Trwa ładowanie...
d1u2dr4
19-01-2022 11:17

Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią

Przepis

Cebula faszerowana mięsem oraz rozpływający się ser i doskonale dobrane przyprawy. Zapraszam po przepis. Prosty, ale niezwykle efektowny pomysł na pyszne danie obiadowe. Tak przygotowane cebule są soczyste, lekkie, a zarazem sycące.

d1u2dr4
5.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©gkrphoto - stock.adobe.com
Składniki
  • 4 średnie cebule
  • 150 g chudego mięsa wieprzowego
  • 80 g sera mozzarella
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 80 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Przepis
  • Weź dwa garnki. W jednym zagotuj 0,5 litra wody i rozpuść we wrzątku kostkę bulionową. W drugim doprowadź do wrzenia litr wody.
  • Odetnij z cebuli końcówki i obierz ją ze skórki.
  • Pokrój wieprzowinę w kostkę o boku 1 cm. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  • Zblanszuj cebulę i dodaj ją do garnka z gotującą i posoloną wodą. Zetrzyj parmezan na tarce o najmniejszych oczkach.
  • Odcedź cebule i zahartuj je pod zimną wodą.
  • Odetnij kapelusz od strony szczypiorku. Za pomocą widelca wyciągnij wewnętrzne warstwy, zostawiając cebulowej wydmuszce ścianki grubości ok. 0,5 cm.
  • Natłuść oliwą foremkę do pieczenia i połóż w niej wydrążone cebule .
  • Posiekaj wyjęty miąższ i podsmaż go na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
  • Dodaj mięso do cebuli i wymieszaj.
  • Zalej wszystko bulionem, tak żeby całość została przykryta. Zamieszaj i gotuj następne 4 minuty.
  • Posiekaj drobno pietruszkę i bazylię.
  • Odcedź z bulionu cebulę i mięso i zmiel w maszynce do mięsa.
  • Wymieszaj farsz ze zmieloną w ten sam sposób mozzarellą i 3 łyżkami parmezanu.
  • Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz.
  • Faszeruj cebule mięsnym nadzieniem "z górką". Posyp z wierzchu resztą parmezanu.
  • Wstaw foremkę z cebulami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (jeśli twój piekarnik nie posiada opcji termoobiegu). Piecz cebule 30 min.
  • Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
d1u2dr4
d1u2dr4
d1u2dr4
Więcej tematów
d1u2dr4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj