Czas przeprosić się z brokułem. Ma tyle białka co filiżanka ryżu i znacznie mniej kalorii

Zarzuty były różne: że niesmaczny, że zapach specyficzny, że ciężkostrawny. Tymczasem brokuł jedzony regularnie pomoże zachować młodość, wyreguluje przemianę materii i poprawi wygląd skóry.

Czas przeprosić się z brokułem. Ma tyle białka co filiżanka ryżu i znacznie mniej kalorii
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
SKOMENTUJ

Po pierwsze, brokuły mają mnóstwo składników odżywczych. Jak informuje portal Food.news, zawierają tyle samo białka co filiżanka ryżu i ponad połowę mniej kalorii. Doładują dawkę witaminy C, która zwiększa odporność i chroni przez wolnymi rodnikami; witaminy K, odpowiedzialnej m.in. za prawidłową krzepliwość krwi oraz witaminy A (poprawia wygląd skóry). Poza tym zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, oraz błonnik, który hamuje uczucie głodu i poprawia metabolizm.

I to wszystko sprawia, że brokuły mogą pomóc w leczeniu chorób wynikających z niedoboru składników odżywczych, m.in.: suchości oka, spowodowanej brakiem witaminy A, szkorbutu niemowlęcego (brak witaminy C) czy niedokrwistości (niedobory kwasu foliowego). Według badań, na które powołuje się portal Foods.news, u osób, które jadły 200 g brokułów codziennie przez tydzień, podniósł się też poziom luteiny i witaminy E.

Odtrutka na fast-foody

A lista zalet jest jeszcze dłuższa. Brokuły zawierają też tzw. wtórne metabolity, które poprawiają oczyszczanie organizmu i chronią przez stresem oksydacyjnym. Jedzone regularnie, potrafią oczyszczać organizm z chemii, którą karmimy się na przykład jedząc fast-foody. Brokuły pomagają nawet w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody, zapalenie, a w skrajnej wersji nowotwór żołądka.

A jak jeść brokuły, żeby wycisnąć z nich jak najwięcej? Najlepiej na świeżo. Jeśli warzywo jest lekko żółte i podwiędłe, nie dostarczy już takiej samej dawki witamin i składników odżywczych, podobnie po zamrożeniu. Dobrze za to ugotować brokuły na parze, to im nie zaszkodzi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz