Co zrobić, jeśli nie lubisz pić wody
Ośmiu na dziesięciu Polaków pije zbyt mało wody, co fatalnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego zagrożenia, inni po prostu nie lubią jej smaku, a właściwie jego braku. Czym można zastąpić wodę?
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dorosły człowiek powinien przyjmować 2-2,5 l płynów dziennie. Ta dawka zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury otoczenia czy aktywności fizycznej.
Około 30 proc. zapotrzebowania zaspokaja dobrze zbilansowana dieta, bogata przede wszystkim w warzywa i owoce. Resztę stanowią napoje. W polskich realiach najczęściej herbata, kawa czy niekorzystne dla zdrowia słodkie napoje gazowane. Po wodę sięgamy znacznie rzadziej, choć to ona powinna stanowić przynajmniej 60 proc. wypijanych płynów.
Regularne picie wody, zwłaszcza średniozmineralizowanej zmniejsza ryzyko poważnych schorzeń układu krążenia, chroni przed powstawaniem zakrzepów żylnych, zapobiega zaparciom i infekcjom przewodu moczowego, przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych oraz żółciowych, pozytywnie wpływa na naszą koncentrację, a także kondycję skóry.
Zobacz też: Dieta ketogeniczna
Woda ułatwia transport treści pokarmowej, ale również wydalanie z organizmu toksycznych produktów przemiany materii. Usuwa nadmiar ciepła, chroni przez odwodnieniem i jego poważnymi konsekwencjami, w tym zaburzeniem pracy licznych organów wewnętrznych.
Co pić, gdy jednak nie przepadamy za samą wodą? Oto kilka propozycji.
Woda owocowa
Wodę, mineralną lub źródlaną, łatwo uczynić smaczniejszą. Wystarczy wzbogacić ją plasterkami lub cząstkami świeżych owoców, np. cytryny, limonki, truskawki, pomarańczy, ananasa, nektarynki czy brzoskwini. Wyrazistości doda napojowi kawałek kory cynamonu albo korzenia imbiru, ewentualnie gałązka rozmarynu. Aromat zapewni też kilka listków świeżej mięty lub melisy. Wodę warto wzbogacić plasterkami ogórka lub odrobiną soku domowej roboty, np. malinowego.
Kompot z rabarbaru
Maj i czerwiec to najlepsza pora na rabarbar, którego łodygi są wtedy wyjątkowo kruche i soczyste, zachwycają też charakterystycznym kwaśno-słodkawym smakiem. Kryją w sobie potężną dawkę witaminy C i witamin z grupy B oraz żelaza, potasu i jodu.
Kompot z rabarbaru jest nie tylko bardzo smaczny, ale również niezwykle łatwy do przygotowania. Pół kilograma łodyg (najlepiej soczyście czerwonych, co zwiastuje ich dojrzałość) kroimy na plasterki i podsmażamy przez kilka minut na patelni, dodając 150 g cukru i łyżkę soku z cytryny. Następnie zalewamy niegazowaną wodą mineralną (1,5 l), doprowadzamy do zagotowania i utrzymujemy w tym stanie przez 10-15 minut. Przed podaniem możemy dodać listki mięty.
Sok z brzozy
Pozyskiwany wczesną wiosną płyn, zwany oskołą, może być nie tylko ciekawą alternatywą dla wody, ale również wartościowym uzupełnieniem diety w cenne składniki odżywcze. Stanowi jeden z najskuteczniejszych naturalnych produktów detoksykacyjnych, przywraca także właściwą perystaltykę jelit i wzmacnia układ odpornościowy. Sok z brzozy ma delikatny, słodkawy smak, dlatego sprawdzi się również w zdrowym koktajlu.
Woda kokosowa
To eliksir życia – zachwyca się Anna Lewandowska, żona najlepszego polskiego piłkarza i wielka promotorka zdrowego odżywiania. Płyn wydobywany z wnętrza młodego owocu palmy kokosowej jest uznawany za jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Wysoka zawartość potasu i magnezu sprawia, że woda kokosowa pozytywnie działa na układ nerwowy, pomagając uporać się ze stresem. Sprzyja regulacji gospodarki wodnej i ciśnienia krwi. Znakomicie uzupełnia niedobory elektrolitów oraz nawadnia organizm znacznie skuteczniej niż popularne na rynku napoje izotoniczne.
Sok pomidorowy
To prawdziwa skarbnica likopenu, czyli barwnika uchodzącego za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, skutecznie chroniącego organizm przed nowotworami czy schorzeniami układu krążenia.
Sok pomidorowy zawiera nawet 10 mg łatwo przyswajalnego likopenu w 100 g, niemal dwukrotnie więcej niż świeże owoce. Stanowi też bogate źródło witamin i soli mineralnych, zwłaszcza potasu. Pamiętajmy jednak, by przed zakupem przeczytać etykietę soku. Unikajmy produktów, które w składzie mają coś więcej niż sok z zagęszczonego przecieru pomidorowego i ewentualnie sól morską.
Sok z granatów
Dzięki oryginalnemu, słodko-kwaśnemu smakowi dostarczy orzeźwienia w gorący dzień. Jednak sok z granatu to również niezwykle bogate źródło cennych dla zdrowia substancji, m.in. witamin C i B3, błonnika, potasu oraz dobrze przyswajalnych antyoksydantów: polifenoli, flawonoidów i antocyjanów, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników aktywizujących procesy starzenia organizmu.
Biała herbata
Jeśli nie przepadamy za wodą powinniśmy sięgnąć po białą herbatę, produkowaną wyłącznie z młodych pączków, zbieranych przez kilka dni w roku. Charakteryzuje się łagodnym smakiem, skutecznie gasi pragnienie i świetnie wpływa na zdrowie, m.in. zwiększając odporność organizmu, poprawiając pamięć czy chroniąc przed nowotworami. W wyspecjalizowanych sklepach dostępne są mieszanki zawierające herbatę białą z bardziej intensywnymi dodatkami: kwiatem jaśminu, kawałkami pomarańczy lub trawą cytrynową. Ceniona jest również biała herbata z różą, nadającą naparowi lekko słodkiego smaku, dobrze komponującego się z herbacianą goryczką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl