Aronia – owoc o wielkich możliwościach. Niezastąpiona na jesienne chłody

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Nie przegap sezonu

Obraz
© 123RF.COM

Przełom sierpnia i września to sezon na aronię. Polska jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tych owoców. Niestety większość trafia na eksport m.in. do Niemiec, Skandynawii czy Stanów Zjednoczonych. Nie doceniamy aronii. A szkoda. W tych niewielkich owocach ukrywa się wielka moc. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć aronię do diety.

Aronia należy do tej samej rodziny co jarzębina. Pochodzi z Ameryki Północnej. Do Polski trafiła okrężną drogą - przez Rosję. Owoce aronii są bogate w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi. Można z nich przygotować domowe przetwory, nalewki czy soki. Nadają się także do słodkich wypieków.

Zobacz wideo:* Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka*

/ 5Co znajdziemy w owocach aronii?

Obraz
© 123RF.COM

Owoce aronii stanowią doskonałe źródło antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia, chronią przed nowotworami oraz innymi chorobami. W aronii znajdziemy dużą dawkę witaminy P, C, E oraz witamin z grupy B. Zawiera ona także cenne dla naszego organizmu makro- i mikroelementy takie jak wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor. Są one niezbędne do przebiegu wielu procesów metabolicznych.

/ 5Właściwości aronii

Obraz
© 123RF.COM

Warto włączyć aronię do codziennej diety. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych owoców wzmacnia odporność, oczyszcza organizm oraz łagodzi stany zapalne. Zawarte w aronii antyoksydanty wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz chronią wzrok, zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej. Ponadto pełnią ważną funkcję w profilaktyce chorób nowotworowych. Przetwory z aronii pomagają także obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.

/ 5Jak wykorzystać aronię

Obraz
© 123RF.COM

Nie polecamy jedzenia aronii na surowo – jest cierpka i gorzka w smaku. Nadaje się jednak do słodkich wypieków – placków, tart czy muffinek. Można z niej też przygotować pyszne przetwory – soki, syropy, kompoty, dżemy, galaretki oraz nalewki. Lekko kwaskowata konfitura z aronii będzie świetnym dodatkiem do pieczonych mięs lub dojrzewających serów. Sok czy nalewkę warto pić przez cały rok, szczególnie w okresie przeziębień i grypy, by wzmocnić odporność organizmu. Z kolei suszone owoce można wykorzystać jako rozgrzewającą herbatkę. Aronię można również mrozić.

/ 5Galette z aronią i śliwkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej, 140 g zimnego masła, 3 łyżki śmietany, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 jajko.
Owocowe nadzienie: 8 śliwek bez pestek, 150 g aronii, mąką ziemniaczana, 3 łyżki brązowego cukru, cynamon, mielone goździki.
Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto (poza jajkiem) posiekaj, wyrób i szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je cienko na kształt koła i delikatnie przełóż do okrągłej formy. Śliwki pokrój na plasterki, aronię przebierz i oprósz mąką ziemniaczaną. Wyłóż owoce na środek ciasta, zostawiając wolne brzegi. Posyp nadzienie cukrem, cynamonem i goździkami. Brzegi ciasta załóż do środka, lekko je zlepiając, a potem posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce