Co trzeci Polak: wyrzucanie jedzenia nie ma negatywnego wpływu na środowisko. Badanie Too Good To Go 

Według badania firmy wpływu społecznego Too Good To Go, aż 33 proc. Polaków uważa, że marnowanie żywności nie szkodzi środowisku. Coraz częściej traktujemy jedzenie jak produkt jednorazowego użytku, a nie coś, co ma realną wartość.

Marnowanie jedzenia i jego wpływ na środowiskoMarnowanie jedzenia i jego wpływ na środowisko
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Too Good To Go

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności – to dobry moment, by przypomnieć, że aż 40% żywności produkowanej na świecie trafia do kosza. Z danych Eurostatu wynika, że w Polsce marnujemy już 4,6 mln ton jedzenia rocznie, co oznacza wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem. Produkcja żywności, która ostatecznie zostaje wyrzucona, pochłania ponad jedną czwartą światowych zasobów wody pitnej i zajmuje powierzchnię większą niż całe Chiny². W kontekście rosnących kosztów surowców i postępujących zmian klimatu, świadomość tego problemu ma kluczowe znaczenie.

Co wiedzą Polacy o marnowaniu żywności?

Z badania przeprowadzonego przez firmę wpływu społecznego Too Good To Go w dziesięciu krajach, gdzie działa aplikacja, wynika, że aż 33 proc. Polaków uważa, iż marnowanie jedzenia nie wpływa negatywnie na środowisko. To najgorszy wynik spośród wszystkich badanych rynków – w Portugalii takiego zdania jest tylko 10 proc. osób, we Włoszech 12 proc., w Austrii 15 proc., a w USA 30 proc.

Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej

Prawie połowa Polaków (49 proc.) przyznaje, że traci emocjonalną więź z jedzeniem i jego pochodzeniem. Przekłada się to na codzienne nawyki – 19 proc. osób wyrzuca pełnowartościowe produkty przynajmniej raz w miesiącu.

Jedzenie przestaje być postrzegane jako coś wartościowego, staje się wyłącznie czymś praktycznym i jednorazowym, a nie cennym zasobem wymagającym wysiłku w produkcji i przygotowaniu. Takie podejście ma realne konsekwencje, które widzimy w najnowszych badaniach Eurostat na temat skali marnowanego jedzenia w Polsce – komentuje Anna Podkowińska-Tretyn, Country Director Too Good To Go.
Jak marnowanie jedzenia wpływa na środowisko?
Jak marnowanie jedzenia wpływa na środowisko? © Materiały prasowe | Too Good To Go

Ufamy etykietom, nie zmysłom

Ponad 61 proc. Polaków przyznaje, że wyrzuca jedzenie, ponieważ nie ma pewności, czy nadal nadaje się ono do spożycia. W Polsce decyzja o tym, czy produkt jest jeszcze dobry, najczęściej opiera się na dacie z opakowania, a nie na ocenie jego wyglądu, zapachu czy smaku. Tymczasem badania SGGW pokazują, że wiele odpowiednio przechowywanych produktów oznaczonych datą "najlepiej spożyć przed" może być bezpiecznych do spożycia nawet pół roku po jej upływie. Do takich produktów należą m.in. mleko i śmietanka UHT, dżemy, koncentrat pomidorowy, majonez, kasza jaglana, pasztet czy tuńczyk w puszce.

Skala marnowania żywności w Polsce – ponad 4,6 mln ton rocznie – jasno pokazuje, że problem wciąż jest poważny i wymaga zdecydowanych, systemowych działań. Kluczowe jest połączenie edukacji konsumenckiej, wsparcia narzędzi takich jak Too Good To Go oraz odpowiednich zmian regulacyjnych. W Too Good To Go ratujemy 4 posiłki na sekundkę, a w tym samym czasie 80 000 marnuje się. To pokazuje, że jest miejsce na jeszcze większy wpływ – mówi Anna Podkowińska-Tretyn, Country Director Too Good To Go.

O Too Good To Go

Too Good To Go, certyfikowany BCorp, to firma wpływu społecznego. Pomaga partnerom odblokować zysk z nadwyżkowej żywności, jednocześnie zmniejszając skalę marnowanego jedzenia. Wraz z 120 mln zarejestrowanych użytkowników i 185 000 aktywnymi partnerami w 20 krajach, tworzy największy na świecie marketplace nadwyżek żywności.

Od czasu swojej premiery w 2019 r. w Polsce, aplikacja Too Good To Go pomogła uratować przed zmarnowaniem ponad 17 milionów posiłków, co odpowiada 45 000t emisji CO2e. Według Projektu Drawdown (2020) niemarnowanie żywności to działanie numer jeden, które pomaga w rozwiązaniu kryzysu klimatycznego poprzez ograniczenie wzrostu temperatury do 2˚C do 2100 roku.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀