnie dodajemy mieszankę syropu i żółtek do piany powstałej z białek. Wlewamy masę do czterech kokilek, kładziemy je na blasze, wstawiamy do piekarnika i natychmiast redukujemy temperaturę do 190 stopni. Pieczemy przez 10 minut lub do momentu, gdy urosną.

/ 12Daktyle plus płatki owsiane = batony energetyczne

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
2 szklanki daktyli
1 szklanka płatków owsianych

Sposób przygotowania:
Jeśli więc owoce są bardzo wysuszone, zalewamy je na noc wodą (ma tylko je przykryć). Płatki owsiane natomiast powinniśmy wcześniej lekko zemleć np. w młynku do kawy. Gdy składniki są odpowiednio przygotowane, wkładamy do blendera daktyle, wlewamy 1/4 szklanki wody i wszystko miksujemy na jednolitą, gładką pastę - powinna mieć konsystencję dżemu. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy, rozsmarowujemy masę na grubość ok. 1,5 cm i schładzamy. Potem tniemy ją na podłużne kawałki.

/ 12Ananas + mięta = deser lodowy

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
1 puszka ananasa w syropie
2 łyżki grubo posiekanej świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Kawałki ananasa wyjmujemy z puszki (kilka zostawiamy do dekoracji) i razem z syropem wkładamy do zamrażarki na 1,5 - 2 godziny. Po tym czasie wrzucamy wszystko do malaksera, dodajemy miętę, miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy, uważając, by ananas się nie roztopił. Deser przybieramy kilkoma gałązkami mięty, ananasem i natychmiast podajemy.

/ 12Ziemniaki + mąka = kluski śląskie

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
1 część ugotowanych ziemniaków
1/4 części mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy. Wkładamy je do miski i dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną z nich i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem ziemniaki i zagniatamy ciasto. Lepimy kulki dowolnej wielkości (ok. 2 -3 cm średnicy) w każdej z nich kciukiem robimy wgłębienie. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 - 3 minuty.

/ 12Dojrzały banan + siemię lniane = ciasteczka

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 średni, bardzo dojrzały banan

Sposób przygotowania:
Rozgniatamy banan łyżką, dodajemy siemię lniane i mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem (może być oliwa z oliwek), wykładamy pergaminem i robimy kleksy z 1 łyżki masy, po czym formujemy je w płaskie okrągłe ciasteczka. Pieczemy przez 20 minut w 150 stopniach, aż brzegi zbrązowieją. Możemy też upiec nieco większe ciastka, najlepsza będzie forma ze specjalnymi wgłębieniami (bardziej płytkimi i szerszymi niż w przypadku muffinek). Do każdego wgłębienia (wysmarowanego tłuszczem) pakujemy 1/4 szklanki masy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

/ 12Białka + cukier = bezy

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
4 białka
250 g cukru

Sposób przygotowania:
Gotujemy syrop z wody i cukru. Ubijamy mocno schłodzone białka na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Do niej wlewamy porcjami gorący syrop, stale miksując na niższych obrotach, aż cała masa ostygnie. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni. Nakładamy łyżkami porcje i formujemy ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Po ok. 1,5 godziny wyjmujemy śnieżnobiałe bezy.

10 / 12Jajka + śmietana = omlet

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
3 jajka
2 łyżki śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i wszystko razem przez chwilę ubijamy. Na patelni roztapiamy odrobinę masła i wlewamy jajeczną masę. Omlet smażymy tylko z jednej strony, obracając patelnię nad ogniem, aż masa się zetnie i będzie miała odpowiednią konsystencję.

11 / 12Chleb + jajka = przekąska

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
2 kromki chleba tostowego
2 jajka

Sposób przygotowania:
Chleb opiekamy w tosterze, po czym w każdej kromce wycinamy (np. szklanką) okrągły otwór. Rozgrzewamy na patelni masło, kładziemy chleb i do każdego otworu wbijamy jajko. Smażymy mniej więcej przez minutę, po czym przewracamy kromkę i smażymy ją z drugiej strony.

12 / 12Czekolada + serek kremowy = lody

Obraz
© Thinkstock

Składniki:
200 g serka kremowego
1 tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:
Ubijamy serek i rozpuszczamy połowę tabliczki czekolady - można zrobić to w mikrofalówce. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do sera i dokładnie mieszamy. Formujemy zgrabne kulki, umieszczamy je na papierze woskowym i wkładamy na godzinę do lodówki, by dobrze stężały. Następnie rozpuszczamy drugą połowę czekolady i zanurzmy w niej schłodzone kulki. Jeśli nie zależy nam na rygorystycznym przestrzeganiu zasady dwóch składników, warto dodać do polewy nieco tłuszczu, będzie wówczas ładnie się lśniła.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości