Chrzan. Nieodzowny składnik zimowego menu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie z korzenia

Obraz
© 123RF

Polska kuchnia nie może obyć się bez chrzanu. Uprawiamy go w gospodarstwach i przydomowych ogródkach, ale też wykorzystujemy ten rosnący dziki. Co ważne - wykorzystujemy w całości. Po liście chrzanu sięgamy podczas kiszenia ogórków i innych warzyw, dla korzenia znajdujemy w kuchni znacznie więcej zastosowań.

I bardzo dobrze, bo chrzan jest bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witaminy C, a także substancji, które wzmacniają naszą odporność, pomagają zwalczać infekcje i odkażają organizm. Dlatego szczególnie zimą powinniśmy jeść chrzan jak najczęściej. A żeby się nam nie znudził, proponujemy serwować go w różnych postaciach. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z chrzanem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tarty chrzan

Obraz
© 123RF

Idealnym dodatkiem do dań mięsnych, kanapek z wędliną, smażonej lub gotowanej kiełbasy, a nawet do sałatek z wędzoną rybą jest właśnie tarty korzeń chrzanu. Najbardziej aromatyczny i ostry jest ten przygotowany samodzielnie. Korzeń chrzanu obieramy ostrym nożem i ścieramy ręcznie na tarce o małych oczkach. Po starciu musimy natychmiast zakwasić go sokiem z cytryny. Dzięki temu nie straci swojego białego koloru. Doprawiamy solą, szczyptą pieprzu i dodajemy kilka łyżek śmietany. Wszystko mieszamy, chrzan przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli do takiego chrzanu dodamy ugotowane i starte buraczki, uzyskamy ćwikłę, łagodniejszy i słodszy dodatek do mięs.

/ 6Zupa chrzanowa

Obraz
© 123RF

Zupa z chrzanu była dawniej bardzo popularna. Jest rozgrzewająca, smaczna i działa leczniczo. Warto więc wrócić do jej przygotowywania. Potrzebujemy: trzy łyżki tartego chrzanu, cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, selera i pora, kawałek wędzonego boczku, kilka ziemniaków, dwa gotowane na twardo jajka, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle w dużym rondlu. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pozostałe warzywa, smażymy kilka minut i wlewamy wodę. Gdy zawrze, wkładamy boczek i przyprawy, gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy boczek, kroimy go w kostkę i dodajemy do zupy. Teraz czas na chrzan: dokładnie mieszamy go z zupą. Na koniec wkładamy pokrojone na ćwiartki ugotowane na twardo jajka i podajemy.

/ 6Bułki chrzanowe

Obraz
© Shutterstock.com

Dodatek chrzanu sprawia, że pieczywo zyskuje niezwykły aromat. Najlepsze są chrzanowe bułeczki, lekko ostre, o wspaniałym, pobudzającym zapachu.
Składniki: dwie szklanki mąki, opakowanie suszonych drożdży, łyżka cukru, łyżka chrzanu, szczypta soli, kilka łyżek oliwy z oliwek. Do dużej miski wlewamy szklankę letniej wody i dodajemy drożdże oraz cukier. Gdy drożdże zaczną pracować, wrzucamy mąkę i sól, wlewamy oliwę, dodajemy chrzan i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto. Ostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, formujemy małe, okrągłe bułeczki, układamy je na wysypaną mąką blaszce do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny i pieczemy w temp. 200 stopni C przez około 15 minut, aż wierzch się zrumieni.

/ 6Puree ziemniaczane z chrzanem

Obraz
© 123RF

Nawet ci, którzy nie przepadają za tradycyjnym puree z ziemniaków przekonają się do niego, jeśli dodamy chrzan. Przygotowanie tego dodatku do obiadu jest dziecinnie proste. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy, odparowujemy nadmiar wody, dodajemy kilka łyżeczek chrzanu, sporo kwaśnej śmietany i masła. Wszystko dokładnie ucieramy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem i od razu podajemy.

/ 6Sos chrzanowy

Obraz
© 123RF

Sztuka mięsa, czyli gotowana przerośnięta wołowina to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Niezbędnym dodatkiem do tej potrawy jest sos chrzanowy, delikatny, a jednak wyrazisty. Na jego przygotowanie potrzebne nam będą: kilka łyżek tartego chrzanu, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka bulionu z warzyw, śmietana 30 proc., sól i biały pieprz. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Gdy zasmażka się zrumieni, dodajemy bulion i bardzo mocno mieszamy widelcem, by pozbyć się grudek. Dodajemy chrzan i śmietanę, gotujemy kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem