Chleb tostowy – wartości odżywcze, właściwości
Chleb tostowy cieszy się dużą popularnością. Atutem jest tu niewątpliwie odporność na wysychanie i twardnienie. Idealnie nadaje się na grzanki, tosty i kanapki na ciepło. Niektórzy zadają sobie pytanie: czym właściwie chleb tostowy różni się od tradycyjnego chleba i czy jest zdrowy?
Chleb tostowy – właściwości
Porównanie składników chleba tostowego i chleba razowego pokazuje, że chleb tostowy posiada ich więcej, a jak wiemy, im mniej składników, tym bardziej naturalny produkt. Chleb tostowy charakteryzuje się dodatkami, które ulepszają smak i przedłużają okres trwałości. Warto dodać, że nie zawiera on jednak szkodliwych substancji. Dietetycy podkreślają jednak, że zdrowszym produktem niż chleb tostowy jest chleb w tradycyjnej formie.
Jak dodają eksperci, chleb tostowy to puste kalorie, co za tym idzie po zjedzeniu go szybciej pojawia się głód i chęć podjadania. Jest on bowiem produktem wysokokalorycznym. Najlepszym rozwiązaniem dla naszego organizmu jest chleb pełnoziarnisty bogaty w składniki mineralne.
W wyniku procesów technologicznych* pieczywo tostowe* zostało pozbawione wielu wartości odżywczych. Mianowicie, ziarno wykorzystane do pieczenia chleba tostowego jest początkowo pełne, ze stosunkowo dużą ilością witamin i składników mineralnych, jednak przy uzyskiwaniu mąki pszennej wyżej wspomniane wartości są tracone. Dietetycy wielokrotnie podkreślają przewagę pieczywa razowego nad pszennym i tostowym.
Warto w tym miejscu dodać kilka słów o miękiszu chleba tostowego. Jest on nadzwyczajnie miękki i elastyczny. A po wyjęciu z tostera kusząco chrupiący.
Chleb tostowy – smaczny (ale czy zdrowy?) posiłek dnia
Na rynku można spotkać różne kształty i** typy chleba tostowego. Choć przeważają te o kształcie prostokąta, to znajdziemy też trójkątne czy w kształcie gwiazdy. **Kromki tostowe charakteryzują się jednakową cienką skórką na wszystkich bokach. Chleb tostowy wypiekany jest o masie: 250 g, 450 g, 500 g, 600 g, 750 g, 800 g a nawet więcej. Jak łatwo zauważyć, pakowany jest w specjalne folie, które pozwalają zachować trwałość mikrobiologiczną przez nawet 14 dni! Dzięki temu konsumenci nie muszą codziennie kupować świeżego pieczywa tostowego.
Chleb tostowy powstaje w piekarniach, które stosują ukwaszone ciasto, w pomieszczeniach o wysokiej czystości, gdzie należy przebywać wyłącznie w specjalnym ochronnym ubraniu. Niegdyś do produkcji chleba tostowego wykorzystywano duże ilości drożdży, ale negatywie wpływały one na jego smak. Dzisiaj dostępne są drożdże tolerujące wysokie poziomy dodawania kwasu propionowego i jego soli.
Tost powstaje z mąki pszennej, drożdży, tłuszczu, cukru i soli. Drożdże pełnią funkcję zakwasu – dzięki nim chleb tostowy szybciej urośnie. Utwardzony tłuszcz roślinny dodaje miękkości i sprawia, że chleb się nie kruszy. W składnikach tostu można też odnaleźć mąkę sojową, która ma silne właściwości spulchniające i wiążące. Czytając etykiety dowolnych chlebów tostowych zauważymy szeroki zakres substancji konserwujących oraz wzmacniających smak i zapach chleba tostowego.
Chleb tostowy – wartość odżywcza w 100 g
247 kcal (jedna kromka może mieć nawet do 90 kcal);
8,0 g białka;
47,6 g węglowodanów;
1,6 g tłuszczu;
0,54 g sodu;
1,1 g cukru;
5 g błonnika.
Zdaniem dietetyków chleb tostowy jest pułapką dietetyczną. Biorąc pod uwagę jego składniki oraz wartości odżywcze należy zastanowić się nad regularnym spożywaniem chleba tostowego. Zdecydowanie godne polecenia jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego ziarna.