Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na rosół. Już nigdy nie ugotujesz go inaczej!

Już nasze babcie wiedziały, że rosół jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Esencjonalny wywar mięsno-warzywny to z pewnością najzdrowsza zupa, którą powinniśmy jadać szczególnie jesienią i zimą. Talerz gorącego rosołu doskonale rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Również Anna Lewandowska przekonuje, że domowy rosół może postawić na nogi po wyczerpującym wysiłku. Trenerka podzieliła się swoim sekretnym przepisem na energetyczny rosołek.

RosółPrzepis na rosół według Anny Lewandowskiej
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Anna Lewandowska podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na rosół mocy. Zupa jest inspirowana kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Bulion doskonale rozgrzewa, dostarcza cennych składników odżywczych, regeneruje organizm po wysiłku i wspomaga go w walce z jesiennymi infekcjami.

Jak przygotować rosół mocy? Odpowiedź znajdziecie poniżej. Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości, kolejność ich dodawania do wywaru oraz długi czas gotowania.

Rosół według Anny Lewandowskiej - przepis

Przygotowanie zupy zaczynamy od doprowadzenia do wrzenia 3 litrów wody. Do wrzątku wrzucamy po kolei poniższe składniki:

  • 1⁄2 łyżeczki tymianku
  • 1⁄4 łyżeczki kurkumy
  • ok. 1⁄2 kg dobrego mięsa
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1⁄2 łyżeczki kminku

Wywar gotujemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie zaczynamy dodawać co minutę kolejne składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1 dużą cebulę
  • seler naciowy (jedna łodyga)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki imbiru
  • szczyptę pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól morska do smaku
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta

Gotujemy jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa z zupy. Rosół podajemy z makaronem ryżowym lub kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.

Ramen - japoński rosół w prostym przepisie

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości