Błędy w czasie grillowania. Wiele osób popełnia je nieświadomie

Już umawiamy się na grillowanie ze znajomymi podczas majówki. Kiełbaska, karkówka i koniecznie warzywa... menu jest bardzo ważne, ale warto też przypomnieć sobie najważniejsze zasady przygotowywanie potraw na ruszcie. Dzięki temu nasze zdrowie nie ucierpi.

Lepiej przestrzegać zasad zdrowego grillowaniaLepiej przestrzegać zasad zdrowego grillowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexander Raths
Dorota Gepert

Podczas majówki oficjalnie rusza sezon na grillowanie na świeżym powietrzu. W ten sposób będziemy przygotowywać mięso, warzywa i sery aż do jesieni. Niby ten okres wcale nie jest długi, ale na pewno na potrawy z rusztu skusimy się, chociaż kilka razy. Są bardzo smaczne, do tego jemy je w gronie przyjaciół czy rodziny. Jest tylko jedno "ale". Trzeba zadbać o odpowiednie przygotowanie, by nam nie szkodziły. Nie chodzi tylko o bóle brzucha i niestrawność, bo konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Unikaj tych błędów podczas grillowania

  1. Grillowanie mięsa bezpośrednio na ruszcie to częste niedopatrzenie, zwłaszcza gdy używamy grilla tradycyjnego. Tłuszcz kapiący na rozżarzone węgle tworzy szkodliwe związki o działaniu rakotwórczym. Lepszym rozwiązaniem jest użycie tacek do grilla, choć aluminium może przenikać do żywności, co także nie jest korzystne dla zdrowia. Najlepiej jest stosować stalowe lub teflonowe tacki wielokrotnego użytku.
  2. Ruszt, na którym kładziemy wędliny, mięso czy warzywa musi być idealnie czysty. Trzeba go odświeżać przed każdym użyciem. Resztki jedzenia i stary tłuszcz mogą nie tylko psuć smak, ale także prowadzić do problemów żołądkowych.
  3. Należy zawsze pamiętać o odpowiednim przechowywaniu mięsa. Ma to szczególne znaczenie, gdy nie grillujemy we własnym ogródku tylko w parku czy łonie natury. Wtedy mięso może przebywać poza lodówką znacznie dłużej, a staje się wtedy łatwym celem drobnoustrojów. Jeśli nie może być w lodówce, torba termiczna lub przenośna lodówka są konieczne, aby uniknąć zagrożeń zdrowotnych.
  4. Grillowanie nad otwartym ogniem, dmuchanie w żar czy używanie chemicznych podpałek to błędy, które mogą prowadzić do przypalenia mięsa i osadzania się na nim rakotwórczych cząsteczek. Lepiej tego unikać i zawsze przygotowywać potrawy na rozżarzonych węglach.
  5. Do grillowane warto wybierać chude mięso, na przykład drób. Dobrze je także kroić na mniejsze kawałki, co skraca czas pieczenia. Taki posiłek dobrze jest także uzupełnić o warzywa, które są bogate w antyoksydanty. Pomogą one zneutralizować szkodliwe substancje.
  6. Podczas grillowania nie polewaj mięsa, na przykład piwem. Spływa wtedy z niego marynata i przyprawy. Do tego kawałki kurczaka czy karkówki wychładzają się i wymagają dłuższego grillowania. Wznieca się też wtedy dym, który osadza się na potrawach. Nie daje to żadnych walorów smakowych.
  7. Mięso nie powinno być ani zbyt wysmażone, ani niedopieczone, bo wtedy nie służy zdrowiu. Często przekręcaj je, a wtedy upiecze się równomiernie. Przypalone jedzenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja