Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią
Cebula faszerowana mięsem oraz rozpływający się ser i doskonale dobrane przyprawy. Zapraszam po przepis. Prosty, ale niezwykle efektowny pomysł na pyszne danie obiadowe. Tak przygotowane cebule są soczyste, lekkie, a zarazem sycące.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 średnie cebule
- 150 g chudego mięsa wieprzowego
- 80 g sera mozzarella
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka bazylii
- 80 g tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Weź dwa garnki. W jednym zagotuj 0,5 litra wody i rozpuść we wrzątku kostkę bulionową. W drugim doprowadź do wrzenia litr wody.
- Odetnij z cebuli końcówki i obierz ją ze skórki.
- Pokrój wieprzowinę w kostkę o boku 1 cm. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
- Zblanszuj cebulę i dodaj ją do garnka z gotującą i posoloną wodą. Zetrzyj parmezan na tarce o najmniejszych oczkach.
- Odcedź cebule i zahartuj je pod zimną wodą.
- Odetnij kapelusz od strony szczypiorku. Za pomocą widelca wyciągnij wewnętrzne warstwy, zostawiając cebulowej wydmuszce ścianki grubości ok. 0,5 cm.
- Natłuść oliwą foremkę do pieczenia i połóż w niej wydrążone cebule .
- Posiekaj wyjęty miąższ i podsmaż go na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
- Dodaj mięso do cebuli i wymieszaj.
- Zalej wszystko bulionem, tak żeby całość została przykryta. Zamieszaj i gotuj następne 4 minuty.
- Posiekaj drobno pietruszkę i bazylię.
- Odcedź z bulionu cebulę i mięso i zmiel w maszynce do mięsa.
- Wymieszaj farsz ze zmieloną w ten sam sposób mozzarellą i 3 łyżkami parmezanu.
- Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz.
- Faszeruj cebule mięsnym nadzieniem "z górką". Posyp z wierzchu resztą parmezanu.
- Wstaw foremkę z cebulami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (jeśli twój piekarnik nie posiada opcji termoobiegu). Piecz cebule 30 min.
- Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze