Trwa ładowanie...
27-02-2016 12:42

Ciastka podwójnie czekoladowe

Gdy przychodzi wielka ochota na coś czekoladowego, warto postawić na szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Te z przepisu Natalii Kudeli, autorki bloga "Małą Cukierenka" są bardzo aromatyczne i mocno czekoladowe. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. Ciastka są smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę.

Ciastka podwójnie czekoladoweŹródło: wwwmalacukierenka.pl
d3bki9w
d3bki9w

Gdy przychodzi wielka ochota na coś czekoladowego, warto postawić na szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Te z przepisu Natalii Kudeli, autorki bloga "Mała Cukierenka", są bardzo aromatyczne i mocno czekoladowe. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. Ciastka są smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę.

Ciastka podwójnie czekoladowe (około 25 sztuk).

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 szklanki mąki pszennej użyłam tortowej
3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/3 szklanki ciemnego cukru Dark Muscovado
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g poszatkowanej mlecznej czekolady

  1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, wymieszać.
  2. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż stanie się kremowe. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty.
  3. Następnie do maślanej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.
  4. Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma.
  5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy).
  6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C) przez około 15 minut.
  7. Ciastka podwójnie czekoladowe podawać przestygnięte. Udanych wypieków:)
d3bki9w

[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d3bki9w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bki9w
Więcej tematów