Czym zastąpić cukier w codziennej diecie?

Biały cukier należy do najbardziej szkodliwych produktów spożywczych. Tymczasem używamy go w ogromnych ilościach, negatywnie oddziałując na nasze zdrowie. Cukier nie tylko powoduje otyłość i psucie się zębów, ale wpływa również na inne aspekty naszego zdrowia. Na szczęście, bez trudu znajdziemy zamienniki białego cukru, bardziej nam przyjazne.

Zamienniki cukruZamienniki białego cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Africa Studio - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Ksylitol

Cukier brzozowy, czyli ksylitol, od kilku lat zaczyna wypierać biały cukier chociażby w przemyśle spożywczym. Produkuje się go z brzozowego soku, zbieranego wczesną wiosną. Sok gotuje się i krystalizuje. W sprzedaży znajdziemy go w postaci większych lub mniejszych kryształów. Najważniejszymi zaletami ksylolitu jest to, że nie wywołuje on próchnicy, pomaga we wchłanianiu magnezu i wapnia, a przecież to te pierwiastki wzmacniają zęby i kości.

Syrop klonowy

Innym zamiennikiem białego cukru, produkowanym z soku pochodzącego z drzewa jest syrop klonowy. Ten mocno zagęszczony sok trzech rosnących w Ameryce Północnej gatunków klonu nie zawiera konserwantów, jest w pełni naturalny. Ale nawet bez konserwantów jest bardzo trwały – można go przechowywać nawet kilka lat. Syrop klonowy zawiera łatwe do strawienia cukry proste, a także mikroelementy, takie jak magnez, potas, wapń czy witaminy z grupy B.

Stewia

Na całym świecie uprawia się dziś także stewię, roślinę, która jest 200 razy słodsza od białego cukru. W sklepach bez trudu znajdziemy wysuszone liście stewii, których używamy do przygotowywania syropów lub po prostu dodajemy do napojów, by uzyskać słodki smak. Jeśli na przykład pieczemy ciasto, to zamiast szklanki białego cukru wystarczy nam łyżeczka zmielonej stewii.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Maltitol

Kolejną rośliną, która dostarcza nam słodkości jest kukurydza, w której ziarnach znajduje się maltitol. Ten słodzik znajdziemy również w innych zbożach, choć w mniejszej ilości. Maltitol ma smak podobny do sacharozy, jest jednak o połowę mniej kaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu jest idealny dla osób na diecie lub sportowców.

Miód

Zanim ludzie nauczyli się produkować cukier czy to z buraków cukrowych, czy to z trzciny cukrowej, słodzili potrawy miodem. Choć ma on mniej więcej tyle kalorii, co biały cukier, jest jednak zdrowszy. Ma działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Pomaga w walce z grzybami, a zawarte w nim pyłki kwiatowe pomagają w walce z chorobami układu krążenia czy układu oddechowego. A w dodatku miód nigdy się nie psuje.

Sukraloza

Oprócz naturalnych zamienników naturalnego również, choć niezdrowego białego cukru mamy do dyspozycji również słodziki sztuczne, z których najbardziej polecanym jest sukraloza. Tego słodzika mogą używać przede wszystkim diabetycy, czyli ludzie, którzy nie mogą jeść cukru. Sukraloza jest ponad 500 razy słodsza od cukru, ale w ogóle nie zawiera kalorii i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥