Aronia – owoc o wielkich możliwościach. Niezastąpiona na jesienne chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie przegap sezonu

Obraz
© 123RF.COM

Przełom sierpnia i września to sezon na aronię. Polska jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tych owoców. Niestety większość trafia na eksport m.in. do Niemiec, Skandynawii czy Stanów Zjednoczonych. Nie doceniamy aronii. A szkoda. W tych niewielkich owocach ukrywa się wielka moc. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć aronię do diety.

Aronia należy do tej samej rodziny co jarzębina. Pochodzi z Ameryki Północnej. Do Polski trafiła okrężną drogą - przez Rosję. Owoce aronii są bogate w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi. Można z nich przygotować domowe przetwory, nalewki czy soki. Nadają się także do słodkich wypieków.

Zobacz wideo:* Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka*

/ 5Co znajdziemy w owocach aronii?

Obraz
© 123RF.COM

Owoce aronii stanowią doskonałe źródło antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia, chronią przed nowotworami oraz innymi chorobami. W aronii znajdziemy dużą dawkę witaminy P, C, E oraz witamin z grupy B. Zawiera ona także cenne dla naszego organizmu makro- i mikroelementy takie jak wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor. Są one niezbędne do przebiegu wielu procesów metabolicznych.

/ 5Właściwości aronii

Obraz
© 123RF.COM

Warto włączyć aronię do codziennej diety. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych owoców wzmacnia odporność, oczyszcza organizm oraz łagodzi stany zapalne. Zawarte w aronii antyoksydanty wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz chronią wzrok, zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej. Ponadto pełnią ważną funkcję w profilaktyce chorób nowotworowych. Przetwory z aronii pomagają także obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.

/ 5Jak wykorzystać aronię

Obraz
© 123RF.COM

Nie polecamy jedzenia aronii na surowo – jest cierpka i gorzka w smaku. Nadaje się jednak do słodkich wypieków – placków, tart czy muffinek. Można z niej też przygotować pyszne przetwory – soki, syropy, kompoty, dżemy, galaretki oraz nalewki. Lekko kwaskowata konfitura z aronii będzie świetnym dodatkiem do pieczonych mięs lub dojrzewających serów. Sok czy nalewkę warto pić przez cały rok, szczególnie w okresie przeziębień i grypy, by wzmocnić odporność organizmu. Z kolei suszone owoce można wykorzystać jako rozgrzewającą herbatkę. Aronię można również mrozić.

/ 5Galette z aronią i śliwkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej, 140 g zimnego masła, 3 łyżki śmietany, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 jajko.
Owocowe nadzienie: 8 śliwek bez pestek, 150 g aronii, mąką ziemniaczana, 3 łyżki brązowego cukru, cynamon, mielone goździki.
Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto (poza jajkiem) posiekaj, wyrób i szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je cienko na kształt koła i delikatnie przełóż do okrągłej formy. Śliwki pokrój na plasterki, aronię przebierz i oprósz mąką ziemniaczaną. Wyłóż owoce na środek ciasta, zostawiając wolne brzegi. Posyp nadzienie cukrem, cynamonem i goździkami. Brzegi ciasta załóż do środka, lekko je zlepiając, a potem posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru