Cobb salad – kultowa amerykańska sałatka

Sałatka prezentuje się bardzo apetycznie, zapewne dlatego, że jej składniki nie są wymieszane, lecz ułożone warstwowo. Nie ma na nią jednego przepisu. Każdy może stworzyć swoją listę składników i układać je w dowolny sposób. Sałatka jest bardzo sycąca, może więc stanowić lekkie danie obiadowe lub lunch. Przepis z bloga "Daylicooking".

Cobb salad – kultowa amerykańska sałatkaCobb salad – kultowa amerykańska sałatka
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 sałata rzymska
  • 1/2 małej lodowej sałaty
  • spora garść roszponki
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść małych pomidorków
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 jajka
  • 10-12 cienkich plastrów boczku
  • szczypior z 3 dymek
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 100 g sera z niebieską pleśnią

Dodatkowo:

  • sól, pieprz, słodka papryka – do przyprawienia mięsa
  • 2-3 łyżki soku z cytryny do skropienia awokado

Sos:

  • 125 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

Przepis

  • Kurczaka przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby mięso przeszło przyprawami.
  • Sałaty pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Roszponkę wypłukać i dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku.
  • Cebulę pokroić w piórka. Pomidorki przekroić na pół.
  • Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Pokroić w grubszą kostkę lub na ćwiartki.
  • Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki. Od razy skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
  • Ser pleśniowy pokroić w grubszą kostkę lub w słupki.
  • Szczypiorek posiekać.
  • Boczek wytopić na patelni. Powinny powstać chrupiące kawałki. Można je pokruszyć na mniejsze części.
  • Rozgrzać patelnię grillową i na niej opiec pierś z kurczaka, po kilka minut z każdej strony. Po upieczeniu mięso odstawić z ognia na kilka minut, a następnie pokroić w większą kostkę.
  • Wszystkie składniki układać warstwami na półmisku lub w dużej misce. Podawać z sosem vinaigrette i dodatkowo z chrupiącymi tostami.

Sos:

  • Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli.
  • Do musztardy dodać ocet winny, sok z cytryny, cukier, pieprz, roztarty czosnek i resztę soli. Wymieszać do rozpuszczenia cukru i soli.
  • Dodać oliwę i całość roztrzepać dokładnie, aby powstał gładki sos o konsystencji emulsji.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja