Trwa ładowanie...
d3y00xh
04-11-2014 12:25

Caprese z pieczonych buraków - Roasted Beet Salad alla Caprese

Przepis
5.0
(9 głosów)
Oceń:
d3y00xh
Składniki
  • Caprese z pieczonych buraków
  • Składniki:
  • 2-3 mniejsze buraczki
  • 1 opakowanie sera mozzarella (duża kulka)
  • 2-3 gałązki bazylii
  • 3-4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka orzeszków pistacjowych
  • sos miodowo-czosnkowy: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka miodu, mały posiekany ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku/ wymieszaj wszystkie składniki
Przepis

Kiedy mija słoneczny sezon pomidory już nie pachną skąpanym w słońcu latem. Kto jednak powiedział, że caprese musi być tylko z pomidorami. Jednym z naszych kultowych, narodowych warzyw jest burak, którego można wykorzystać na wiele sposobów. Do tego jest bardzo zdrowy i zawiera mało kalorii.
Właśnie z niego zrobiłam sałatkę caprese. Zachęcam do tego przepisu bo jest pełen witamin dobrych składników. Wygląda również bajecznie, a kiedy doda się odrobinę jogurtu, to tak jakby spadł puszysty śnieg. Wiem, że jeszcze go nikt nie chce jednak na talerzy wygląda to bajecznie i smakowo świetnie się komponuje.

Jak zrobić sałatkę?

- umyj buraki i włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj
- naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę/powinny być miękkie/
- kiedy buraki przestygną obierz je i pokrój na dość cienkie plasterki
- pokrój na plastry mozzarellę
- układaj na półmisku/talerzu na przemian plastry buraków i mozzarelli
- na plastrach buraków lub z boku połóż odrobinę jogurtu greckiego, posyp orzeszkami pistacjowymi
- udekoruj bazylią i polej sosem miodowo czosnkowym

Moja rada:

- kiedy obiera lub kroję buraki zawsze to robię w rękawiczkach
- jeśli buraki upieczesz dzień wcześniej, to warto je obrać, pokroić w plastry i wymieszać z marynatą/ocet balsamiczny i trochę miodu/
- tak przygotowane włożyć do lodówki z na półmisku ułożyć przed samym podaniem
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/11/caprese-z-pieczonych-burakow-roasted.html

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y00xh
d3y00xh
d3y00xh
Więcej tematów
d3y00xh

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj