Ciastka podwójnie czekoladowe

Gdy przychodzi wielka ochota na coś czekoladowego, warto postawić na szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Te z przepisu Natalii Kudeli, autorki bloga "Małą Cukierenka" są bardzo aromatyczne i mocno czekoladowe. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. Ciastka są smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę.

Ciastka podwójnie czekoladowe
Źródło zdjęć: © wwwmalacukierenka.pl
2

Gdy przychodzi wielka ochota na coś czekoladowego, warto postawić na szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Te z przepisu Natalii Kudeli, autorki bloga "Mała Cukierenka", są bardzo aromatyczne i mocno czekoladowe. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. Ciastka są smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę.

Ciastka podwójnie czekoladowe (około 25 sztuk).

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 szklanki mąki pszennej użyłam tortowej
3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/3 szklanki ciemnego cukru Dark Muscovado
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g poszatkowanej mlecznej czekolady

  1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, wymieszać.
  2. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż stanie się kremowe. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty.
  3. Następnie do maślanej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.
  4. Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma.
  5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy).
  6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C) przez około 15 minut.
  7. Ciastka podwójnie czekoladowe podawać przestygnięte. Udanych wypieków:)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne