Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na rosół. Już nigdy nie ugotujesz go inaczej!

Już nasze babcie wiedziały, że rosół jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Esencjonalny wywar mięsno-warzywny to z pewnością najzdrowsza zupa, którą powinniśmy jadać szczególnie jesienią i zimą. Talerz gorącego rosołu doskonale rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Również Anna Lewandowska przekonuje, że domowy rosół może postawić na nogi po wyczerpującym wysiłku. Trenerka podzieliła się swoim sekretnym przepisem na energetyczny rosołek.

RosółPrzepis na rosół według Anny Lewandowskiej
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Anna Lewandowska podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na rosół mocy. Zupa jest inspirowana kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Bulion doskonale rozgrzewa, dostarcza cennych składników odżywczych, regeneruje organizm po wysiłku i wspomaga go w walce z jesiennymi infekcjami.

Jak przygotować rosół mocy? Odpowiedź znajdziecie poniżej. Kluczem do sukcesu są składniki dobrej jakości, kolejność ich dodawania do wywaru oraz długi czas gotowania.

Rosół według Anny Lewandowskiej - przepis

Przygotowanie zupy zaczynamy od doprowadzenia do wrzenia 3 litrów wody. Do wrzątku wrzucamy po kolei poniższe składniki:

  • 1⁄2 łyżeczki tymianku
  • 1⁄4 łyżeczki kurkumy
  • ok. 1⁄2 kg dobrego mięsa
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1⁄2 łyżeczki kminku

Wywar gotujemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie zaczynamy dodawać co minutę kolejne składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1 dużą cebulę
  • seler naciowy (jedna łodyga)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki imbiru
  • szczyptę pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól morska do smaku
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta

Gotujemy jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa z zupy. Rosół podajemy z makaronem ryżowym lub kaszą jaglaną gotowaną na wodzie.

Ramen - japoński rosół w prostym przepisie

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć