Biała kiełbasa duszona w młodej kapuście
Biała kiełbasa nie musi kojarzyć się wyłącznie z Wielkanocą. Ten produkt możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Autorka bloga "Kulinarna chwila" zachęca do przygotowania białej kiełbasy z młodą kapustą i pomidorami. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 główka kapusty młodej
- 2 marchewki
- 1 łyżka Vegety
- 1 kg kiełbasy białej
- 2 papryki czerwone
- Puszka kukurydzy
- 200 ml przecieru pomidorowego
- Papryka ostra
- 1 łyżka mąki pszennej
- Olej do smażenia
Przepis
- Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
- Do kapusty dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i wsypujemy Vegetę.
- Kiełbasę kroimy w 2 cm plasterki i przesmażamy na rozgrzanym oleju, następnie przekładamy do kapusty.
- Papryki obieramy z nasion, kroimy w drobne paseczki i również łączymy z kapustą.
- Na koniec dodajemy odlaną z zalew kukurydzę oraz przecier, doprawiamy solą oraz papryką ostrą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilość wody.
- Chwilkę gotujemy i danie gotowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl