Trwa ładowanie...
d226hsw
d226hsw

Bitki z mięsa wieprzowego z warzywnym sosem

Przepis

Bitki w przepysznym aromatycznym sosie z pieczarkami to idealny pomysł na rodzinny obiad. Danie doskonale pasuje do kopytek, klusek śląskich czy gotowanych ziemniaków. Do tego ogórki małosolne. Brzmi pysznie? Wypróbujcie przepis. Dostaliśmy go od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

2.3
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-5

Bitki z mięsa wieprzowego z warzywnym sosem
dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 szynka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 kg pieczarek
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki czosnku
  • szczypta chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia
Przepis
  • Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Jak mięso jest już miękkie, układamy je w naczyniu.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i przyżywmy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • Dodajemy pokrojone w paseczki papryki. Pod koniec wlewamy przecier, ketchup, ocet i doprawiamy chili oraz czosnkiem.
  • Sos z pieczarkami i papryką układamy na mięsie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bitki z mięsa wieprzowego z warzywnym sosem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
16
Share
d226hsw
d226hsw
d226hsw
d226hsw
d226hsw