Dieta bezglutenowa. Co to tak naprawdę oznacza?

We współczesnym świecie coraz częściej słyszymy o produktach bezglutenowych. Niektórzy wmawiają nam też, że gluten to "zło wcielone". Jak jest naprawdę oraz kto i kiedy powinien się go wystrzegać? Mam nadzieję, że rozwieję przynajmniej część z waszych wątpliwości.

Gluten może być szkodliwy dla niektórych osób
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Gluten. Co właściwie kryje się pod tym pojęciem?

Mianem glutenu określa się białko roślinne, które występuje w nasionach żyta, pszenicy oraz jęczmienia. Może ono pojawić się także w owsie. Gluten zbudowany jest z gliadyny oraz gluteniny. To właśnie dzięki nim wypieki są puszyste oraz zachowują świeżość przez długi czas. Gluten, w produktach spożywanych przez ludzi, obecny był niemal od zawsze. Mimo że nie jest to szkodliwa substancja (oczywiście, jeśli nie przesadzamy z konsumpcją produktów bogatych w gluten), to są ludzie, którzy nie powinni go jeść.

Gluten faktycznie może być szkodliwy dla niektórych osób. Ze swojej diety zdecydowanie muszą wyeliminować go ci borykający się z celiakią, czyli trwałą nietolerancją glutenu. Schorzenie to ma podłoże genetyczne. Obok celiakii istnieją jednak jeszcze inne problemy, które zmuszają ludzi do rezygnacji, albo też ograniczenia, spożywania produktów zawierających gluten. To przede wszystkim alergia oraz nadwrażliwość na produkty, które go zawierają.

Zobacz też: Fit pączki dla osób, które unikają glutenu

W zależności od tego, jak problem jest poważny, pojawiać się mogą różnego rodzaju dolegliwości. Silny ból brzucha, żołądka albo wymioty - to tylko niektóre z tych najpowszechniejszych. Jeśli chcecie się dowiedzieć, czy macie problemy z tolerancją glutenu, to powinniście udać się do gastrologa i przeprowadzić komplet niezbędnych badań.

Nie macie się jednak czym przejmować - nawet, jeśli potwierdzi się najgorsza diagnoza, to obecnie na rynku znajduje się mnóstwo produktów bezglutenowych. Bez trudu przygotujecie więc ulubione dania, bez konieczności zamartwiania się tym, że po ich zjedzeniu będziecie zwijać się z bólu.

Nie masz problemów z nietolerancją glutenu? Nie wystrzegaj się go jak ognia

Coraz więcej restauracji oraz producentów żywności chwali się tym, że oferowane przez nich produkty nie zawierają glutenu. To dobra wiadomość dla tych, którzy mają problem z jego tolerancją. Zdecydowana większość osób nie musi się tym jednak przejmować ani na siłę szukać produktów "gluten free".

Nie dajcie się zwieść medialnym hipotezom, że powinniście całkowicie wyeliminować gluten ze swojej diety. To nie tylko niepotrzebne, ale może być nawet niebezpieczne. Istnieją badania, które wskazują, że dieta bezglutenowa, stosowana przez osoby niemające problemów z jego tolerancją, może mieć destrukcyjny wpływ na ludzki organizm.

Przeprowadzono badania, które potwierdziły, że nawet jedzenie produktów z glutenem przez długi czas, nie podwyższa ryzyka choroby niedokrwiennej serca. To nie koniec - naukowcy uważają, że całkowita rezygnacja z konsumowania glutenu może mieć wpływ na zwiększanie się prawdopodobieństwa problemów z układem krążenia. Jeśli nie jemy glutenu, to najczęściej oznacza, że przyjmujemy zbyt mało błonnika pokarmowego, który jest niezwykle ważny w procesie funkcjonowania naszego organizmu.

Jeśli więc chcecie żyć zdrowo, a nie macie problemów z tolerancją glutenu, nie eliminujcie go całkowicie ze swojej diety. Fakt, od czasu do czasu warto zjeść coś bez jego dodatku, ale nie popadajcie w skrajności. Dla łasuchów oraz dla tych, którzy borykają się ze zdrowotnymi przypadłościami mam przepis na bezglutenowe brownie. Znajdziecie go poniżej.

Składniki:

  • 1 duże awokado
  • 1 banan
  • 3 jajka
  • 60 g mąki kokosowej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki syropu z agawy lub klonowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • czekolada gorzka
  • pistacje

Przygotowanie: z awokado wyjąć pestkę, miąższ wydrążyć i przełożyć do miski. Dodać banana i zmiksować. Wybić jajka i ponownie zmiksować. Dodać mąkę kokosową, kakao i sodę. Wlać syrop z agawy. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Posolić i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do żaroodpornej foremki (20 cm x 20 cm). Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu udekorować roztopioną czekoladą oraz pistacjami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany