Co jeść, a czego nie jeść w czasie przeziębienia i grypy?
W czasie choroby organizm skupia się przede wszystkim na walce z infekcją, więc nie obciążajmy go dodatkowo koniecznością długotrwałego trawienia. Posiłki podczas grypy lub przeziębienia powinny być lekkostrawne.
Pamiętajmy też, że różnorodna i zbilansowana dieta nie tylko pomaga w profilaktyce różnego rodzaju chorób, ale może również wspierać leczenie. Jednocześnie nieodpowiednia dieta może obniżać odporność i wydłużać okres rekonwalescencji. Co warto wprowadzić do swojego menu, a co lepiej z niego wykluczyć w czasie infekcji?
Co jeść w czasie przeziębienia i grypy?
W czasie grypy i przeziębienia bardzo ważne jest to, by spożywać produkty lekkostrawne, które wspierają układ immunologiczny i będą mobilizować organizm do zwalczania infekcji. Właśnie dlatego w naszej diecie powinny znaleźć się:
- tłuste ryby bogate w kwasy omega-3, np. tuńczyk, łosoś,
- produkty bogate w bakterie probiotyczne, np. jogurt, kefir,
- produkty bogate w cynk, np. kasza gryczana, tłusty ser,
- produkty zawierające witaminę C, np. natka pietruszki, pomarańcza.
Czosnek - naturalny antybiotyk. Zobacz, jak go stosować, by był skuteczny
Nie zapominajmy również o leczniczej mocy rosołu. Kurczak posiada cysteinę – aminokwas, który pomaga w rozrzedzaniu wydzieliny zalegającej w płucach. Z kolei ciepła potrawa nawilża drogi oddechowe i wspiera leczenie zapalenia gardła.
Zadbajmy też o uzupełnienie diety w naturalne antybiotyki, takie jak miód, czosnek, cebula, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
W czasie grypy i przeziębienia warto dużo pić, by zapewnić odpowiednie nawilżenie gardła i upłynniać wydzielinę w nosie. Nawodnienie jest bardzo ważne w czasie infekcji. Woda czy też herbaty ziołowe pomagają wypłukać z organizmu szkodliwe substancje.
Dieta w czasie choroby powinna być bogata w warzywa i owoce, by zapewniała dużo witamin i składników mineralnych, które pomogą w walce z infekcją. Warto też regularnie spożywać jajka, które zawierają m.in. witaminę A, E, D, K, witaminy z grupy B, cynk, magnez, żelazo, wapń, selen, potas, a także tłuszcze omega-3 i omega-6.
Czego nie jeść w czasie grypy i przeziębienia?
Niektóre produkty albo potrawy mogą z kolei mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. W czasie choroby najlepiej więc zrezygnować z niektórych składników, np.:
- przetworzona żywność, taka jak fast foody, chipsy, słodycze – zawierają bardzo niewiele witamin i składników mineralnych, więc nie niosą ze sobą żadnej wartości odżywczej, a tylko obciążają żołądek,
- potrawy smażone, z białą mąką, z cukrem – są ciężkostrawne i będą "przeszkadzały" organizmowi w walce z chorobą, gdyż będzie on musiał poświęcić więcej energii na trawienie zamiast na produkcję komórek odpornościowych,
- kofeina – mobilizuje system nerwowy organizmu, sprawiając, że musi on uruchamiać komórki odpornościowe, które nie mogą w tym czasie skupić się na walce z infekcją,
- alkohol – grozi odwodnieniem i wywołaniem reakcji zapalnej, co może prowadzić do zaostrzenia objawów grypy i przeziębienia, jeśli dodatkowo stosujemy leki, alkohol może wchodzić w groźne interakcje z nimi,
- ostre przyprawy – podrażniają drogi oddechowe i podnoszą temperaturę ciała, co dodatkowo nadwyręża organizm.
Odpowiednia dieta zwiększa szanse na szybszy powrót do zdrowia. Jeśli połączymy ją z leczniczą mocą ziół, snem i konsultacją lekarską w trudniejszych przypadkach, z pewnością sprawnie poradzimy sobie z infekcją i zadbamy o swoją odporność, by w przyszłości nasz organizm był mniej podatny na choroby.