Czym zastąpić cukier w codziennej diecie?
Biały cukier należy do najbardziej szkodliwych produktów spożywczych. Tymczasem używamy go w ogromnych ilościach, negatywnie oddziałując na nasze zdrowie. Cukier nie tylko powoduje otyłość i psucie się zębów, ale wpływa również na inne aspekty naszego zdrowia. Na szczęście, bez trudu znajdziemy zamienniki białego cukru, bardziej nam przyjazne.
Ksylitol
Cukier brzozowy, czyli ksylitol, od kilku lat zaczyna wypierać biały cukier chociażby w przemyśle spożywczym. Produkuje się go z brzozowego soku, zbieranego wczesną wiosną. Sok gotuje się i krystalizuje. W sprzedaży znajdziemy go w postaci większych lub mniejszych kryształów. Najważniejszymi zaletami ksylolitu jest to, że nie wywołuje on próchnicy, pomaga we wchłanianiu magnezu i wapnia, a przecież to te pierwiastki wzmacniają zęby i kości.
Syrop klonowy
Innym zamiennikiem białego cukru, produkowanym z soku pochodzącego z drzewa jest syrop klonowy. Ten mocno zagęszczony sok trzech rosnących w Ameryce Północnej gatunków klonu nie zawiera konserwantów, jest w pełni naturalny. Ale nawet bez konserwantów jest bardzo trwały – można go przechowywać nawet kilka lat. Syrop klonowy zawiera łatwe do strawienia cukry proste, a także mikroelementy, takie jak magnez, potas, wapń czy witaminy z grupy B.
Stewia
Na całym świecie uprawia się dziś także stewię, roślinę, która jest 200 razy słodsza od białego cukru. W sklepach bez trudu znajdziemy wysuszone liście stewii, których używamy do przygotowywania syropów lub po prostu dodajemy do napojów, by uzyskać słodki smak. Jeśli na przykład pieczemy ciasto, to zamiast szklanki białego cukru wystarczy nam łyżeczka zmielonej stewii.
Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle
Maltitol
Kolejną rośliną, która dostarcza nam słodkości jest kukurydza, w której ziarnach znajduje się maltitol. Ten słodzik znajdziemy również w innych zbożach, choć w mniejszej ilości. Maltitol ma smak podobny do sacharozy, jest jednak o połowę mniej kaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu jest idealny dla osób na diecie lub sportowców.
Miód
Zanim ludzie nauczyli się produkować cukier czy to z buraków cukrowych, czy to z trzciny cukrowej, słodzili potrawy miodem. Choć ma on mniej więcej tyle kalorii, co biały cukier, jest jednak zdrowszy. Ma działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Pomaga w walce z grzybami, a zawarte w nim pyłki kwiatowe pomagają w walce z chorobami układu krążenia czy układu oddechowego. A w dodatku miód nigdy się nie psuje.
Sukraloza
Oprócz naturalnych zamienników naturalnego również, choć niezdrowego białego cukru mamy do dyspozycji również słodziki sztuczne, z których najbardziej polecanym jest sukraloza. Tego słodzika mogą używać przede wszystkim diabetycy, czyli ludzie, którzy nie mogą jeść cukru. Sukraloza jest ponad 500 razy słodsza od cukru, ale w ogóle nie zawiera kalorii i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.