Cynamonowo-orzechowe gwiazdki

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • • 3½ szklanki orzechów włoskich, uprażonych
  • •1 szklanka cukru
  • •2/3 szklanki mąki
  • • 2 łyżeczki cynamonu
  • • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • •¼ łyżeczki soli
  • • białka z 3 jajek
  • • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • • dodatkowy cukier do rozwałkowania ciasta
  • Polewa i dekoracja:
  • • 2 szklanki cukru pudru
  • • 4-5 łyżek wody (lub brandy, lub rumu)
  • • ok. 50 połówek kalifornijskich orzechów włoskich lub 2/3 szklanki posiekanych kalifornijskich orzechów włoskich

Przepis

[list=1]
[]Rozgrzać piekarnik do 160°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować orzechy włoskie, ½ szklanki cukru, mąkę, cynamon, goździki, ziele angielskie i sól.
[
]Ubić pianę z białek. Dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dodawać pozostałe pół szklanki cukru, ubijając, aż do uzyskania sztywnej piany. Wyłożyć ubite białka na wierzch masy z orzechów włoskich, wymieszać do całkowitego połączenia i uzyskania lepkiej, ale sztywnej masy.
[]Położyć arkusz (35 × 35 cm) papieru do pieczenia na blacie i posypać go 3-4 łyżkami cukru. Umieścić połowę ciasta na papierze posypanym cukrem i posypać jeszcze 2 łyżkami cukru. Przykryć następnym arkuszem papieru. Rozwałkować ciasto między arkuszami do grubości ok. 2-3 cm. Zdjąć górny arkusz. Foremką w kształcie gwiazdki wyciąć tyle ciasteczek, ile się da. Przenieść na przygotowaną blachę.
[
]Piec przez 15-18 minut, aż ciasteczka będą wyglądały na suche. Chłodzić przez 2 minuty na blasze, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
[*]Przygotować lukier: połączyć cukier puder i wodę (lub brandy, lub rum), mieszać energicznie, dodając wystarczająco dużo wody, aby uzyskać gładką, lejącą polewę. Posmarować ciasteczka cienką warstwą lukru i – zanim wyschnie – udekorować połówkami orzechów lub posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać ciasteczka w szczelnym pojemniku.
[/list]

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu