Caprese z pieczonych buraków - Roasted Beet Salad alla Caprese

Obraz

Składniki

  • Caprese z pieczonych buraków
  • Składniki:
  • 2-3 mniejsze buraczki
  • 1 opakowanie sera mozzarella (duża kulka)
  • 2-3 gałązki bazylii
  • 3-4 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka orzeszków pistacjowych
  • sos miodowo-czosnkowy: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka miodu, mały posiekany ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku/ wymieszaj wszystkie składniki

Przepis

Kiedy mija słoneczny sezon pomidory już nie pachną skąpanym w słońcu latem. Kto jednak powiedział, że caprese musi być tylko z pomidorami. Jednym z naszych kultowych, narodowych warzyw jest burak, którego można wykorzystać na wiele sposobów. Do tego jest bardzo zdrowy i zawiera mało kalorii.
Właśnie z niego zrobiłam sałatkę caprese. Zachęcam do tego przepisu bo jest pełen witamin dobrych składników. Wygląda również bajecznie, a kiedy doda się odrobinę jogurtu, to tak jakby spadł puszysty śnieg. Wiem, że jeszcze go nikt nie chce jednak na talerzy wygląda to bajecznie i smakowo świetnie się komponuje.

Przepis

Jak zrobić sałatkę?

Przepis

- umyj buraki i włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj
- naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę/powinny być miękkie/
- kiedy buraki przestygną obierz je i pokrój na dość cienkie plasterki
- pokrój na plastry mozzarellę
- układaj na półmisku/talerzu na przemian plastry buraków i mozzarelli
- na plastrach buraków lub z boku połóż odrobinę jogurtu greckiego, posyp orzeszkami pistacjowymi
- udekoruj bazylią i polej sosem miodowo czosnkowym

Przepis

Moja rada:

Przepis

- kiedy obiera lub kroję buraki zawsze to robię w rękawiczkach
- jeśli buraki upieczesz dzień wcześniej, to warto je obrać, pokroić w plastry i wymieszać z marynatą/ocet balsamiczny i trochę miodu/
- tak przygotowane włożyć do lodówki z na półmisku ułożyć przed samym podaniem
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/11/caprese-z-pieczonych-burakow-roasted.html

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia