Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na rosół. Już nigdy nie ugotujesz go inaczej!

Już nasze babcie wiedziały, że rosół jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Esencjonalny wywar mięsno-warzywny to z pewnością najzdrowsza zupa, którą powinniśmy jadać szczególnie jesienią i zimą. Talerz gorącego rosołu doskonale rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Również Anna Lewandowska przekonuje, że domowy rosół może postawić na nogi po wyczerpującym wysiłku. Trenerka podzieliła się swoim sekretnym przepisem na energetyczny rosołek.

RosółPrzepis na rosół według Anny Lewandowskiej
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Anna Lewandowska podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na rosół mocy. Zupa jest inspirowana kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Bulion doskonale rozgrzewa, dostarcza cennych składników odżywczych, regeneruje organizm po wysiłku i wspomaga go w walce z jesiennymi infekcjami.

Jak przygotować rosół mocy? Odpowiedź znajdziecie poniżej. Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości, kolejność ich dodawania do wywaru oraz długi czas gotowania.

Rosół według Anny Lewandowskiej - przepis

Przygotowanie zupy zaczynamy od doprowadzenia do wrzenia 3 litrów wody. Do wrzątku wrzucamy po kolei poniższe składniki:

  • 1⁄2 łyżeczki tymianku
  • 1⁄4 łyżeczki kurkumy
  • ok. 1⁄2 kg dobrego mięsa
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1⁄2 łyżeczki kminku

Wywar gotujemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie zaczynamy dodawać co minutę kolejne składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1 dużą cebulę
  • seler naciowy (jedna łodyga)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki imbiru
  • szczyptę pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól morska do smaku
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta

Gotujemy jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa z zupy. Rosół podajemy z makaronem ryżowym lub kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.

Ramen - japoński rosół w prostym przepisie

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce