WAŻNE
TERAZ

Pożar w warszawskim metrze

Co to jest dacquoise?

To jeden z ulubionych deserów Francuzów, który zdobył również uznanie miłośników łakoci z całego świata. Nic dziwnego, bo trudno nie zachwycić się tym bezowym specjałem przełożonym aksamitnym kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Jak przygotować dacquoise?

Tort dacquois
Źródło zdjęć: © Getty Images
10

W Polsce często bywa nazywany po prostu dakłasem, ponieważ wymówienie jego oryginalnej nazwy sprawia zwykle nie lada problem. Słowo "dacquois" nawiązuje do mieszkanek położonego w południowo-zachodniej Francji miasta Dax, ponieważ tutejsze gospodynie od dawna słyną z przyrządzania wybornych deserów bezowych.

 

Nie wiadomo, kto pierwszy wpadł na pomysł zapiekania ubitych na sztywną pianę białek zmieszanych z cukrem. Prawdopodobnie miało to miejsce we Francji, w XVII wieku. Niedługo później miejscowi cukiernicy zaczęli eksperymenty z bezą, czego efektem był m.in. dacquoise, początkowo przygotowywany przede wszystkim na dworach zamożnych mieszczan i arystokratów. Pod koniec XVIII w. deser zdobył dużą popularność w Anglii, do której po Rewolucji Francuskiej uciekło wielu mistrzów cukierniczych.

Dacquoise w różnych odsłonach


Najbardziej tradycyjna forma dacquoise to bezowe blaty z posiekanymi orzechami laskowymi lub migdałami przełożone bitą śmietaną lub kremem śmietankowym. Częsty dodatek stanowią również daktyle.

Najlepsze francuskie desery

Jednak ten klasyczny deser doczekał się wielu "wariacji". Jedną z najbardziej cenionych jest marjolaina. Jej recepturę stworzył Fernand Point, słynny XX-wieczny szef kuchni, uznawany za ojca nowoczesnej kuchni francuskiej. Jego wypiek miał postać bezowych prostokątów, między którymi skrywał się krem czekoladowy.

 

Wielu miłośników ma również dacquoise przełożony kremem z dodatkiem wiśni w rumie. Deser często wzbogaca się również świeżymi owocami, zazwyczaj truskawkami lub malinami, będącymi przeciwwagą dla intensywnej słodyczy bezy oraz kremu.

Jedną z najnowszych wersji specjału jest dacquoise przełożony masą z karmelizowanych bananów oraz prażonych orzechów pekan.

Francuski tort bezowy
© Getty Images

Dacquoise – jak to zrobić


Przygotowanie dacquoise należy rozpocząć od upieczenia bezowych blatów, co wcale nie jest tak trudne, jak się niektórym wydaje. Najważniejsze, by przestrzegać kluczowych zasad – jedna z nich głosi, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

 

  1. Na początku ubijamy w mikserze na sztywną pianę sześć białek, do których warto dodać szczyptę soli. Powoli wsypujemy cukier (300 g) zmieszany wcześniej z dwoma łyżkami cukru trzcinowego.
  2. Cały czas mieszamy, a gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy łyżeczkę octu winnego lub soku z cytryny.
  3. Znów delikatnie mieszamy, a na koniec dosypujemy 100 g zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (w oryginalnych przepisach na dacquoise najczęściej pojawiały się te pierwsze).
  4. Możemy też dodać 6-8 drobniutko pokrojonych daktyli.
  5. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej na wyrysowanych na nim okręgach o średnicy około 24 centymetrów.
  6. Musimy przygotować 2-3 blaty bezowe.
  7. Najpierw pieczemy je przez 4-5 minut w temperaturze 160 st., później zmniejszamy ją do 120 st. i zostawiamy bezy na 90 minut, aż się zarumienią. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy zawartość do wystudzenia, nawet na kilka godzin.
  8. Gdy mamy gotowe blaty bezowe, możemy przygotować krem. W najbardziej tradycyjnej wersji potrzebujemy opakowania schłodzonego serka mascarpone (250 g) oraz równie chłodnej śmietany 30-procentowej (500 ml).
  9. Te składniki miksujemy z cukrem pudrem (łyżka) oraz drobno posiekanymi orzechami włoskimi (50 g) i daktylami (około 10 sztuk). Możemy też dodać 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub odrobinę świeżego miąższu wanilii.
  10. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania kremu o aksamitnej konsystencji.
  11. Jeśli mamy dwa blaty bezowe, pierwszy smarujemy połową kremu, następnie przykrywamy go drugim blatem, na który wykładamy resztę kremu.
  12. Dacquoise dekorujemy orzechami i daktylami, choć z powodzeniem można też wykorzystać sezonowe owoce: truskawki, maliny, wiśnie czy borówki.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie