Dania z dwóch składników
Czy można przygotować smaczną przekąskę lub deser, gdy do dyspozycji mamy tylko dwa produkty? Oto 12 propozycji na takie właśnie dania
Prosto i szybko
Składniki: 4 duże jajka, 240 g Nutelli
Sposób przygotowania:
Smarujemy tłuszczem tortownicę o średnicy 15 - 18 cm. Dno i boki wykładamy pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy jajka mikserem - starannie, tak by trzykrotnie powiększyły objętość (ok. 6 minut). Nutellę w szklanej misce wkładamy do mikrofalówki na ok. 20 sekund, by zmiękła. Następnie dodajemy do niej 1/3 ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż składniki się połączą. Czynność powtarzamy dwukrotnie, dodając każdorazowo po 1/3 ubitych jajek. Powstałą masę wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 - 25 minut.
Dojrzały banan + masło orzechowe = lody
Składniki:
4 duże, bardzo dojrzałe banany
2 łyżki stołowe masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Obieramy banany, kroimy je na centymetrowe plasterki i układamy jedną warstwę na dużym talerzu lub blasze. Wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Następnie zmrożone plasterki wrzucamy do malaksera lub blendera i miksujemy na puree - powinno być kremowe i gładkie. Dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy. Deser możemy podać natychmiast po przyrządzeniu lub włożyć jeszcze do zamrażarki na kilka godzin. Jeśli nie udaje się nam uzyskać gładkiej, jednolitej masy, do bananów dodajmy 1-2 łyżki mleka.
Wiórki kokosowe + zagęszczone mleko słodzone = błyskawiczne kokosanki
Składniki:
100 - 150 g wiórków kokosowych
400 g zagęszczonego mleka słodzonego
Sposób przygotowania:
Wlewamy do miski skondensowane mleko, dodajemy 100 g wiórków i mieszamy do uzyskania gęstej masy, którą będziemy mogli nakładać łyżką. Jeśli jest zbyt "luźna", wrzucamy jeszcze wiórki, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Blachę wykładamy papierem i formujemy ciastka (1 łyżka na 1 kokosankę). Pieczemy przez 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jajka + syrop klonowy = suflet
Składniki:
2 jajka
1/3 szklanki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 205 stopni. Oddzielamy żółtka od białek i w małej misce dokładnie mieszamy dwa żółtka z syropem klonowym. W naczyniu ze stali nierdzewnej ubijamy białka na dość sztywną pianę. Następnie dodajemy mieszankę syropu i żółtek do piany powstałej z białek. Wlewamy masę do czterech kokilek, kładziemy je na blasze, wstawiamy do piekarnika i natychmiast redukujemy temperaturę do 190 stopni. Pieczemy przez 10 minut lub do momentu, gdy urosną.
Daktyle plus płatki owsiane = batony energetyczne
Składniki:
2 szklanki daktyli
1 szklanka płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Jeśli więc owoce są bardzo wysuszone, zalewamy je na noc wodą (ma tylko je przykryć). Płatki owsiane natomiast powinniśmy wcześniej lekko zemleć np. w młynku do kawy. Gdy składniki są odpowiednio przygotowane, wkładamy do blendera daktyle, wlewamy 1/4 szklanki wody i wszystko miksujemy na jednolitą, gładką pastę - powinna mieć konsystencję dżemu. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy, rozsmarowujemy masę na grubość ok. 1,5 cm i schładzamy. Potem tniemy ją na podłużne kawałki.
Ananas + mięta = deser lodowy
Składniki:
1 puszka ananasa w syropie
2 łyżki grubo posiekanej świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Kawałki ananasa wyjmujemy z puszki (kilka zostawiamy do dekoracji) i razem z syropem wkładamy do zamrażarki na 1,5 - 2 godziny. Po tym czasie wrzucamy wszystko do malaksera, dodajemy miętę, miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy, uważając, by ananas się nie roztopił. Deser przybieramy kilkoma gałązkami mięty, ananasem i natychmiast podajemy.
Ziemniaki + mąka = kluski śląskie
Składniki:
1 część ugotowanych ziemniaków
1/4 części mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy. Wkładamy je do miski i dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną z nich i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem ziemniaki i zagniatamy ciasto. Lepimy kulki dowolnej wielkości (ok. 2 -3 cm średnicy) w każdej z nich kciukiem robimy wgłębienie. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Dojrzały banan + siemię lniane = ciasteczka
Składniki:
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 średni, bardzo dojrzały banan
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy banan łyżką, dodajemy siemię lniane i mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem (może być oliwa z oliwek), wykładamy pergaminem i robimy kleksy z 1 łyżki masy, po czym formujemy je w płaskie okrągłe ciasteczka. Pieczemy przez 20 minut w 150 stopniach, aż brzegi zbrązowieją. Możemy też upiec nieco większe ciastka, najlepsza będzie forma ze specjalnymi wgłębieniami (bardziej płytkimi i szerszymi niż w przypadku muffinek). Do każdego wgłębienia (wysmarowanego tłuszczem) pakujemy 1/4 szklanki masy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Białka + cukier = bezy
Składniki:
4 białka
250 g cukru
Sposób przygotowania:
Gotujemy syrop z wody i cukru. Ubijamy mocno schłodzone białka na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Do niej wlewamy porcjami gorący syrop, stale miksując na niższych obrotach, aż cała masa ostygnie. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni. Nakładamy łyżkami porcje i formujemy ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Po ok. 1,5 godziny wyjmujemy śnieżnobiałe bezy.
Jajka + śmietana = omlet
Składniki:
3 jajka
2 łyżki śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i wszystko razem przez chwilę ubijamy. Na patelni roztapiamy odrobinę masła i wlewamy jajeczną masę. Omlet smażymy tylko z jednej strony, obracając patelnię nad ogniem, aż masa się zetnie i będzie miała odpowiednią konsystencję.
Chleb + jajka = przekąska
Składniki:
2 kromki chleba tostowego
2 jajka
Sposób przygotowania:
Chleb opiekamy w tosterze, po czym w każdej kromce wycinamy (np. szklanką) okrągły otwór. Rozgrzewamy na patelni masło, kładziemy chleb i do każdego otworu wbijamy jajko. Smażymy mniej więcej przez minutę, po czym przewracamy kromkę i smażymy ją z drugiej strony.
Czekolada + serek kremowy = lody
Składniki:
200 g serka kremowego
1 tabliczka czekolady
Sposób przygotowania:
Ubijamy serek i rozpuszczamy połowę tabliczki czekolady - można zrobić to w mikrofalówce. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do sera i dokładnie mieszamy. Formujemy zgrabne kulki, umieszczamy je na papierze woskowym i wkładamy na godzinę do lodówki, by dobrze stężały. Następnie rozpuszczamy drugą połowę czekolady i zanurzmy w niej schłodzone kulki. Jeśli nie zależy nam na rygorystycznym przestrzeganiu zasady dwóch składników, warto dodać do polewy nieco tłuszczu, będzie wówczas ładnie się lśniła.