Aronia – owoc o wielkich możliwościach. Niezastąpiona na jesienne chłody
Nie przegap sezonu
Przełom sierpnia i września to sezon na aronię. Polska jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tych owoców. Niestety większość trafia na eksport m.in. do Niemiec, Skandynawii czy Stanów Zjednoczonych. Nie doceniamy aronii. A szkoda. W tych niewielkich owocach ukrywa się wielka moc. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć aronię do diety.
Aronia należy do tej samej rodziny co jarzębina. Pochodzi z Ameryki Północnej. Do Polski trafiła okrężną drogą - przez Rosję. Owoce aronii są bogate w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi. Można z nich przygotować domowe przetwory, nalewki czy soki. Nadają się także do słodkich wypieków.
Zobacz wideo:* Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka*
Co znajdziemy w owocach aronii?
Owoce aronii stanowią doskonałe źródło antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia, chronią przed nowotworami oraz innymi chorobami. W aronii znajdziemy dużą dawkę witaminy P, C, E oraz witamin z grupy B. Zawiera ona także cenne dla naszego organizmu makro- i mikroelementy takie jak wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor. Są one niezbędne do przebiegu wielu procesów metabolicznych.
Właściwości aronii
Warto włączyć aronię do codziennej diety. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych owoców wzmacnia odporność, oczyszcza organizm oraz łagodzi stany zapalne. Zawarte w aronii antyoksydanty wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz chronią wzrok, zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej. Ponadto pełnią ważną funkcję w profilaktyce chorób nowotworowych. Przetwory z aronii pomagają także obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.
Jak wykorzystać aronię
Nie polecamy jedzenia aronii na surowo – jest cierpka i gorzka w smaku. Nadaje się jednak do słodkich wypieków – placków, tart czy muffinek. Można z niej też przygotować pyszne przetwory – soki, syropy, kompoty, dżemy, galaretki oraz nalewki. Lekko kwaskowata konfitura z aronii będzie świetnym dodatkiem do pieczonych mięs lub dojrzewających serów. Sok czy nalewkę warto pić przez cały rok, szczególnie w okresie przeziębień i grypy, by wzmocnić odporność organizmu. Z kolei suszone owoce można wykorzystać jako rozgrzewającą herbatkę. Aronię można również mrozić.
Galette z aronią i śliwkami
Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej, 140 g zimnego masła, 3 łyżki śmietany, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 jajko.
Owocowe nadzienie: 8 śliwek bez pestek, 150 g aronii, mąką ziemniaczana, 3 łyżki brązowego cukru, cynamon, mielone goździki.
Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto (poza jajkiem) posiekaj, wyrób i szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je cienko na kształt koła i delikatnie przełóż do okrągłej formy. Śliwki pokrój na plasterki, aronię przebierz i oprósz mąką ziemniaczaną. Wyłóż owoce na środek ciasta, zostawiając wolne brzegi. Posyp nadzienie cukrem, cynamonem i goździkami. Brzegi ciasta załóż do środka, lekko je zlepiając, a potem posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.