Trwa ładowanie...
dttz013
27-09-2022 11:28

Ciasto borówkowe z białą czekoladą, jogurtem i cytryną

Przepis

To proste ciasto jest doskonałym deserem na początek jesieni i pasuje właściwie na każdą okazję. Mięciutkie, aromatyczne, pełne borówek i cytrynowej rześkości. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

dttz013
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami, fot: Picasa
Składniki
  • 100 g dobrej jakości białej czekolady
  • 100g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g borówek amerykańskich plus 100 g do dekoracji ciasta
  • skórka z cytryny do dekoracji

Lukier cytrynowy:

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
Przepis
  • Włóż białą czekoladę do miski i postaw na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • W misie miksera ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dodając łyżkę mąki, jeśli mieszanina zacznie się ścinać. Dodaj ekstrakt waniliowy i schłodzoną białą czekoladę.
  • Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Połącz z masą i dodaj jogurt. Miksuj, aż będzie gładka.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy, na wierzch posyp borówki. Piecz przez około 50 minut, aż patyczek wyjdzie suchy. Przestudź ciasto w foremce przez 10 minut, a następnie wyjmij i ostudź na kratce.
  • Przygotuj lukier. Do miski wlej sok cytrynowy i wsyp tyle cukru pudru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw.
  • Polej lukrem, posyp borówkami i skórką z cytryny.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto borówkowe z białą czekoladą, jogurtem i cytryną
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

dttz013

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dttz013
dttz013
dttz013
dttz013
Więcej tematów
dttz013