Cytrusy zero waste, czyli jak wykorzystać miąższ, albedo i skórkę?

Okres bożonarodzeniowy ogromnej ilości osób kojarzy się z cytrusami. Nie jest to wcale takie dziwne, gdyż w tym czasie pomarańcze i mandarynki naprawdę są najsmaczniejsze. Zazwyczaj obieramy je ze skórki i zjadamy, wyrzucając zbędne (naszym zdaniem) elementy, czyli właśnie skórkę, albedo, pestki. Okazuje się jednak, że są sposoby na to, by wykorzystać je w kuchni! Po co więc je marnować? Zobaczcie, co można z nich zrobić.

Skórki pomarańczySkórki pomarańczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cytrusowa marmolada

Składniki:

  • 1,5 kg pomarańczy,
  • 0,5 kg cytryn,
  • 1 grejpfrut,
  • 1,5 kg cukru,
  • 2,5 l wody.

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie szorujemy. Obieramy je ze skórki – najlepiej obieraczką do warzyw, by skórka była bardzo cienka. Nad dużym garnkiem wykrawamy miąższ, dzielimy go na części i wrzucamy razem z sokiem do garnka.
  2. Błonki, albedo i pestki odkładamy na bok. Jedynie skórka z grejpfruta nie będzie już używana. Pozostałe skórki kroimy w cienkie paseczki i dorzucamy do garnka.
  3. Pestki, błonki i albedo zawijamy w gazę, zawiązujemy i wkładamy do garnka – dadzą nam one naturalną pektynę. Wszystko razem zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez pół godziny na sporym ogniu.
  4. Od czasu do czasu mieszamy, uważając, by zawartość garnka nie przywierała do dna. Po tym czasie dolewamy wodę, dosypujemy cukier i całość zagotowujemy.
  5. Gotujemy przez ok. 2 godziny bez przykrycia i na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcemy, by marmolada była klarowna, zbieramy łyżką pianę, która powstaje pod koniec gotowania cytrusów.
  6. Po tym czasie wszystko zostawiamy w temperaturze pokojowej na noc. Rano wyjmujemy gazę z pestkami i ponownie zagotowujemy zawartość garnka. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, marmoladę można dłużej pogotować.
  7. Nakładamy do słoików i od razu zakrywamy. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie zawekowane słoiki odstawiamy do spiżarki czy piwnicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać idealne pomarańcze? Niezawodny sposób

Ekstrakt pomarańczowy do aromatyzowania wypieków i deserów

Składniki:

  • 4 pomarańcze,
  • 200 ml wódki,
  • 50 ml spirytusu 96 proc.

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze dokładnie szorujemy pod ciepłą bieżącą wodą, a następnie sparzamy je wrzątkiem i osuszamy. Owoce obieramy ze skórki, a następnie odcinamy z nich ostrym nożem albedo. Jest ono gorzkie i mogłoby zepsuć smak ekstraktu.
  2. Tak odcięte skórki kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy je do butelki po soku 0,33 l. Zalewamy spirytusem i wódką, a następnie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce, np. do szafki kuchennej.
  3. Codziennie buteleczką wstrząsamy. Ekstrakt jest dobry do użycia po ok. 4-6 tygodniach. Im dłużej stoi, tym staje się bardziej intensywny.

Naturalna pektyna

Składniki:

  • wszystkie odcięte albedo, pestki i błonki z cytrusów.

Przygotowanie:

  1. Wszelkie elementy cytrusów, które zazwyczaj wyrzucamy, możemy przekształcić w naturalną pektynę. Albedo, pestki, błonki, okrawki z cytrusów wrzucamy do rondla. Zalewamy wodą, ale tylko do przykrycia zawartości.
  2. Gotujemy wszystko przez ok. 30 minut. Przecedzamy.
  3. Powstały płyn stosujemy do zagęszczania galaretek owocowych. Na 1 kg owoców przypada 1-2 łyżki domowej naturalnej pektyny.

Skórka pomarańczowa w syropie

  1. Dokładnie umytą i wyparzoną skórkę z pomarańczy pozbawiamy albedo. Kroimy ją w dowolny sposób: w kostkę, w cienkie paseczki, w grubsze kawałki. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez kilka minut.
  2. Zmieniamy wodę 2-3 razy i za każdym razem przez kilka minut gotujemy. W ten sposób skórka zrobi się miękka i pozbawiona goryczki.
  3. Następnie przygotowujemy syrop w takiej ilości, by przykrył skórki. Na 1 część wody przypada 1 część cukru.
  4. Zagotowujemy wodę na średnim ogniu i rozpuszczamy w niej cukier. Gdy syrop zacznie lekko wrzeć, wrzucamy do niego obgotowane skórki pomarańczy. Gotujemy ok. 15 minut.
  5. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Taka skórka w syropie świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów czy nawet mięsnych dań wytrawnych.

Skórki z cytryn i pomarańczy można również suszyć, a następnie zetrzeć je na proszek, który można dodawać do aromatyzowania różnego rodzaju produktów. Zawsze też można dorzucić je do gorącej wody w wannie i cieszyć się ich fantastycznym zapachem podczas kąpieli.

Jeśli więc lubimy cytrusy i często goszczą one w naszych domach, zastanówmy się następnym razem, zanim wyrzucimy ich skórki i pestki. W duchu zero waste naprawdę można je wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji ciała.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości