Czekoladowe ciasto z kaszy manny

Połączenie kaszy manny z czekoladą i korzennymi przyprawami to poezja. Trzeba się pilnować, żeby nie zjeść masy przed nałożeniem do formy. Po zastygnięciu otrzymacie niesamowicie czekoladowe ciasto, trochę przypominające brownie. Masę umieszcza się na herbatnikach lub specjalnie pieczonym kruchym cieście. Koniecznie dodajcie do masy ekstraktu pomarańczowego. Podbija smak czekolady i nadaje przyjemnego, cytrusowego aromatu. Jeśli będziecie na festiwalach smaku w województwie podkarpackim, a szczególnie w powiecie przeworskim, to wypatrujcie tego ciasta na straganach pań z kół gospodyń wiejskich.

Czekoladowe ciasto z kaszy mannyCzekoladowe ciasto z kaszy manny
oprac. Katarzyna Gileta

Na ciasto:

  • 150 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki roślinnej śmietanki
  • 350 g mąki pszennej tortowej

Na masę czekoladową:

  • 200 g kaszy manny
  • 150 g margaryny
  • 1 litr mleka roślinnego (sojowe, owsiane)
  • 200 g czekolady wegańskiej ok. 70 proc.
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przepis

  • Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszysto. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wałkować na papierze do pieczenia na grubość kilku milimetrów. Wykrawać herbatniki o wymiarach około 5×5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut (do lekkiego zrumienienia) w 180 st. C. Grzanie góra/dół, środkowa półka. Wystudzić.
  • Masa czekoladowa: do garnka wlać mleko, dodać cukier, przyprawę piernikową, margarynę i wanilię. Podgrzewać do zagotowania. Wyłączyć grzanie. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Powoli dosypywać kaszę, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu około 3 minut, mieszając, aż kasza zgęstnieje. Dodać ekstrakt pomarańczowy i wymieszać.
  • Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć herbatnikami. Wylać masę, wyrównać wierzch, ułożyć wierzchnią warstwę herbatników. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości