Czym zastąpić cukier w codziennej diecie?

Biały cukier należy do najbardziej szkodliwych produktów spożywczych. Tymczasem używamy go w ogromnych ilościach, negatywnie oddziałując na nasze zdrowie. Cukier nie tylko powoduje otyłość i psucie się zębów, ale wpływa również na inne aspekty naszego zdrowia. Na szczęście, bez trudu znajdziemy zamienniki białego cukru, bardziej nam przyjazne.

Zamienniki cukruZamienniki białego cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Africa Studio - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Ksylitol

Cukier brzozowy, czyli ksylitol, od kilku lat zaczyna wypierać biały cukier chociażby w przemyśle spożywczym. Produkuje się go z brzozowego soku, zbieranego wczesną wiosną. Sok gotuje się i krystalizuje. W sprzedaży znajdziemy go w postaci większych lub mniejszych kryształów. Najważniejszymi zaletami ksylolitu jest to, że nie wywołuje on próchnicy, pomaga we wchłanianiu magnezu i wapnia, a przecież to te pierwiastki wzmacniają zęby i kości.

Syrop klonowy

Innym zamiennikiem białego cukru, produkowanym z soku pochodzącego z drzewa jest syrop klonowy. Ten mocno zagęszczony sok trzech rosnących w Ameryce Północnej gatunków klonu nie zawiera konserwantów, jest w pełni naturalny. Ale nawet bez konserwantów jest bardzo trwały – można go przechowywać nawet kilka lat. Syrop klonowy zawiera łatwe do strawienia cukry proste, a także mikroelementy, takie jak magnez, potas, wapń czy witaminy z grupy B.

Stewia

Na całym świecie uprawia się dziś także stewię, roślinę, która jest 200 razy słodsza od białego cukru. W sklepach bez trudu znajdziemy wysuszone liście stewii, których używamy do przygotowywania syropów lub po prostu dodajemy do napojów, by uzyskać słodki smak. Jeśli na przykład pieczemy ciasto, to zamiast szklanki białego cukru wystarczy nam łyżeczka zmielonej stewii.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Maltitol

Kolejną rośliną, która dostarcza nam słodkości jest kukurydza, w której ziarnach znajduje się maltitol. Ten słodzik znajdziemy również w innych zbożach, choć w mniejszej ilości. Maltitol ma smak podobny do sacharozy, jest jednak o połowę mniej kaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu jest idealny dla osób na diecie lub sportowców.

Miód

Zanim ludzie nauczyli się produkować cukier czy to z buraków cukrowych, czy to z trzciny cukrowej, słodzili potrawy miodem. Choć ma on mniej więcej tyle kalorii, co biały cukier, jest jednak zdrowszy. Ma działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Pomaga w walce z grzybami, a zawarte w nim pyłki kwiatowe pomagają w walce z chorobami układu krążenia czy układu oddechowego. A w dodatku miód nigdy się nie psuje.

Sukraloza

Oprócz naturalnych zamienników naturalnego również, choć niezdrowego białego cukru mamy do dyspozycji również słodziki sztuczne, z których najbardziej polecanym jest sukraloza. Tego słodzika mogą używać przede wszystkim diabetycy, czyli ludzie, którzy nie mogą jeść cukru. Sukraloza jest ponad 500 razy słodsza od cukru, ale w ogóle nie zawiera kalorii i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom