Ciasto borówkowe z białą czekoladą, jogurtem i cytryną
To proste ciasto jest doskonałym deserem na początek jesieni i pasuje właściwie na każdą okazję. Mięciutkie, aromatyczne, pełne borówek i cytrynowej rześkości. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 100 g dobrej jakości białej czekolady
- 100g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 g borówek amerykańskich plus 100 g do dekoracji ciasta
- skórka z cytryny do dekoracji
Lukier cytrynowy:
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
- Włóż białą czekoladę do miski i postaw na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- W misie miksera ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dodając łyżkę mąki, jeśli mieszanina zacznie się ścinać. Dodaj ekstrakt waniliowy i schłodzoną białą czekoladę.
- Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Połącz z masą i dodaj jogurt. Miksuj, aż będzie gładka.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy, na wierzch posyp borówki. Piecz przez około 50 minut, aż patyczek wyjdzie suchy. Przestudź ciasto w foremce przez 10 minut, a następnie wyjmij i ostudź na kratce.
- Przygotuj lukier. Do miski wlej sok cytrynowy i wsyp tyle cukru pudru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw.
- Polej lukrem, posyp borówkami i skórką z cytryny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze