Co jeść, a czego nie jeść w czasie przeziębienia i grypy?

W czasie choroby organizm skupia się przede wszystkim na walce z infekcją, więc nie obciążajmy go dodatkowo koniecznością długotrwałego trawienia. Posiłki podczas grypy lub przeziębienia powinny być lekkostrawne.

PrzeziębienieW czasie grypy i przeziębienia bardzo ważne jest to, by spożywać produkty lekkostrawne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pamiętajmy też, że różnorodna i zbilansowana dieta nie tylko pomaga w profilaktyce różnego rodzaju chorób, ale może również wspierać leczenie. Jednocześnie nieodpowiednia dieta może obniżać odporność i wydłużać okres rekonwalescencji. Co warto wprowadzić do swojego menu, a co lepiej z niego wykluczyć w czasie infekcji?

Co jeść w czasie przeziębienia i grypy?

W czasie grypy i przeziębienia bardzo ważne jest to, by spożywać produkty lekkostrawne, które wspierają układ immunologiczny i będą mobilizować organizm do zwalczania infekcji. Właśnie dlatego w naszej diecie powinny znaleźć się:

  • tłuste ryby bogate w kwasy omega-3, np. tuńczyk, łosoś,
  • produkty bogate w bakterie probiotyczne, np. jogurt, kefir,
  • produkty bogate w cynk, np. kasza gryczana, tłusty ser,
  • produkty zawierające witaminę C, np. natka pietruszki, pomarańcza.

Czosnek - naturalny antybiotyk. Zobacz, jak go stosować, by był skuteczny

Nie zapominajmy również o leczniczej mocy rosołu. Kurczak posiada cysteinę – aminokwas, który pomaga w rozrzedzaniu wydzieliny zalegającej w płucach. Z kolei ciepła potrawa nawilża drogi oddechowe i wspiera leczenie zapalenia gardła.

Zadbajmy też o uzupełnienie diety w naturalne antybiotyki, takie jak miód, czosnek, cebula, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

W czasie grypy i przeziębienia warto dużo pić, by zapewnić odpowiednie nawilżenie gardła i upłynniać wydzielinę w nosie. Nawodnienie jest bardzo ważne w czasie infekcji. Woda czy też herbaty ziołowe pomagają wypłukać z organizmu szkodliwe substancje.

Dieta w czasie choroby powinna być bogata w warzywa i owoce, by zapewniała dużo witamin i składników mineralnych, które pomogą w walce z infekcją. Warto też regularnie spożywać jajka, które zawierają m.in. witaminę A, E, D, K, witaminy z grupy B, cynk, magnez, żelazo, wapń, selen, potas, a także tłuszcze omega-3 i omega-6.

Odporność
© Adobe Stock

Czego nie jeść w czasie grypy i przeziębienia?

Niektóre produkty albo potrawy mogą z kolei mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. W czasie choroby najlepiej więc zrezygnować z niektórych składników, np.:

  • przetworzona żywność, taka jak fast foody, chipsy, słodycze – zawierają bardzo niewiele witamin i składników mineralnych, więc nie niosą ze sobą żadnej wartości odżywczej, a tylko obciążają żołądek,
  • potrawy smażone, z białą mąką, z cukrem – są ciężkostrawne i będą "przeszkadzały" organizmowi w walce z chorobą, gdyż będzie on musiał poświęcić więcej energii na trawienie zamiast na produkcję komórek odpornościowych,
  • kofeina – mobilizuje system nerwowy organizmu, sprawiając, że musi on uruchamiać komórki odpornościowe, które nie mogą w tym czasie skupić się na walce z infekcją,
  • alkohol – grozi odwodnieniem i wywołaniem reakcji zapalnej, co może prowadzić do zaostrzenia objawów grypy i przeziębienia, jeśli dodatkowo stosujemy leki, alkohol może wchodzić w groźne interakcje z nimi,
  • ostre przyprawy – podrażniają drogi oddechowe i podnoszą temperaturę ciała, co dodatkowo nadwyręża organizm.

Odpowiednia dieta zwiększa szanse na szybszy powrót do zdrowia. Jeśli połączymy ją z leczniczą mocą ziół, snem i konsultacją lekarską w trudniejszych przypadkach, z pewnością sprawnie poradzimy sobie z infekcją i zadbamy o swoją odporność, by w przyszłości nasz organizm był mniej podatny na choroby.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟