Czas przeprosić się z brokułem. Ma tyle białka co filiżanka ryżu i znacznie mniej kalorii

Zarzuty były różne: że niesmaczny, że zapach specyficzny, że ciężkostrawny. Tymczasem brokuł jedzony regularnie pomoże zachować młodość, wyreguluje przemianę materii i poprawi wygląd skóry.

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Po pierwsze, brokuły mają mnóstwo składników odżywczych. Jak informuje portal Food.news, zawierają tyle samo białka co filiżanka ryżu i ponad połowę mniej kalorii. Doładują dawkę witaminy C, która zwiększa odporność i chroni przez wolnymi rodnikami; witaminy K, odpowiedzialnej m.in. za prawidłową krzepliwość krwi oraz witaminy A (poprawia wygląd skóry). Poza tym zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, oraz błonnik, który hamuje uczucie głodu i poprawia metabolizm.

I to wszystko sprawia, że brokuły mogą pomóc w leczeniu chorób wynikających z niedoboru składników odżywczych, m.in.: suchości oka, spowodowanej brakiem witaminy A, szkorbutu niemowlęcego (brak witaminy C) czy niedokrwistości (niedobory kwasu foliowego). Według badań, na które powołuje się portal Foods.news, u osób, które jadły 200 g brokułów codziennie przez tydzień, podniósł się też poziom luteiny i witaminy E.

Odtrutka na fast-foody

A lista zalet jest jeszcze dłuższa. Brokuły zawierają też tzw. wtórne metabolity, które poprawiają oczyszczanie organizmu i chronią przez stresem oksydacyjnym. Jedzone regularnie, potrafią oczyszczać organizm z chemii, którą karmimy się na przykład jedząc fast-foody. Brokuły pomagają nawet w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody, zapalenie, a w skrajnej wersji nowotwór żołądka.

A jak jeść brokuły, żeby wycisnąć z nich jak najwięcej? Najlepiej na świeżo. Jeśli warzywo jest lekko żółte i podwiędłe, nie dostarczy już takiej samej dawki witamin i składników odżywczych, podobnie po zamrożeniu. Dobrze za to ugotować brokuły na parze, to im nie zaszkodzi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯