Chrzan. Nieodzowny składnik zimowego menu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie z korzenia

Obraz
© 123RF

Polska kuchnia nie może obyć się bez chrzanu. Uprawiamy go w gospodarstwach i przydomowych ogródkach, ale też wykorzystujemy ten rosnący dziki. Co ważne - wykorzystujemy w całości. Po liście chrzanu sięgamy podczas kiszenia ogórków i innych warzyw, dla korzenia znajdujemy w kuchni znacznie więcej zastosowań.

I bardzo dobrze, bo chrzan jest bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witaminy C, a także substancji, które wzmacniają naszą odporność, pomagają zwalczać infekcje i odkażają organizm. Dlatego szczególnie zimą powinniśmy jeść chrzan jak najczęściej. A żeby się nam nie znudził, proponujemy serwować go w różnych postaciach. Oto kilka naszych propozycji na potrawy z chrzanem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tarty chrzan

Obraz
© 123RF

Idealnym dodatkiem do dań mięsnych, kanapek z wędliną, smażonej lub gotowanej kiełbasy, a nawet do sałatek z wędzoną rybą jest właśnie tarty korzeń chrzanu. Najbardziej aromatyczny i ostry jest ten przygotowany samodzielnie. Korzeń chrzanu obieramy ostrym nożem i ścieramy ręcznie na tarce o małych oczkach. Po starciu musimy natychmiast zakwasić go sokiem z cytryny. Dzięki temu nie straci swojego białego koloru. Doprawiamy solą, szczyptą pieprzu i dodajemy kilka łyżek śmietany. Wszystko mieszamy, chrzan przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli do takiego chrzanu dodamy ugotowane i starte buraczki, uzyskamy ćwikłę, łagodniejszy i słodszy dodatek do mięs.

/ 6Zupa chrzanowa

Obraz
© 123RF

Zupa z chrzanu była dawniej bardzo popularna. Jest rozgrzewająca, smaczna i działa leczniczo. Warto więc wrócić do jej przygotowywania. Potrzebujemy: trzy łyżki tartego chrzanu, cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, selera i pora, kawałek wędzonego boczku, kilka ziemniaków, dwa gotowane na twardo jajka, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle w dużym rondlu. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pozostałe warzywa, smażymy kilka minut i wlewamy wodę. Gdy zawrze, wkładamy boczek i przyprawy, gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy boczek, kroimy go w kostkę i dodajemy do zupy. Teraz czas na chrzan: dokładnie mieszamy go z zupą. Na koniec wkładamy pokrojone na ćwiartki ugotowane na twardo jajka i podajemy.

/ 6Bułki chrzanowe

Obraz
© Shutterstock.com

Dodatek chrzanu sprawia, że pieczywo zyskuje niezwykły aromat. Najlepsze są chrzanowe bułeczki, lekko ostre, o wspaniałym, pobudzającym zapachu.
Składniki: dwie szklanki mąki, opakowanie suszonych drożdży, łyżka cukru, łyżka chrzanu, szczypta soli, kilka łyżek oliwy z oliwek. Do dużej miski wlewamy szklankę letniej wody i dodajemy drożdże oraz cukier. Gdy drożdże zaczną pracować, wrzucamy mąkę i sól, wlewamy oliwę, dodajemy chrzan i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto. Ostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, formujemy małe, okrągłe bułeczki, układamy je na wysypaną mąką blaszce do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny i pieczemy w temp. 200 stopni C przez około 15 minut, aż wierzch się zrumieni.

/ 6Puree ziemniaczane z chrzanem

Obraz
© 123RF

Nawet ci, którzy nie przepadają za tradycyjnym puree z ziemniaków przekonają się do niego, jeśli dodamy chrzan. Przygotowanie tego dodatku do obiadu jest dziecinnie proste. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy, odparowujemy nadmiar wody, dodajemy kilka łyżeczek chrzanu, sporo kwaśnej śmietany i masła. Wszystko dokładnie ucieramy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem i od razu podajemy.

/ 6Sos chrzanowy

Obraz
© 123RF

Sztuka mięsa, czyli gotowana przerośnięta wołowina to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Niezbędnym dodatkiem do tej potrawy jest sos chrzanowy, delikatny, a jednak wyrazisty. Na jego przygotowanie potrzebne nam będą: kilka łyżek tartego chrzanu, łyżka masła, łyżka mąki, szklanka bulionu z warzyw, śmietana 30 proc., sól i biały pieprz. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Gdy zasmażka się zrumieni, dodajemy bulion i bardzo mocno mieszamy widelcem, by pozbyć się grudek. Dodajemy chrzan i śmietanę, gotujemy kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika