Trwa ładowanie...
d1af314
31-01-2022 11:04

Cykoria zapiekana w szynce

Przepis

Cykoria jest najlepszym dowodem na to, że można połączyć przyjemne z pożytecznym. Umożliwia przygotowanie wielu pysznych potraw, ale jednocześnie sama jest niskokaloryczna. Ma one podłużne, chrupiące liście o słodko-gorzkim smaku. Jest idealna do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup.

d1af314
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 8 cykorii
  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki octu
  • 8 plastrów szynki
  • 4 dag masła
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól
Przepis
  • Cykorie oczyścić ze zwiędłych liści, wyciąć gorzkie głąbiki. Zagotować wodę z solą i octem, włożyć cyrkonie i gotować ok. 5 min. Odcedzić, osuszyć.
  • Każdą główkę cykorii zawinąć w plaster szynki, ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, resztę masła podzielić na małe kawałeczki i ułożyć na cykoriach.
  • Posypać żółtym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Cykoria zapiekana w szynce
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1af314
d1af314
d1af314
d1af314
Więcej tematów
d1af314