Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią

Cebula faszerowana mięsem oraz rozpływający się ser i doskonale dobrane przyprawy. Zapraszam po przepis. Prosty, ale niezwykle efektowny pomysł na pyszne danie obiadowe. Tak przygotowane cebule są soczyste, lekkie, a zarazem sycące.

Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazyliąCebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 średnie cebule
  • 150 g chudego mięsa wieprzowego
  • 80 g sera mozzarella
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 80 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Weź dwa garnki. W jednym zagotuj 0,5 litra wody i rozpuść we wrzątku kostkę bulionową. W drugim doprowadź do wrzenia litr wody.
  • Odetnij z cebuli końcówki i obierz ją ze skórki.
  • Pokrój wieprzowinę w kostkę o boku 1 cm. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  • Zblanszuj cebulę i dodaj ją do garnka z gotującą i posoloną wodą. Zetrzyj parmezan na tarce o najmniejszych oczkach.
  • Odcedź cebule i zahartuj je pod zimną wodą.
  • Odetnij kapelusz od strony szczypiorku. Za pomocą widelca wyciągnij wewnętrzne warstwy, zostawiając cebulowej wydmuszce ścianki grubości ok. 0,5 cm.
  • Natłuść oliwą foremkę do pieczenia i połóż w niej wydrążone cebule .
  • Posiekaj wyjęty miąższ i podsmaż go na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
  • Dodaj mięso do cebuli i wymieszaj.
  • Zalej wszystko bulionem, tak żeby całość została przykryta. Zamieszaj i gotuj następne 4 minuty.
  • Posiekaj drobno pietruszkę i bazylię.
  • Odcedź z bulionu cebulę i mięso i zmiel w maszynce do mięsa.
  • Wymieszaj farsz ze zmieloną w ten sam sposób mozzarellą i 3 łyżkami parmezanu.
  • Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz.
  • Faszeruj cebule mięsnym nadzieniem "z górką". Posyp z wierzchu resztą parmezanu.
  • Wstaw foremkę z cebulami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (jeśli twój piekarnik nie posiada opcji termoobiegu). Piecz cebule 30 min.
  • Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia