Czego brakuje nam w diecie, gdy wieczorem gorzej widzimy

Przybywa Polaków, którzy mają problem z pogarszającym się widzeniem przy słabym świetle, zazwyczaj po nadejściu zmierzchu. Przyczyny tak zwanej kurzej ślepoty bywają różne, rozwojowi schorzenia sprzyja zwłaszcza dieta uboga w niezbędne witaminy. Co należy jeść, by uniknąć takich dolegliwości?

Dieta na dobry wzrokDieta na dobry wzrok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yuri Arcurs
oprac.  KGD

Wątróbka wieprzowa

Podstawową przyczyną wieczornych problemów ze wzrokiem jest niedobór witaminy A. Jak mu zapobiec? Wprowadzając do jadłospisu produkty bogate zwłaszcza w retinol, czyli formę witaminy A o największej aktywności biologicznej. Jego doskonałym źródłem jest wątróbka wieprzowa, która budzi mieszane uczucia, ale odpowiednio przyrządzona może okazać się naprawdę smaczna.

Cheddar

Zachwyca wyrazistym smakiem, świetnie sprawdza się na kanapce, zapiekance czy w… zupie. Cheddar, jak wszystkie dojrzewające sery, stanowi skarbnicę cennego retinolu, który pomaga zapobiegać pogarszaniu widzenia po zmroku. I to nie koniec jego zalet. Już pięć plasterków specjału zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń. Jego przyswajalność ułatwiają kazeina i witamina D, których również nie brakuje w cheddarze.

Szpinak

Korzystną dla naszego wzroku witaminę A w postaci związków zwanych karotenoidami, znajdziemy też w wielu roślinach. Na przykład w świeżym szpinaku, najlepiej pochodzącym ze sprawdzonych upraw (warto bowiem wiedzieć, że liście tej rośliny kumulują wyjątkowo dużo szkodliwych dla zdrowia pestycydów). Produkt dostarcza też dużej dawki żelaza, potasu, wapnia, witamin C, E i K oraz chlorofilu, który unieszkodliwia toksyny i oczyszcza wątrobę.

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Jajko

Jeśli chcemy uniknąć kurzej ślepoty nie zapominajmy o jajkach. To jeden z najdoskonalszych naturalnych produktów spożywczych, a w żółtku skrywa się potężna dawka cennego retinolu. Poza tym w jajku znajdziemy solidną dawkę białek, witamin (B2, B6, B12, D, E, K), składników mineralnych (żelaza, fosforu, wapnia, potasu) oraz wielu innych wartościowych substancji, choćby lipidów, które – jak wykazały badania naukowe – skutecznie chronią organizm przez nowotworami.

Marchewka

Jedno z najbogatszych roślinnych źródeł witaminy A, która chroni przed kurzą ślepotą – wystarczy 10 dag marchewki, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten cenny związek. Zaletą pomarańczowego warzywa jest możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Jednak najwięcej witaminy A dostarcza surowa marchewka.

Makrela

Bogatym źródłem chroniącej wzrok witaminy A są ryby morskie, na przykład makrela. Najczęściej spożywamy ją w postaci wędzonej, i słusznie, bo po takiej obróbce dostarcza znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które także wspierają procesy widzenia – wpływają na lepsze ukrwienie nerwu wzrokowego i znacząco zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Czerwona papryka

Jeden średniej wielkości strąk tego smacznego warzywa zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, dzięki której unikniemy problemów ze wzrokiem po nadejściu zmierzchu. To nie jedyna zaleta papryki. Jest ona także bardzo bogatym źródłem witaminy C, czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów, wzmacniającego system odpornościowy i powstrzymującego procesy starzenia organizmu.

Masło

Przez wiele lat krytykowane, głównie przez "lobby margarynowe". Dziś większość naukowców jest zdania, że masło, oczywiście jedzone z umiarem, to bardzo wartościowy produkt spożywczy. Dostarcza nie tylko chroniącego przed kurzą ślepotą retinolu, ale również innych cennych substancji, choćby sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który działa przeciwnowotworowo, zwiększa odporność, ogranicza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, zapobiega astmie oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy.

Sałata

Składa się przede wszystkim z wody, dzięki czemu jest lekkostrawna i niskokaloryczna (100 g produktu dostarcza zaledwie 15 kcal). Jednak sałata stanowi też skarbnicę korzystnej dla wzroku witaminy A oraz błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, reguluje pracę układu pokarmowego i pomaga w usuwaniu szkodliwych toksyn oraz metali ciężkich.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw