Błędy w czasie grillowania. Wiele osób popełnia je nieświadomie

Już umawiamy się na grillowanie ze znajomymi podczas majówki. Kiełbaska, karkówka i koniecznie warzywa... menu jest bardzo ważne, ale warto też przypomnieć sobie najważniejsze zasady przygotowywanie potraw na ruszcie. Dzięki temu nasze zdrowie nie ucierpi.

Lepiej przestrzegać zasad zdrowego grillowaniaLepiej przestrzegać zasad zdrowego grillowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexander Raths
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Podczas majówki oficjalnie rusza sezon na grillowanie na świeżym powietrzu. W ten sposób będziemy przygotowywać mięso, warzywa i sery aż do jesieni. Niby ten okres wcale nie jest długi, ale na pewno na potrawy z rusztu skusimy się, chociaż kilka razy. Są bardzo smaczne, do tego jemy je w gronie przyjaciół czy rodziny. Jest tylko jedno "ale". Trzeba zadbać o odpowiednie przygotowanie, by nam nie szkodziły. Nie chodzi tylko o bóle brzucha i niestrawność, bo konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Unikaj tych błędów podczas grillowania

  1. Grillowanie mięsa bezpośrednio na ruszcie to częste niedopatrzenie, zwłaszcza gdy używamy grilla tradycyjnego. Tłuszcz kapiący na rozżarzone węgle tworzy szkodliwe związki o działaniu rakotwórczym. Lepszym rozwiązaniem jest użycie tacek do grilla, choć aluminium może przenikać do żywności, co także nie jest korzystne dla zdrowia. Najlepiej jest stosować stalowe lub teflonowe tacki wielokrotnego użytku.
  2. Ruszt, na którym kładziemy wędliny, mięso czy warzywa musi być idealnie czysty. Trzeba go odświeżać przed każdym użyciem. Resztki jedzenia i stary tłuszcz mogą nie tylko psuć smak, ale także prowadzić do problemów żołądkowych.
  3. Należy zawsze pamiętać o odpowiednim przechowywaniu mięsa. Ma to szczególne znaczenie, gdy nie grillujemy we własnym ogródku tylko w parku czy łonie natury. Wtedy mięso może przebywać poza lodówką znacznie dłużej, a staje się wtedy łatwym celem drobnoustrojów. Jeśli nie może być w lodówce, torba termiczna lub przenośna lodówka są konieczne, aby uniknąć zagrożeń zdrowotnych.
  4. Grillowanie nad otwartym ogniem, dmuchanie w żar czy używanie chemicznych podpałek to błędy, które mogą prowadzić do przypalenia mięsa i osadzania się na nim rakotwórczych cząsteczek. Lepiej tego unikać i zawsze przygotowywać potrawy na rozżarzonych węglach.
  5. Do grillowane warto wybierać chude mięso, na przykład drób. Dobrze je także kroić na mniejsze kawałki, co skraca czas pieczenia. Taki posiłek dobrze jest także uzupełnić o warzywa, które są bogate w antyoksydanty. Pomogą one zneutralizować szkodliwe substancje.
  6. Podczas grillowania nie polewaj mięsa, na przykład piwem. Spływa wtedy z niego marynata i przyprawy. Do tego kawałki kurczaka czy karkówki wychładzają się i wymagają dłuższego grillowania. Wznieca się też wtedy dym, który osadza się na potrawach. Nie daje to żadnych walorów smakowych.
  7. Mięso nie powinno być ani zbyt wysmażone, ani niedopieczone, bo wtedy nie służy zdrowiu. Często przekręcaj je, a wtedy upiecze się równomiernie. Przypalone jedzenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka.

Wybrane dla Ciebie

Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany