Baobab – afrykańskie "drzewo życia". Jakie właściwości mają owoce baobabu
Potężne drzewo, posiadające charakterystyczny pękaty pień i niepozorną koronę, jest jednym z symboli Afryki. Na Czarnym Lądzie owoce baobabu od wieków ceni się za właściwości odżywcze. W ostatnich latach ten bardzo wartościowy produkt spożywczy stał się dostępny także w Polsce. Dlaczego zasługuje na zainteresowanie?
Kilka pokoleń młodych Polaków wiedzę o Afryce zdobywało podczas lektury słynnej powieści Henryka Sienkiewicza "W pustyni i puszczy". Właśnie tam pojawia się baobab, którego potężny pień daje schronienie zmęczonym wędrówką Stasiowi i Nel. Wdzięczne dzieci nazywają go Krakowem.
Rdzenni mieszkańcy Czarnego Lądu wierzą, że to drzewo było świadkiem narodzin pierwszego człowieka. Nic dziwnego, skoro baobab potrafi rosnąć nawet tysiąc lat, perfekcyjnie przystosowując się do niesprzyjających warunków klimatycznych (wewnątrz pękatego pnia roślin magazynuje ogromną ilość wody, co pozwala przetrwać jej długotrwałą suszę).
Ze względu na specyficzny wygląd, czyli masywne korzenie i niepozorną koronę, w Afryce baobab bywa nazywany także diabelskim drzewem – podobno niegdyś sam szatan zaplątał się w jego gałęzie i w ramach zemsty odwrócił je do góry nogami.
Zobacz też: Superfood dla serca. Zobacz, co jeść
Baobab, osiągający niekiedy wysokość 25-30 metrów, jest też często określany mianem "drzewa życia", ponieważ wydaje owoce charakteryzujące się imponującymi właściwościami odżywczymi, od wieków cenione przez mieszkańców Czarnego Lądu. W zdrewniałej łupinie kryje się biały miąższ o kwaśno-orzeźwiającym smaku. To jedyny owoc, który samoistnie usycha na gałęzi, dlatego często nie wymaga poddawania sztucznym procesom technologicznym. Ususzony (tylko w takiej formie dostępny jest w Polsce) zachowuje natomiast cenne właściwości.
Owoce baobabu – właściwości odżywcze
Owoc baobabu to bogate źródło wielu cennych składników odżywczych. Dostarcza m.in. potężnej dawki błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienia, stabilizuje poziom cukru, obniża stężenie "złego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko otyłości, chorób układu krążenia czy nowotworów.
W porównaniu do np. pomarańczy, afrykański specjał kryje w sobie kilkakrotnie większą dawkę witaminy C, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, wzmacniającego nasz system odpornościowy i wspierającego go w walce z infekcjami oraz neutralizującego szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie starzenia organizmu oraz rozwój chorób układu krążenia czy nowotworów.
Baobabowy proszek to również bardzo bogate źródło wapnia, potrzebnego nie tylko kościom, zębom i mięśniom, ale również zapewniającego prawidłową krzepliwość krwi, zdrowy sen i dobry nastrój. Dostarcza dużo potasu utrzymującego właściwe ciśnienie krwi i regulującego pracę układu nerwowego (zawiera znacznie tego więcej tego cennego składnika niż banan) oraz żelaza, którego niedobór prowadzi m.in. do anemii, permanentnego zmęczenia i obniżenia odporności.
Owoce baobabu wykazują działanie zasadotwórcze, dzięki czemu pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu (z zakwaszeniem boryka się bardzo wiele osób, a taki stan sprzyja częstym przeziębieniom, wahaniom nastrojów, brakowi energii czy problemom z cerą).
Owoc baobabu – jak go wykorzystać
Proszek z owoców baobabu ma przyjemny, egzotyczny, słodko-kwaskowaty smak, dlatego z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do lodów, napojów, koktajli czy smoothies. Można go dosypać do płatków śniadaniowych albo po prostu jogurtu naturalnego. Produkt nada niepowtarzalnego charakteru słodkim wypiekom, chociażby sernikowi. Warto dodać go do kremów, którymi przekładamy ciasta. Świetnie pasuje do dressingu wzbogacającego przeróżne sałatki owocowe, ale również sosów typu chutney, serwowanych z daniami mięsnymi.
Owoce baobabu mają właściwości zagęszczające, co można wykorzystać przygotowując dżemy, konfitury lub galaretki. Po zmieszaniu łyżeczki proszku w szklance gazowanej wody mineralnej otrzymamy pyszny i orzeźwiający napój. Gdy pół szklanki produktu zalejemy szklanką ciepłej wody, dodamy odrobinę cukru, uzyskamy smaczne oraz zdrowie mleko roślinne.
W spożywaniu owoców baobabu należy jednak zachować umiar. Dzienna dawka nie powinna przekraczać czterech łyżeczek specjału.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl