Czy naprawdę potrzebujesz mleka do jajecznicy? Obalamy mity

Jeśli kiedykolwiek szukaliście przepisu na jajecznicę, to zapewne wiecie, że istnieją dwie szkoły: otwocka i falenicka. W tej pierwszej jajecznica to po prostu rozbełtane i podgrzane jajka. Druga radzi dodać trochę mleka. Postanowiliśmy z pomocą nauki ostatecznie rozstrzygnąć, jak jest lepiej.

Jajecznica na talerzu
Źródło zdjęć: © 123RF
Magdalena Kowalska-Kotwica

Białko jaja, które stanowi około 65 proc. jego objętości, składa się głównie z białek (11 proc.) i wody (88 proc.). Natomiast żółtko jest substancją tłuszczową złożoną z około 34 proc. lipidów i 50 proc. wody. Dopiero działanie ciepła sprawia, że mieszanka tych dwóch części jaja staje się kremowa i "stabilna". Jak to się dzieje? Poprzez stopniowe eliminowanie wody.

Ważne jest, by woda parowała bardzo powoli. Jeśli będzie się to działo zbyt szybko zamiast kremowej, pysznej jajecznicy, otrzymamy suchy i nieatrakcyjny wiór. Na szczęście duża zawartość tłuszczu w żółtku spowalnia ten proces, zapewniając potrawie odpowiednią konsystencję.

Co się dzieje, kiedy dodajemy mleko? Zaburzamy idealne naturalne proporcje tłuszczu i białka. Mleko to przede wszystkim woda i maksymalnie 4 proc. tłuszczu. Dodając mleko, zmieniamy czas gotowania i sprawiamy, że podgrzewane zbyt długo białka robią się włókniste i niesmaczne.

Tak więc nie dajcie się więcej nabrać – jajecznica powinna składać się wyłącznie z jaj i odrobiny ulubionych przypraw.

Zobacz także: Z tymi co się znają – Natalia Hatalska

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇