Co to są placki paratha?
Według niektórych teorii to właśnie one były pierwowzorem dzisiejszej pizzy. Pochodzące z położonego na pograniczu Indii i Pakistanu Pendżabu placki paratha to produkt nie tylko smaczny, ale również pełen wartości odżywczych. Bez trudu przygotujemy je we własnej kuchni.
Pendżab to niezwykła kraina położona w południowej Azji, zamieszkała w większości przez sikhów, wyznawców liczącej pół tysiąca lat religii, której założyciel, Guru Nanak, chciał, aby społeczeństwo było wspólnotą ludzi pracujących na rzecz dobra wspólnego.
To region od wieków zajmujący czołowe miejsce w produkcji żywności, m.in. uprawie pszenicy. Nic dziwnego, że właśnie tutaj narodziła się receptura popularnego dziś nie tylko na subkontynencie indyjskim, ale w całej Azji chlebka paratha, którego bazę stanowi mąka atta, otrzymywana w wyniku zmielenia twardych, pełnoziarnistych odmian pszenicy. Specjał cieszy się również wielkim powodzeniem w licznych, rozsianych na świecie restauracjach hinduskich.
Istnieje wiele odmian tego przysmaku, często nadziewanego ziemniakami, warzywami czy serem. Jak przygotować placek paratha?
Zobacz też: Pizza z kalafiora
Mąka atta – właściwości odżywcze
Najważniejsza jest mąka. Choć możemy zastosować mieszankę "zwykłej" pszennej i razowej, warto poszukać tradycyjnego składnika paratha, czyli mąki atta, dostępnej także w Polsce, w wyspecjalizowanych sklepach z produktami kuchni azjatyckiej.
Wytwarza się ją w Indiach, z grubo mielonych ziaren pszenicy rosnącej w stanie Madhya Pradesh. Charakteryzuje się kremową, jasnobrunatną barwą i lekko słodkim smakiem. Wysoka zawartość otrębów sprawia, że mąka atta jest bogata w błonnik i gluten, dzięki czemu wyrabiane z niej ciasto staje się mocne oraz elastyczne.
Produkt dostarcza potężnej dawki cennych mikroelementów, zwłaszcza potasu (utrzymuje właściwe ciśnienie krwi), fosforu (odpowiada za zdrowe i mocne kości oraz zęby, a także dba o poprawne działanie układu nerwowego), magnezu (wzmacnia mięśnie i poprawia samopoczucie) oraz wapnia, który jest potrzebny nie tylko kościom i zębom, ale również zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, zdrowy sen oraz dobre samopoczucie.
Mąka atta to również bogate źródło witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niezbędnego zwłaszcza kobietom w ciąży (zapobiega wadom rozwojowym płodu). Zawiera solidną dawkę luteiny, czyli naturalnego barwnika wzmacniającego wzrok.
Jednak wysoka zawartość glutenu sprawia, że mąka atta nie powinna być składnikiem jadłospisu, gdy zmagamy się celiakią – schorzeniem powodującym stan zapalny jelita cienkiego, który uniemożliwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów.
Placki paratha – jak je zrobić
Przygotowanie placków paratha nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy sięgnąć po przepis Jamiego Olivera. 600 g mąki atta (lub mieszkanki pszennej i razowej, w takich samych proporcjach) wsypujemy do naczynia, dodajemy dwie łyżki oliwy, szczyptę soli i 400 ml mleka, a następnie wyrabiamy ręką, aż składniki się połączą.
Później ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wyrabiamy jeszcze kilka i zostawiamy na 20-30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na kawałki, każdy rozwałkujemy na posypanym mąką blacie, smarujemy masłem lub olejem, zwijamy w rulon i kroimy na kawałki, które obracamy płaską stroną do dołu, podsypujemy mąką, rozpłaszczamy dłonią i rozwałkujemy, by miały około pół centymetra grubości.
Na średnim ogniu rozgrzewamy na patelni masło klarowane i smażymy placki, po trzy minuty z każdej strony. Jemy na ciepło, jako dodatek do potraw mięsnych, sałatek czy nawet zup.
To oczywiście najbardziej podstawowa wersja przepisu na paratha, a pendżabskie placki lubią eksperymenty. Świetnie smakują z farszem z gotowanych ziemniaków czy hinduskiego sera paneer – twarogu zakwaszanego sokiem z cytryny lub limonki. Można do nich dodawać również rozmaite warzywa: marchewkę, paprykę czy cebulę.
Placki paratha lubią też dodatek przypraw: chili, kminu lub kolendry (może być świeża, drobno posiekana).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl