Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na rosół. Już nigdy nie ugotujesz go inaczej!

Już nasze babcie wiedziały, że rosół jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Esencjonalny wywar mięsno-warzywny to z pewnością najzdrowsza zupa, którą powinniśmy jadać szczególnie jesienią i zimą. Talerz gorącego rosołu doskonale rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Również Anna Lewandowska przekonuje, że domowy rosół może postawić na nogi po wyczerpującym wysiłku. Trenerka podzieliła się swoim sekretnym przepisem na energetyczny rosołek.

RosółPrzepis na rosół według Anny Lewandowskiej
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Anna Lewandowska podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na rosół mocy. Zupa jest inspirowana kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Bulion doskonale rozgrzewa, dostarcza cennych składników odżywczych, regeneruje organizm po wysiłku i wspomaga go w walce z jesiennymi infekcjami.

Jak przygotować rosół mocy? Odpowiedź znajdziecie poniżej. Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości, kolejność ich dodawania do wywaru oraz długi czas gotowania.

Rosół według Anny Lewandowskiej - przepis

Przygotowanie zupy zaczynamy od doprowadzenia do wrzenia 3 litrów wody. Do wrzątku wrzucamy po kolei poniższe składniki:

  • 1⁄2 łyżeczki tymianku
  • 1⁄4 łyżeczki kurkumy
  • ok. 1⁄2 kg dobrego mięsa
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1⁄2 łyżeczki kminku

Wywar gotujemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie zaczynamy dodawać co minutę kolejne składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1 dużą cebulę
  • seler naciowy (jedna łodyga)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki imbiru
  • szczyptę pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól morska do smaku
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta

Gotujemy jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa z zupy. Rosół podajemy z makaronem ryżowym lub kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.

Ramen - japoński rosół w prostym przepisie

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka