Błędy w czasie grillowania. Wiele osób popełnia je nieświadomie

Już umawiamy się na grillowanie ze znajomymi podczas majówki. Kiełbaska, karkówka i koniecznie warzywa... menu jest bardzo ważne, ale warto też przypomnieć sobie najważniejsze zasady przygotowywanie potraw na ruszcie. Dzięki temu nasze zdrowie nie ucierpi.

Lepiej przestrzegać zasad zdrowego grillowaniaLepiej przestrzegać zasad zdrowego grillowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexander Raths
Dorota Gepert

Podczas majówki oficjalnie rusza sezon na grillowanie na świeżym powietrzu. W ten sposób będziemy przygotowywać mięso, warzywa i sery aż do jesieni. Niby ten okres wcale nie jest długi, ale na pewno na potrawy z rusztu skusimy się, chociaż kilka razy. Są bardzo smaczne, do tego jemy je w gronie przyjaciół czy rodziny. Jest tylko jedno "ale". Trzeba zadbać o odpowiednie przygotowanie, by nam nie szkodziły. Nie chodzi tylko o bóle brzucha i niestrawność, bo konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Unikaj tych błędów podczas grillowania

  1. Grillowanie mięsa bezpośrednio na ruszcie to częste niedopatrzenie, zwłaszcza gdy używamy grilla tradycyjnego. Tłuszcz kapiący na rozżarzone węgle tworzy szkodliwe związki o działaniu rakotwórczym. Lepszym rozwiązaniem jest użycie tacek do grilla, choć aluminium może przenikać do żywności, co także nie jest korzystne dla zdrowia. Najlepiej jest stosować stalowe lub teflonowe tacki wielokrotnego użytku.
  2. Ruszt, na którym kładziemy wędliny, mięso czy warzywa musi być idealnie czysty. Trzeba go odświeżać przed każdym użyciem. Resztki jedzenia i stary tłuszcz mogą nie tylko psuć smak, ale także prowadzić do problemów żołądkowych.
  3. Należy zawsze pamiętać o odpowiednim przechowywaniu mięsa. Ma to szczególne znaczenie, gdy nie grillujemy we własnym ogródku tylko w parku czy łonie natury. Wtedy mięso może przebywać poza lodówką znacznie dłużej, a staje się wtedy łatwym celem drobnoustrojów. Jeśli nie może być w lodówce, torba termiczna lub przenośna lodówka są konieczne, aby uniknąć zagrożeń zdrowotnych.
  4. Grillowanie nad otwartym ogniem, dmuchanie w żar czy używanie chemicznych podpałek to błędy, które mogą prowadzić do przypalenia mięsa i osadzania się na nim rakotwórczych cząsteczek. Lepiej tego unikać i zawsze przygotowywać potrawy na rozżarzonych węglach.
  5. Do grillowane warto wybierać chude mięso, na przykład drób. Dobrze je także kroić na mniejsze kawałki, co skraca czas pieczenia. Taki posiłek dobrze jest także uzupełnić o warzywa, które są bogate w antyoksydanty. Pomogą one zneutralizować szkodliwe substancje.
  6. Podczas grillowania nie polewaj mięsa, na przykład piwem. Spływa wtedy z niego marynata i przyprawy. Do tego kawałki kurczaka czy karkówki wychładzają się i wymagają dłuższego grillowania. Wznieca się też wtedy dym, który osadza się na potrawach. Nie daje to żadnych walorów smakowych.
  7. Mięso nie powinno być ani zbyt wysmażone, ani niedopieczone, bo wtedy nie służy zdrowiu. Często przekręcaj je, a wtedy upiecze się równomiernie. Przypalone jedzenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji