Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na rosół. Już nigdy nie ugotujesz go inaczej!
Już nasze babcie wiedziały, że rosół jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Esencjonalny wywar mięsno-warzywny to z pewnością najzdrowsza zupa, którą powinniśmy jadać szczególnie jesienią i zimą. Talerz gorącego rosołu doskonale rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Również Anna Lewandowska przekonuje, że domowy rosół może postawić na nogi po wyczerpującym wysiłku. Trenerka podzieliła się swoim sekretnym przepisem na energetyczny rosołek.
Anna Lewandowska podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na rosół mocy. Zupa jest inspirowana kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Bulion doskonale rozgrzewa, dostarcza cennych składników odżywczych, regeneruje organizm po wysiłku i wspomaga go w walce z jesiennymi infekcjami.
Jak przygotować rosół mocy? Odpowiedź znajdziecie poniżej. Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości, kolejność ich dodawania do wywaru oraz długi czas gotowania.
Rosół według Anny Lewandowskiej - przepis
Przygotowanie zupy zaczynamy od doprowadzenia do wrzenia 3 litrów wody. Do wrzątku wrzucamy po kolei poniższe składniki:
- 1⁄2 łyżeczki tymianku
- 1⁄4 łyżeczki kurkumy
- ok. 1⁄2 kg dobrego mięsa
- 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
- 1⁄2 łyżeczki kminku
Wywar gotujemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie zaczynamy dodawać co minutę kolejne składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszkę
- 1 dużą cebulę
- seler naciowy (jedna łodyga)
- 2 ząbki czosnku
- 1⁄2 łyżeczki imbiru
- szczyptę pieprzu cayenne
- 1 listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- sól morska do smaku
- pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta
Gotujemy jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa z zupy. Rosół podajemy z makaronem ryżowym lub kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.