Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią

Cebula faszerowana mięsem oraz rozpływający się ser i doskonale dobrane przyprawy. Zapraszam po przepis. Prosty, ale niezwykle efektowny pomysł na pyszne danie obiadowe. Tak przygotowane cebule są soczyste, lekkie, a zarazem sycące.

Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazyliąCebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 średnie cebule
  • 150 g chudego mięsa wieprzowego
  • 80 g sera mozzarella
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 80 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Weź dwa garnki. W jednym zagotuj 0,5 litra wody i rozpuść we wrzątku kostkę bulionową. W drugim doprowadź do wrzenia litr wody.
  • Odetnij z cebuli końcówki i obierz ją ze skórki.
  • Pokrój wieprzowinę w kostkę o boku 1 cm. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  • Zblanszuj cebulę i dodaj ją do garnka z gotującą i posoloną wodą. Zetrzyj parmezan na tarce o najmniejszych oczkach.
  • Odcedź cebule i zahartuj je pod zimną wodą.
  • Odetnij kapelusz od strony szczypiorku. Za pomocą widelca wyciągnij wewnętrzne warstwy, zostawiając cebulowej wydmuszce ścianki grubości ok. 0,5 cm.
  • Natłuść oliwą foremkę do pieczenia i połóż w niej wydrążone cebule .
  • Posiekaj wyjęty miąższ i podsmaż go na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
  • Dodaj mięso do cebuli i wymieszaj.
  • Zalej wszystko bulionem, tak żeby całość została przykryta. Zamieszaj i gotuj następne 4 minuty.
  • Posiekaj drobno pietruszkę i bazylię.
  • Odcedź z bulionu cebulę i mięso i zmiel w maszynce do mięsa.
  • Wymieszaj farsz ze zmieloną w ten sam sposób mozzarellą i 3 łyżkami parmezanu.
  • Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz.
  • Faszeruj cebule mięsnym nadzieniem "z górką". Posyp z wierzchu resztą parmezanu.
  • Wstaw foremkę z cebulami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (jeśli twój piekarnik nie posiada opcji termoobiegu). Piecz cebule 30 min.
  • Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.
Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania