Błędy w czasie grillowania. Wiele osób popełnia je nieświadomie

Już umawiamy się na grillowanie ze znajomymi podczas majówki. Kiełbaska, karkówka i koniecznie warzywa... menu jest bardzo ważne, ale warto też przypomnieć sobie najważniejsze zasady przygotowywanie potraw na ruszcie. Dzięki temu nasze zdrowie nie ucierpi.

Lepiej przestrzegać zasad zdrowego grillowaniaLepiej przestrzegać zasad zdrowego grillowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexander Raths
Dorota Gepert

Podczas majówki oficjalnie rusza sezon na grillowanie na świeżym powietrzu. W ten sposób będziemy przygotowywać mięso, warzywa i sery aż do jesieni. Niby ten okres wcale nie jest długi, ale na pewno na potrawy z rusztu skusimy się, chociaż kilka razy. Są bardzo smaczne, do tego jemy je w gronie przyjaciół czy rodziny. Jest tylko jedno "ale". Trzeba zadbać o odpowiednie przygotowanie, by nam nie szkodziły. Nie chodzi tylko o bóle brzucha i niestrawność, bo konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Unikaj tych błędów podczas grillowania

  1. Grillowanie mięsa bezpośrednio na ruszcie to częste niedopatrzenie, zwłaszcza gdy używamy grilla tradycyjnego. Tłuszcz kapiący na rozżarzone węgle tworzy szkodliwe związki o działaniu rakotwórczym. Lepszym rozwiązaniem jest użycie tacek do grilla, choć aluminium może przenikać do żywności, co także nie jest korzystne dla zdrowia. Najlepiej jest stosować stalowe lub teflonowe tacki wielokrotnego użytku.
  2. Ruszt, na którym kładziemy wędliny, mięso czy warzywa musi być idealnie czysty. Trzeba go odświeżać przed każdym użyciem. Resztki jedzenia i stary tłuszcz mogą nie tylko psuć smak, ale także prowadzić do problemów żołądkowych.
  3. Należy zawsze pamiętać o odpowiednim przechowywaniu mięsa. Ma to szczególne znaczenie, gdy nie grillujemy we własnym ogródku tylko w parku czy łonie natury. Wtedy mięso może przebywać poza lodówką znacznie dłużej, a staje się wtedy łatwym celem drobnoustrojów. Jeśli nie może być w lodówce, torba termiczna lub przenośna lodówka są konieczne, aby uniknąć zagrożeń zdrowotnych.
  4. Grillowanie nad otwartym ogniem, dmuchanie w żar czy używanie chemicznych podpałek to błędy, które mogą prowadzić do przypalenia mięsa i osadzania się na nim rakotwórczych cząsteczek. Lepiej tego unikać i zawsze przygotowywać potrawy na rozżarzonych węglach.
  5. Do grillowane warto wybierać chude mięso, na przykład drób. Dobrze je także kroić na mniejsze kawałki, co skraca czas pieczenia. Taki posiłek dobrze jest także uzupełnić o warzywa, które są bogate w antyoksydanty. Pomogą one zneutralizować szkodliwe substancje.
  6. Podczas grillowania nie polewaj mięsa, na przykład piwem. Spływa wtedy z niego marynata i przyprawy. Do tego kawałki kurczaka czy karkówki wychładzają się i wymagają dłuższego grillowania. Wznieca się też wtedy dym, który osadza się na potrawach. Nie daje to żadnych walorów smakowych.
  7. Mięso nie powinno być ani zbyt wysmażone, ani niedopieczone, bo wtedy nie służy zdrowiu. Często przekręcaj je, a wtedy upiecze się równomiernie. Przypalone jedzenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje