Cobb salad – kultowa amerykańska sałatka
Sałatka prezentuje się bardzo apetycznie, zapewne dlatego, że jej składniki nie są wymieszane, lecz ułożone warstwowo. Nie ma na nią jednego przepisu. Każdy może stworzyć swoją listę składników i układać je w dowolny sposób. Sałatka jest bardzo sycąca, może więc stanowić lekkie danie obiadowe lub lunch. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 sałata rzymska
- 1/2 małej lodowej sałaty
- spora garść roszponki
- 1 mała czerwona cebula
- garść małych pomidorków
- 1 dojrzałe awokado
- 3 jajka
- 10-12 cienkich plastrów boczku
- szczypior z 3 dymek
- 1 większa pierś z kurczaka
- 100 g sera z niebieską pleśnią
Dodatkowo:
- sól, pieprz, słodka papryka – do przyprawienia mięsa
- 2-3 łyżki soku z cytryny do skropienia awokado
Sos:
- 125 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 średni ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- Kurczaka przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby mięso przeszło przyprawami.
- Sałaty pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Roszponkę wypłukać i dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku.
- Cebulę pokroić w piórka. Pomidorki przekroić na pół.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Pokroić w grubszą kostkę lub na ćwiartki.
- Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki. Od razy skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
- Ser pleśniowy pokroić w grubszą kostkę lub w słupki.
- Szczypiorek posiekać.
- Boczek wytopić na patelni. Powinny powstać chrupiące kawałki. Można je pokruszyć na mniejsze części.
- Rozgrzać patelnię grillową i na niej opiec pierś z kurczaka, po kilka minut z każdej strony. Po upieczeniu mięso odstawić z ognia na kilka minut, a następnie pokroić w większą kostkę.
- Wszystkie składniki układać warstwami na półmisku lub w dużej misce. Podawać z sosem vinaigrette i dodatkowo z chrupiącymi tostami.
Sos:
- Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli.
- Do musztardy dodać ocet winny, sok z cytryny, cukier, pieprz, roztarty czosnek i resztę soli. Wymieszać do rozpuszczenia cukru i soli.
- Dodać oliwę i całość roztrzepać dokładnie, aby powstał gładki sos o konsystencji emulsji.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze