Trwa ładowanie...
d2mxo0g

Ciasto z makiem. Pyszny "poparaniec" w prostym przepisie

Przepis

Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka", poleca przepis na ciasto z makiem i kokosem, czyli tzw. popaprańca. Biszkopt z makiem, kokosem, kakao został przełożony aksamitnym kremem budyniowym. Na wierzchu znalazła się galaretka z jagodami.

3.0
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Ciasto z makiem. Pyszny "poparaniec" w prostym przepisie
Mała cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 7 dużych jajek – osobno żółtka i białka
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia
  • 60 g suchego maku, niemielonego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao bez cukru

Do nasączenia:

  • 190-200 ml mleka
  • 5 łyżek rumu (można zastąpić kawą lub dać ze 2 krople aromatu rumowego)

Krem:

  • 700 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 40g mąki pszennej
  • 250g masła w temperaturze pokojowej

Wierzch:

  • 700 ml gorącej wody
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych (można użyć innej)
  • 300 g mrożonych lub świeżych jagód – jagody należy rozmrozić

Dodatkowo:

  • 200 g konfitury malinowej (można użyć dżemu jagodowego)
  • 200 g konfitury z czarnej porzeczki
Przepis
  • Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak aby papier wystawał troszkę poza blaszkę.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać mak, wymieszać. Do drugiej kokos, wymieszać i do trzeciej przesiać kakao.
  • Ciasto przekładać na przemian do przygotowanej blaszki, robiąc jakby szachownicę. Z każdego ciasta nakładać po sporej łyżce ciasta. Jeśli ciasto nam zostanie to dokładamy je do tego w blaszce.
  • Blaszkę z ciastem możemy troszkę potrząść, aby ciasto trochę się wyrównało i następnie nożem przecinamy ciasto, aby zrobiły się esy – floresy. Przecinamy nożem raz wzdłuż jednego brzegu blaszki i później wzdłuż drugiego.
  • Ciasto wyrównać trochę łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
  • 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Krem: do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować gęsty budyń.
  • Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty.
  • Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
  • Składanie ciasta: ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę.
  • Następnie biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki.
  • Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
  • Obie konfitury wymieszać i połową tak przygotowanej konfitury posmarować biszkopt. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem i posmarować konfiturą. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
  • Wierzch: do gorącej wody wsypać obie galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
  • Do galaretki dodać rozmrożone jagody (razem z sokiem, który puściły podczas rozmrażania), wymieszać.
  • Galaretkę z jagodami wylać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
  • Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki.
Ciasto z makiem. Pyszny "poparaniec" w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2mxo0g

Podziel się opinią

7
6
Share
d2mxo0g
d2mxo0g
d2mxo0g
d2mxo0g
Więcej tematów
d2mxo0g