WAŻNE
TERAZ

Akcja służb w Krakowie. Rosjanin podejrzany o "poważne przestępstwa"

Czas przeprosić się z brokułem. Ma tyle białka co filiżanka ryżu i znacznie mniej kalorii

Zarzuty były różne: że niesmaczny, że zapach specyficzny, że ciężkostrawny. Tymczasem brokuł jedzony regularnie pomoże zachować młodość, wyreguluje przemianę materii i poprawi wygląd skóry.

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Po pierwsze, brokuły mają mnóstwo składników odżywczych. Jak informuje portal Food.news, zawierają tyle samo białka co filiżanka ryżu i ponad połowę mniej kalorii. Doładują dawkę witaminy C, która zwiększa odporność i chroni przez wolnymi rodnikami; witaminy K, odpowiedzialnej m.in. za prawidłową krzepliwość krwi oraz witaminy A (poprawia wygląd skóry). Poza tym zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, oraz błonnik, który hamuje uczucie głodu i poprawia metabolizm.

I to wszystko sprawia, że brokuły mogą pomóc w leczeniu chorób wynikających z niedoboru składników odżywczych, m.in.: suchości oka, spowodowanej brakiem witaminy A, szkorbutu niemowlęcego (brak witaminy C) czy niedokrwistości (niedobory kwasu foliowego). Według badań, na które powołuje się portal Foods.news, u osób, które jadły 200 g brokułów codziennie przez tydzień, podniósł się też poziom luteiny i witaminy E.

Odtrutka na fast-foody

A lista zalet jest jeszcze dłuższa. Brokuły zawierają też tzw. wtórne metabolity, które poprawiają oczyszczanie organizmu i chronią przez stresem oksydacyjnym. Jedzone regularnie, potrafią oczyszczać organizm z chemii, którą karmimy się na przykład jedząc fast-foody. Brokuły pomagają nawet w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody, zapalenie, a w skrajnej wersji nowotwór żołądka.

A jak jeść brokuły, żeby wycisnąć z nich jak najwięcej? Najlepiej na świeżo. Jeśli warzywo jest lekko żółte i podwiędłe, nie dostarczy już takiej samej dawki witamin i składników odżywczych, podobnie po zamrożeniu. Dobrze za to ugotować brokuły na parze, to im nie zaszkodzi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇