Trwa ładowanie...
d126hba
abc gotowania

Azotan potasu - E252

Azotan potasu jest jednym z dodatków chemicznych stosowanych w produkcji spożywczej. Dzięki swoim właściwościom, znalazł swoje zastosowanie w konserwowaniu żywności, np. mięs. Ciekawostką jest fakt, że znamy go z lekcji chemii. Nazywa się go także saletrą potasową. Czy ten związek chemiczny jest dla nas bezpieczny?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Azotan potasu - E252
(123RF.COM)
d126hba

Azotan potasu na „Liście E”

Dodatki chemiczne stosowane w żywności znajdują się na „Liście E”, specjalnym spisie stworzonym przez Unię Europejską. Związki podzielone są na poszczególne grupy:
1. Barwniki (E100-E199),
2. Konserwanty (E200-E299),
3. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E300-E399),
4. Emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp. (E400-E499),
5. Środki pomocnicze (E500-E599),
6. Wzmacniacze smaku (E600-E699),
7. Środki słodzące, nabłyszczające i inne (E900-E999),
8. Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne (E1000-1999).

Azotan potasu jako konserwant

Azotan potasu, czyli E252, zalicza się do grupy konserwantów. Przedłużają one trwałość produktów spożywczych, wzmacniają smak oraz wpływają na wygląd. Działanie konserwantów wynika z procesu niszczenia bakterii, które mogą zatruć nasz organizm.
Dodatki z tej grupy stosowane w małych ilościach nie wpływają znacząco na nasze zdrowie. Wśród tych najbardziej znanych znajdziemy: kwas octowy (E260), kwas jabłkowy (E296) czy kwas mlekowy (E270). W grupie konserwantów istnieją jednak wyjątki: w 2006 roku zakazano stosowania związków E216 oraz E217.

d126hba

Występowanie oraz otrzymywanie E252

Związek E252 występuje w środowisku naturalnym. Znajduje się w nitrokalicie, czyli minerałach znajdujących się w Chinach oraz Indiach. Kraje te charakteryzują się upalnym, suchym klimatem. Dawniej te bezbarwne kryształki sprowadzano do Europy, dlatego też E252 często nazywany jest saletrą indyjską.
Azotan potasu otrzymuje się także w procesie chemicznym, w reakcji podwójnej wymiany pomiędzy chlorkiem potasu a azotanem sodu.

W jakich produktach znajdziemy E252?

9. salami oraz inne suszone szynki,
10. pekolwane wędliny i mięsa,
11. marynowane śledzie i szproty,
12. kiełbasy,
13. sery podpuszczkowe i topione.

Inne zastosowania azotanu potasu

14. jako nawóz sztuczny,
15. jako utleniacz w pirotechnice,
16. w produkcji azotynu potasu,
17. w pastach do zębów.

d126hba

Skutki uboczne stosowania E252

Azotan potasu wpływa na hemoglobinę, utleniając ją. W związku z tym podrażnia skórę, oczy, drogi oddechowe oraz zaburza funkcjonowanie układu pokarmowego. E252 szkodzi również przy wysokim ciśnieniu krwi oraz może powodować duszności. Dawka śmiertelna dla człowieka dorosłego wynosi ok. 4 g na każdy kilogram ciała.

Uwaga! Azotan potasu nie powinien być stosowany przez dzieci do 1. roku życia.

Magdalena Bury

d126hba

Podziel się opinią

Share

d126hba

d126hba