Trwa ładowanie...

Błędy w czasie grillowania. Wiele osób popełnia je nieświadomie

Już umawiamy się na grillowanie ze znajomymi podczas majówki. Kiełbaska, karkówka i koniecznie warzywa... menu jest bardzo ważne, ale warto też przypomnieć sobie najważniejsze zasady przygotowywanie potraw na ruszcie. Dzięki temu nasze zdrowie nie ucierpi.

Lepiej przestrzegać zasad zdrowego grillowaniaLepiej przestrzegać zasad zdrowego grillowaniaŹródło: Adobe Stock, fot: Alexander Raths
d2gp7fa
d2gp7fa

Podczas majówki oficjalnie rusza sezon na grillowanie na świeżym powietrzu. W ten sposób będziemy przygotowywać mięso, warzywa i sery aż do jesieni. Niby ten okres wcale nie jest długi, ale na pewno na potrawy z rusztu skusimy się, chociaż kilka razy. Są bardzo smaczne, do tego jemy je w gronie przyjaciół czy rodziny. Jest tylko jedno "ale". Trzeba zadbać o odpowiednie przygotowanie, by nam nie szkodziły. Nie chodzi tylko o bóle brzucha i niestrawność, bo konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Unikaj tych błędów podczas grillowania

  1. Grillowanie mięsa bezpośrednio na ruszcie to częste niedopatrzenie, zwłaszcza gdy używamy grilla tradycyjnego. Tłuszcz kapiący na rozżarzone węgle tworzy szkodliwe związki o działaniu rakotwórczym. Lepszym rozwiązaniem jest użycie tacek do grilla, choć aluminium może przenikać do żywności, co także nie jest korzystne dla zdrowia. Najlepiej jest stosować stalowe lub teflonowe tacki wielokrotnego użytku.
  2. Ruszt, na którym kładziemy wędliny, mięso czy warzywa musi być idealnie czysty. Trzeba go odświeżać przed każdym użyciem. Resztki jedzenia i stary tłuszcz mogą nie tylko psuć smak, ale także prowadzić do problemów żołądkowych.
  3. Należy zawsze pamiętać o odpowiednim przechowywaniu mięsa. Ma to szczególne znaczenie, gdy nie grillujemy we własnym ogródku tylko w parku czy łonie natury. Wtedy mięso może przebywać poza lodówką znacznie dłużej, a staje się wtedy łatwym celem drobnoustrojów. Jeśli nie może być w lodówce, torba termiczna lub przenośna lodówka są konieczne, aby uniknąć zagrożeń zdrowotnych.
  4. Grillowanie nad otwartym ogniem, dmuchanie w żar czy używanie chemicznych podpałek to błędy, które mogą prowadzić do przypalenia mięsa i osadzania się na nim rakotwórczych cząsteczek. Lepiej tego unikać i zawsze przygotowywać potrawy na rozżarzonych węglach.
  5. Do grillowane warto wybierać chude mięso, na przykład drób. Dobrze je także kroić na mniejsze kawałki, co skraca czas pieczenia. Taki posiłek dobrze jest także uzupełnić o warzywa, które są bogate w antyoksydanty. Pomogą one zneutralizować szkodliwe substancje.
  6. Podczas grillowania nie polewaj mięsa, na przykład piwem. Spływa wtedy z niego marynata i przyprawy. Do tego kawałki kurczaka czy karkówki wychładzają się i wymagają dłuższego grillowania. Wznieca się też wtedy dym, który osadza się na potrawach. Nie daje to żadnych walorów smakowych.
  7. Mięso nie powinno być ani zbyt wysmażone, ani niedopieczone, bo wtedy nie służy zdrowiu. Często przekręcaj je, a wtedy upiecze się równomiernie. Przypalone jedzenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka.
d2gp7fa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2gp7fa
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj