Czas przeprosić się z brokułem. Ma tyle białka co filiżanka ryżu i znacznie mniej kalorii

Zarzuty były różne: że niesmaczny, że zapach specyficzny, że ciężkostrawny. Tymczasem brokuł jedzony regularnie pomoże zachować młodość, wyreguluje przemianę materii i poprawi wygląd skóry.

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Po pierwsze, brokuły mają mnóstwo składników odżywczych. Jak informuje portal Food.news, zawierają tyle samo białka co filiżanka ryżu i ponad połowę mniej kalorii. Doładują dawkę witaminy C, która zwiększa odporność i chroni przez wolnymi rodnikami; witaminy K, odpowiedzialnej m.in. za prawidłową krzepliwość krwi oraz witaminy A (poprawia wygląd skóry). Poza tym zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, oraz błonnik, który hamuje uczucie głodu i poprawia metabolizm.

I to wszystko sprawia, że brokuły mogą pomóc w leczeniu chorób wynikających z niedoboru składników odżywczych, m.in.: suchości oka, spowodowanej brakiem witaminy A, szkorbutu niemowlęcego (brak witaminy C) czy niedokrwistości (niedobory kwasu foliowego). Według badań, na które powołuje się portal Foods.news, u osób, które jadły 200 g brokułów codziennie przez tydzień, podniósł się też poziom luteiny i witaminy E.

Odtrutka na fast-foody

A lista zalet jest jeszcze dłuższa. Brokuły zawierają też tzw. wtórne metabolity, które poprawiają oczyszczanie organizmu i chronią przez stresem oksydacyjnym. Jedzone regularnie, potrafią oczyszczać organizm z chemii, którą karmimy się na przykład jedząc fast-foody. Brokuły pomagają nawet w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody, zapalenie, a w skrajnej wersji nowotwór żołądka.

A jak jeść brokuły, żeby wycisnąć z nich jak najwięcej? Najlepiej na świeżo. Jeśli warzywo jest lekko żółte i podwiędłe, nie dostarczy już takiej samej dawki witamin i składników odżywczych, podobnie po zamrożeniu. Dobrze za to ugotować brokuły na parze, to im nie zaszkodzi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie