Cykoria zapiekana w szynce
Cykoria jest najlepszym dowodem na to, że można połączyć przyjemne z pożytecznym. Umożliwia przygotowanie wielu pysznych potraw, ale jednocześnie sama jest niskokaloryczna. Ma one podłużne, chrupiące liście o słodko-gorzkim smaku. Jest idealna do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- Cykorie oczyścić ze zwiędłych liści, wyciąć gorzkie głąbiki. Zagotować wodę z solą i octem, włożyć cyrkonie i gotować ok. 5 min. Odcedzić, osuszyć.
- Każdą główkę cykorii zawinąć w plaster szynki, ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, resztę masła podzielić na małe kawałeczki i ułożyć na cykoriach.
- Posypać żółtym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze